pitanje za dr.-blizanacka trudnoca i ventrikulomegalija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
zazica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 3:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pitanje za dr.-blizanacka trudnoca i ventrikulomegalija

Post od zazica »

imam 30godina u 26 nedelji trudnoce sam nakonon IVF-a. prosle nedelje na ultrazvuku je vidjena ventrikulomegalija kod jedne bebe.
UZ NALAZ:monohoriotni biamnioti.posteljica prednji zid,normalna kolicina plodove vode oba ploda. I gem 960g,II gem 1060g,srcana radnja oba ploda uredna. kod gem I vidjena obostrana bilatrealna ventrikulomegalija VP 12mm.
nakon tog nalaza otisla sam kod mog dr. gde su mi ponovo radili uz i rezultat je isti. nalaz-dismetna ventrikulomegalija atrijum 12mmm,deslonacija 6mm.
oni su me poslali da uradim toxoplasmu i citomegalovirus. rezultat za toxo je ok ali CMV IgM NEGATIVAN, CMV IgG 128,9!!! A refer.vrednost je
negativan <16 pozitivan >22.
sta vi mislite o ovome? ja sam potpuno izbezumljena!!!da li je to mozda prouzrokovalo to sirenje komora? i kako dalje? i kako jedna beba moze biti ok a druga ne ako je virus?
nista mi nije jasno, jako sam zabrinuta. moj dr. kaze da ako prosirenje ostane tako 12mmm je potpuno ok jer su komore pravilnog oblika. da li je to tako?
molim vas za odgovor... :(
zazica
Novi član
Novi član

Post od zazica »

u medjuvremenu sam dobila odgovor da CMV nemoze prouzrokovati prosirene komore ali vas molim da mi odgvorite sta mislite o tome?
zazica
Novi član
Novi član

Post od zazica »

dragi doktori, hocete mi molim vas nesto odgovoriti...jako sam zabrinuta!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ventrikulomegalija...hm...ne znam koliko znate o ventrikulima kao mozdanim strukturama, ali evo ukratko nekoliko bitnih informacija...ventrikuli su komore u mozdanom tkivu, ciji epitel ( plexus chorioideu ) kojim su one oblozene stvara cerebrospinalnu tecnost. Ima ih 4: a zovu se cetvrta, treca i dvije lateralne mozdane komore. Treca i cetvrta su spojene jednim kanalicem koji se zove Silvijusom akvedukt, i cije suzenje je najcesce uzrok prosirenja lateralnih mozdanih komora.
Nadam se da ce ova slicica pomoci da vidite o cemu govorim.

Slika

Da odmah kazem na pocetku da ste izostavili veoma bitne podatke o Vasoj trudnoci do sada. Osim sto ste napisali da ste zaceli IVF - om i da imate blizance, koji su monochorionic / diamniotic twins, ne znam nista drugo o Vasoj trudnoci.
Da li je radjen ikakav prenatalni skrining u Vasoj trudnoci ? ( prorictajte moj clanak o prenatalnom skriningu u ljepljivoj ) Da li je mjeren NT kod beba izmedju 10 i 13 nedjelje trudnoce i koliki je bio ? Niste napisali Vase godine, koje su jako vazne ? Nista napisali da li ste imali uradjenu fetalnu anatomiju oba fetusa, koja se radi izmedju 18 i 20 nedjelje trudnoce, i da li je i tada uocena ventrikulomegalija kod fetusa A ? Ako jeste koliko je mm bilo izmjereno ? Da li je bilo ikakvih indikacija za amniocentezu ? Koji je pol fetusa ?

Pretpostavljam da ste isli na rutinski pregled UZ da se odredi rast beba, a ne sa nekom posebnom indikiacijom...e sada o velicini ventrikula kod beba. Normalan nalaz za laterlane ventrikule koji se mjere u toku trudnoce jeste 10 mm. Kod Vas je to 12 mm, sto nije veliko odstupanje i zove se MILD VENTRICULOMEGALY ili srednji stepen.

Uzroci uvecanih ventrikula su razni, i najcesci kod ovako srednjeg stepena, jeste da je to normalna varijanta, koja ce se na slijedeceg UZ koji treba da se uradi za 2-3 nedjelje IZGUBI ! i da mjerenja budu normalna.

Drugi potencijalni uzroci su infekcije koje dovode do suzenja onog kanalica od 3-4 komore, i povecava sirenje lateralnih komora a onda i hidrocefalus, a mogu biti uzrokovane CMV, Rubelom, Toxoplazmozom...Vas test na CMV je pozitivan, ali kod CMV mora da bude povecanje IgG antitijela najmanje u dva navrata, znaci za 2 nedjelje se mora ponoviti test i ako je duplo uvecan, govori o svjezoj infekciji, ali tada UZ pokaze jos neke promjene u smislu kalcifikacija u komorama, sto na Vasoj bebi nije opisano...dakle treba ponoviti test IgG na CMV.
Test na toxo je negativan, a na Rubelu niste ni radili a potrebno je.

Treci razlog jesu hromozomske anomalije kao sto je Down Sy. ili X-linked disorder ( muski fetusi ) kod kojih se ventrikulomegalija srece i do 20 %, pa je stoga preporucljivo uraditi AMNIOCENTEZU, ako nije uradjena do sada.

Cetvrta grupa jesu neki sindromi koje Vam necu niti nabrajati, jer Vam nista ne govore, a meni ce oduzeti mnogo vremena da ih opisem.

Dakle...napisite mi Vase odgovore, a ja cu Vam onda reci sta mislim o svemu...i usput receno, ovaj nalaz na UZ, zasluzuje da se pacijent uputi kod specijaliste za visokorizicne trudnoce, koji ce znati kako da uradi kompletan management ventrikulomegalije i da isprati trudnocu do kraja sa minimalnim posljedicama, za majku i bebe.
Srecno.

