Poštovani Dr,
Već tri godine sam u braku, bez dece!
2004. god. sam operisana i otpuštena sa konačnom dg: N83.2 Cystys ovarii dex. haemorrhagica perf. Peritonitis diffusa haemorrhagica.
Pre dve god. postavljena mi je dg. Infertilitas prim.
U septembru 2006 urađen mi je HSG koji je pokazao da su oba jajovoda prohodna! Kontrast prolazi uz manji otpor i uz refluks! Nalaz: Cervikalni kanal b.o. Kavum uterusa trouglastog oblika, dobro razvijen. Ivice endometrijuma jasne, neravne, kavum homogeno ispunjen kontrastom. Desni jajovod se projektuje čitavom dužinom, ampula lako distendirana, kontrast se izliva u trbušnu duplju, delom u ograničen prostor moguće peritubarne priraslice. Levi jajovod se projektuje čitavom dužinom, elevirane ampule, propušta kontrast u trbušnu duplju.
Pošto i nakon 4 meseca nije došlo do željene trudnoće odlučili smo se za laparoskopiju! Intervencija je urađena prošle nedelje -Op.Dg. ADAHESIONES MULTIPLICES MAIUS CUM TUBA UTERINA SIN ET OVARII SIN ET CUM PERITONEI PARIETALE TEGMENTI ABDOMINIS ANTERIOR. OCCLUSIO TUBARUM BILL. MYOMA UTERI. Dr kaže da su priraslice verovatno posledica predhodne operacije. Na desnom jajniku nema znakova ovulacije, a levi je srastao sa jajovodom i što je još gore oba jajovoda su neprohodna!!! ŠOK!!! Predložili su nam IVF!!! Da li je moguće da HSG pokaže prohodnost, a da se nakon samo 4 meseca laparoskopijom dokaže suprotno??!! Dr nema pravo objašnjenje i kaže da je moguće da sestra prilikom intervencije nije dovoljno snažno ubrizgala kontrast kao pri HSG-u!!!
Planiram da ponovim HSG!!! Da li je opravdano ponoviti HSG i kada ga ponoviti, zbog rizika od ponovnog zračenja?! Planiramo intervenciju za februar! Ne možemo se odlučiti za IVF dok ovo ne razjasnimo! Očajni smo!!!
Najiskrenije Vas molim za savet i mišljenje
Hvala najlepše!!!
Pozdrav!!!
Pitanje za doktore
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Silene,
opis HSG kao da je sa IGA Višegradske po stilu opisa?
Ko vam je radio laparaskopiju? Metilensko-plavo može i trebalo je ponovo da se ubrizga tokom laparaskopije, a ne da se sada gata dali su tube zapušene. Nisu naglasili da li je obstrukcija tuba u istmičnom ili ampularnom delu što je takođe čudno. Da li ste nakon HSG imali temperaturu i groznicu?
Znam da pojedine kolege obožavaju zdrave žene za IVF, kada je uspeh i najveći!
Čudime da priraslice nisu uklonjene tokom laparaskopije? Nije nikakav problem da se ponovi laparaskopija i da se pokuša korekcija nalaza. Uspeh nakon laparaskopije ide do 70%, a kod IVF 30%, normalno da nisu sve žene za laparaskopsku operaciju, kao što nisu ni sve za IVF.
PS. Da li je isti lekar radio prvu i drugu operaciju!?
Pozdrav i srećno Dr Peđa
opis HSG kao da je sa IGA Višegradske po stilu opisa?
Ko vam je radio laparaskopiju? Metilensko-plavo može i trebalo je ponovo da se ubrizga tokom laparaskopije, a ne da se sada gata dali su tube zapušene. Nisu naglasili da li je obstrukcija tuba u istmičnom ili ampularnom delu što je takođe čudno. Da li ste nakon HSG imali temperaturu i groznicu?
Znam da pojedine kolege obožavaju zdrave žene za IVF, kada je uspeh i najveći!

Čudime da priraslice nisu uklonjene tokom laparaskopije? Nije nikakav problem da se ponovi laparaskopija i da se pokuša korekcija nalaza. Uspeh nakon laparaskopije ide do 70%, a kod IVF 30%, normalno da nisu sve žene za laparaskopsku operaciju, kao što nisu ni sve za IVF.
PS. Da li je isti lekar radio prvu i drugu operaciju!?

Pozdrav i srećno Dr Peđa
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jan 09, 2007 7:53 pm
Poštovani Dr Peđa,
Najiskrenije se zahvaljujem na odgovoru!
Nisam sigurna da sam Vam pružila dovoljno informacija da bi ste mi mogli dati konkretniji odgovor! Moj dr je predložio laparoskopiju zbog sumnje na endometriozu zbog izuzetno bolnih menstruacija i hiperprolaktinemije (Th. bromokriptin), odnosno da bi se eventualno otkrio uzrok steriliteta. Bromokriptinom održavam nivo prolaktina u granicama referentnih vrednosti! Konstatovan je i PCO.
