Ventrikulomegalija...hm...ne znam koliko znate o ventrikulima kao mozdanim strukturama, ali evo ukratko nekoliko bitnih informacija...ventrikuli su komore u mozdanom tkivu, ciji epitel ( plexus chorioideu ) kojim su one oblozene stvara cerebrospinalnu tecnost. Ima ih 4: a zovu se cetvrta, treca i dvije lateralne mozdane komore. Treca i cetvrta su spojene jednim kanalicem koji se zove Silvijusom akvedukt, i cije suzenje je najcesce uzrok prosirenja lateralnih mozdanih komora.
Nadam se da ce ova slicica pomoci da vidite o cemu govorim.
Da odmah kazem na pocetku da ste izostavili veoma bitne podatke o Vasoj trudnoci do sada. Osim sto ste napisali da ste zaceli IVF - om i da imate blizance, koji su monochorionic / diamniotic twins, ne znam nista drugo o Vasoj trudnoci.
Da li je radjen ikakav prenatalni skrining u Vasoj trudnoci ? ( prorictajte moj clanak o prenatalnom skriningu u ljepljivoj ) Da li je mjeren NT kod beba izmedju 10 i 13 nedjelje trudnoce i koliki je bio ? Niste napisali Vase godine, koje su jako vazne ? Nista napisali da li ste imali uradjenu fetalnu anatomiju oba fetusa, koja se radi izmedju 18 i 20 nedjelje trudnoce, i da li je i tada uocena ventrikulomegalija kod fetusa A ? Ako jeste koliko je mm bilo izmjereno ? Da li je bilo ikakvih indikacija za amniocentezu ? Koji je pol fetusa ?
Pretpostavljam da ste isli na rutinski pregled UZ da se odredi rast beba, a ne sa nekom posebnom indikiacijom...e sada o velicini ventrikula kod beba. Normalan nalaz za laterlane ventrikule koji se mjere u toku trudnoce jeste 10 mm. Kod Vas je to 12 mm, sto nije veliko odstupanje i zove se MILD VENTRICULOMEGALY ili srednji stepen.
Uzroci uvecanih ventrikula su razni, i najcesci kod ovako srednjeg stepena, jeste da je to normalna varijanta, koja ce se na slijedeceg UZ koji treba da se uradi za 2-3 nedjelje IZGUBI ! i da mjerenja budu normalna.
Drugi potencijalni uzroci su infekcije koje dovode do suzenja onog kanalica od 3-4 komore, i povecava sirenje lateralnih komora a onda i hidrocefalus, a mogu biti uzrokovane CMV, Rubelom, Toxoplazmozom...Vas test na CMV je pozitivan, ali kod CMV mora da bude povecanje IgG antitijela najmanje u dva navrata, znaci za 2 nedjelje se mora ponoviti test i ako je duplo uvecan, govori o svjezoj infekciji, ali tada UZ pokaze jos neke promjene u smislu kalcifikacija u komorama, sto na Vasoj bebi nije opisano...dakle treba ponoviti test IgG na CMV.
Test na toxo je negativan, a na Rubelu niste ni radili a potrebno je.
Treci razlog jesu hromozomske anomalije kao sto je Down Sy. ili X-linked disorder ( muski fetusi ) kod kojih se ventrikulomegalija srece i do 20 %, pa je stoga preporucljivo uraditi AMNIOCENTEZU, ako nije uradjena do sada.
Cetvrta grupa jesu neki sindromi koje Vam necu niti nabrajati, jer Vam nista ne govore, a meni ce oduzeti mnogo vremena da ih opisem.
Dakle...napisite mi Vase odgovore, a ja cu Vam onda reci sta mislim o svemu...i usput receno, ovaj nalaz na UZ, zasluzuje da se pacijent uputi kod specijaliste za visokorizicne trudnoce, koji ce znati kako da uradi kompletan management ventrikulomegalije i da isprati trudnocu do kraja sa minimalnim posljedicama, za majku i bebe.
Srecno.
Nastojte da Vas ovo sve ne izbezumi i da ostanete sabrani, dok se svi testovi koji su potrebni ne obave do kraja.