pitanje za ginekologa

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
blekika69
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Nov 22, 2008 11:17 pm

pitanje za ginekologa

Post od blekika69 »

Nisam nasla slicno pitanje pa bih vas zamolila da mi odgovorite jer mi je veoma vazno. Imam 39 godina i pre nekoliko meseci sam imala histerektomiju zbog mioma koji je pravio probleme. Ostao je jedan jajnik.Interesuje me da li cu imati preuranjeni klimaks jer sam negde procitala da posle histerektomije jajnici brzo izgube funkciju. Pozdrav u nadi da ce neko odgovoriti.
bankabre
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 23, 2008 1:43 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bankabre »

Nece biti preuranjen imajuci u vidu Vase godine.
blekika69
Novi član
Novi član

Post od blekika69 »

Hvala,
kako ce sada stvari da se odvijaju, niko mi nije nista objasnio?Ja se ne osecam drugacije nego obicno.
bankabre
Aktivan član
Aktivan član

Post od bankabre »

Jajnik ce duze ili krace vreme nastaviti svoju funkciju,tako da za to vreme necete imati simptome menopauze.
Moguce je i da tako ostane sve do vase,recimo 50-te godine, ali to je retko.
Verovatnije je da ce prestati sa radom u naredne 3-4 godine,sa simptomima menopauze ili bez njih.
U svakom slucaju cete ici na kotrolne preglede kod ginekologa,pa ako bude bilo potrebe uvesce vam se supstituciona terapija.
blekika69
Novi član
Novi član

Post od blekika69 »

Mnogo vam hvala na odgovoru, bila sam se uplasila da je to vreme mnogo krace,ovako, mozda bi tako bilo i da nije bilo operacije ko to zna, sta cu kad vise nisam mogla da trpim. Jos me nesto zanima da li kod zena u prirodnoj menopauzi jajnici takodje rade jos neko vreme ili je menstr. prestala jer su oni posustali?
:D hvalaX100
bankabre
Aktivan član
Aktivan član

Post od bankabre »

U periodu oko menopauze oni i dalje rade,ali produkcija estrogena je 10x manja nego ranije,dok je nivo progesterona nemerljiv.
I nakon menopauze oni i dalje rade,produkuju nesto estrogena i androgena(muskih hormona) koji se kasnije konvertuju u estrogen u masnom tkivu.
Jajnici postaju "istroseni",ne reaguju na stimuluse iz mozga,nema ovulacije,samim tim materica ne dobija hormonalne signale i ne prolazi kroz svoj ciklus,tako da nema ni menstruacije.
Tako da u vasem slucaju ostaje taj jedan jajnik koji ce jos neko vreme raditi i ostaje nadbubrezna zlezda koja takodje sintetise te hormone,znaci...bice hormona za jos par godina :lol:
Odgovori