Nastojte da Vas ovo sve ne izbezumi i da ostanete sabrani, dok se svi testovi koji su potrebni ne obave do kraja.
Pozdrav,
ObGyn
zazica
Novi član
Novi član

Post od zazica »

Poštovana obgyn,

Hvala Vam puno na odgovoru.
Najpre da kažem da imam 30 godina.
Evo izostavljenih odgovora. Neznam da li je bitno ali ću reći da sam nakon oplodnje bila u hiperstimulaciji (otpusna lista- St. Post OHSS gr II-III, reductio embrioni no I )
Rađen je double test u 12 nedelji trudnoće(po ultrazvuku 13,2) i nalazi su bili uredni.(BHCG 0,91 PAPP-A 0,75: BHCG 0,88 PAPP-A 0,79)
NT je meren i bio je I-1,7 II- 1,4
Nakon toga je rađen 3D u genetskom savetovalištu u 17 nedelji trudnoće,(želudac viđen kod oba ploda N kost + za oba) rečeno je da nema potrebe za amniocintezom. Tada nije uočena ventrikulomegalija, prvi put viđena u 25 nedelji.Što se pola tiče, dotičnoj bebi se pol nevidi, predpostavke su da je dečak.

Kada je u 25 nedelji uočena ventrikulomegalija na 3D ultrazvuku nisam išla na rutinski pregled, nego sam to veče oskudno prokrvarila. Prvi put u trudnoći i nakon dva dana puštena kući, uz terapiju ginipral i verapamil,grlic skracen 1,5cm i uloziv za vrh prsta.
Rubelu sam radila u pripremi za vantelesnu i bila je negativna.
Nadam se da sam sve odgovore dala i da će Vam pomoći da mi date potpunije mišljnje.

Unapred hvala
:wink:
zazica
Novi član
Novi član

Post od zazica »

obgyn da li sam dala sve odgovore?
pozdrav i hvala od tuzne zaze :(
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Ako je poslednji UZ bio u 25-oj nedjelji, potrebno je uraditi UZ oba ploda za 2 nedjelje, sto je za nedjelju dana...i naravno uraditi amniocentezu. To mozete da trazite, jer je potrebno iskljuciti X linked disorders ( muski fetus ), sa kojim je ventrikulomegalija udruzena u 20 % slucajeva.

Potrebno je da vidite specijalistu za visoko rizicne trudnoce, i da se uradi test na Rubelu.

Srecno.

p.s. O gynipralu i isoptinu, necu niti da komentarisem...bazirano na rezultatima mnogobrojnih istrazivanja, uopste ne preveniraju prijevremeni porodjaj, a u Vasem slucaju nemate niti dg. Prevremeni porodjaj. Dok ova saznanja dodju do Srbije....zene ce finansijski opravdati postojanje svake farmacetske kuce.
Pozdrav,
ObGyn
beogradjanka76
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 18, 2006 9:36 am

Post od beogradjanka76 »

Imam sina od 3,5 g....zivog i zdravog...a sve je je izgledalo tako strasno i prisecam se kroz maglu jer mi je iskustvo sa pojedinim doktorima traumaticno

U 8 mesecu doktor iz Narodnoh fronta, (neki na Maletic ili tako nesto) doktor mi je konstatova prosirenje zadnje komore za 1 cm i bez imalo duse,i emocija.... saopstio da je to strano i nije uredu, da cemo raditi kordocintezu, hitno.. zakazati pregled.

Ja u soku, ne znam sta je... placem... petak... i odlucim do ponedeljaka da pronadjem i stupim u kontakt sa dr. Ljubicem iz Visegradske, velikim strucnjakom iz prenetalne dijanostike. PReko veza i vezica zakazu mi za ponedeljak pregled. On me pregleda i kaze ne znam nista napamet, moramo da uradimo, kordocinetzu, faktore kogulacije, magnetu rezonacnu...i na kraju da ides na konzilijum za fentalne anomalije pa da oni kazu da li ces zadrzati trudnocu.

Zamolim ga da me on preuzme, i da to odradi do kraja. Samo ja i muz znamo kako nam je bilo tih mesec dana dok rezultati nisu bili gotovi, kako sam se borila sama sa sobom, izdrzala kordocintezu, magnetnu rezonancu bebine glave, kao kunic drhala na konzilijumi kada su me kao kunica gledala 2 doktora i 5 stazista.... Da bi mi doktorka pedijater neurolog sopstila da je sve ok i bespotrebno dizana panika, da parametri znaju da odstupaju nekada...ali da je sve to bilo u granicama normale i nije joj jasno zasto su toliku paniku digli.
Dr. Ljubic je jako strucan i pedantan, sve je odradio do kraja kako treba.

Eto mozda ce neko da kaze lako je njoj da pise...ali je meni toliko tesko da se neusudjem da ponovo budem trudna... posle svega
mija27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 06, 2009 3:02 pm

Post od mija27 »

Ja sam također u panici...

Sad sam u 27 nedelji trudnoće, a pre par dana mi je na ultrazvuku primećeno proširenje zadnje leve komore...ne može se ništa no čekati da prođe 4 nedelje da bi videli šta se s tim dešava - možda se smanj, možda se poveća, a možda i nestane...Trenutno ne ugrožava razvoj moždane mase.

Rađen mi je dabl test i bilo je sve o.k.

Imam 29 godina, ovo mi je prva trudnoća i nosim dečaka

Proširenje je 11x12mm, a svi ostali parametri su uredni.

Šta da radim...
Odgovori