Ne znam da li je potrebno doslovce prepisivati kompletan rad i nalaz laparaskopije! Možda će Vam više značiti sledeće: Desni jajovod normalnog izgleda. Levi ovarijum i leva tuba u sraslinama sa omentumom na širokoj bazi gde je levi jajovod izuvijan segmentno sužen, u vidu "brojanica". Desni ovarijum lako uvećan, glatke kapsule, biserno bele tunica albuginee. bez vidljivih ovulacija. Vesico uterini prostor slobodan, a kao i makroskopski izgled vidljivih trbušnih organa sem sraslina omentuma sa prednjim parietalnim peritoneumom. Uradi se desno LOD huk elektrodom. Levo se monopolarom i makazama učini deliberacija unutarnjih gen. organa i parietalnog peritoneuma od sraslina sa omentum maiusom, načini hemostaza, a potom se ispere trbuh i aspirira sadržaj. Uradi se Chrompertubacija koja ne pasira kontrast kroz tube.
OPERACIO: Videolaparoscopio
ADHAESIOLYSIS
LOD I. dex.
Chromopertubatio facta
Možda Vam ove informacije znače više!
HSG je radjen u Soldo Medicini! Perfektno urađeno - bez komplikacija, temperature i groznice! Prvu operaciju i laparaskopiju nije radio isti doktor! Laparaskopijom su otklonjene sve priraslice koje su mogle biti uklonjene.
Zanima nas da li bi vredelo ponoviti HSG, (a ne laparaskopiju!) radi korekcije nalaza i da li bi se HSG eventualno mogao odraditi u februaru? (Prethodni HSG je rađen u septembru 2006.; laparaskopija pre desetak dana). Predložili su nam IVF što pre! Meni je 34, a mom suprugu 35 godina!
Nalaz laparaskopije je izuzetno zbunjujući i traumatičan za nas, pa Vas najiskrenije molim za savet, ukoliko Vam ove informacije više govore!!!
DA LI JE IVF POSTUPAK ZAISTA JEDINO REŠENJE???
VELIKO HVALA!!!
POZDRAV!!!
Najiskrenije se zahvaljujem na odgovoru!
Nisam sigurna da sam Vam pružila dovoljno informacija da bi ste mi mogli dati konkretniji odgovor! Moj dr je predložio laparoskopiju zbog sumnje na endometriozu zbog izuzetno bolnih menstruacija i hiperprolaktinemije (Th. bromokriptin), odnosno da bi se eventualno otkrio uzrok steriliteta. Bromokriptinom održavam nivo prolaktina u granicama referentnih vrednosti! Konstatovan je i PCO.
Ne znam da li je potrebno doslovce prepisivati kompletan rad i nalaz laparaskopije! Možda će Vam više značiti sledeće: Desni jajovod normalnog izgleda. Levi ovarijum i leva tuba u sraslinama sa omentumom na širokoj bazi gde je levi jajovod izuvijan segmentno sužen, u vidu "brojanica". Desni ovarijum lako uvećan, glatke kapsule, biserno bele tunica albuginee. bez vidljivih ovulacija. Vesico uterini prostor slobodan, a kao i makroskopski izgled vidljivih trbušnih organa sem sraslina omentuma sa prednjim parietalnim peritoneumom. Uradi se desno LOD huk elektrodom. Levo se monopolarom i makazama učini deliberacija unutarnjih gen. organa i parietalnog peritoneuma od sraslina sa omentum maiusom, načini hemostaza, a potom se ispere trbuh i aspirira sadržaj. Uradi se Chrompertubacija koja ne pasira kontrast kroz tube.
OPERACIO: Videolaparoscopio
ADHAESIOLYSIS
LOD I. dex.
Chromopertubatio facta
Možda Vam ove informacije znače više!
HSG je radjen u Soldo Medicini! Perfektno urađeno - bez komplikacija, temperature i groznice! Prvu operaciju i laparaskopiju nije radio isti doktor! Laparaskopijom su otklonjene sve priraslice koje su mogle biti uklonjene.
Zanima nas da li bi vredelo ponoviti HSG, (a ne laparaskopiju!) radi korekcije nalaza i da li bi se HSG eventualno mogao odraditi u februaru? (Prethodni HSG je rađen u septembru 2006.; laparaskopija pre desetak dana). Predložili su nam IVF što pre! Meni je 34, a mom suprugu 35 godina!
Nalaz laparaskopije je izuzetno zbunjujući i traumatičan za nas, pa Vas najiskrenije molim za savet, ukoliko Vam ove informacije više govore!!!
DA LI JE IVF POSTUPAK ZAISTA JEDINO REŠENJE???
VELIKO HVALA!!!
POZDRAV!!!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Draga Silena,
Mora se utvrditi da li su vam tube prohodne ili nisu, dakle treba ponoviti HSG ili laparaskopiju, tek tada vam mogu reći dali postoji alternativa IVF-u. Čudno je da se nalazi sa HSG i laparaskopje toliko razlikuju?!
Niste mi odgovorili ko vam je radio, možete i PP da mi napišete, ako ne želite ovde javno na forumu.
Pozdrav Dr Peđa
Mora se utvrditi da li su vam tube prohodne ili nisu, dakle treba ponoviti HSG ili laparaskopiju, tek tada vam mogu reći dali postoji alternativa IVF-u. Čudno je da se nalazi sa HSG i laparaskopje toliko razlikuju?!
Niste mi odgovorili ko vam je radio, možete i PP da mi napišete, ako ne želite ovde javno na forumu.
Pozdrav Dr Peđa