pitanja za dr Obegyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
milicaimilan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 25, 2007 1:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

pitanja za dr Obegyn

Post od milicaimilan »

Prvi ciklus sam imala u 11-god,posle cega nisam imala menstruaciju 6 meseci,nakon toga su mi menstruacije bolne,krvarenje traje u proseku 3 dana,srednjeg intenziteta, na 30-35 dana. u tom periodu sam imala jako veliku tezinu (86 kg u 14 god,posle cega se bez dijete u srednjoj skoli smanjila na oko 67-70 kg). Od kraja srednje skole sam imala pojacan sekret,svaki drugi,treci ciklus,ali mi nijedan pregled nije radjen dok nisam stupila u sexualne odnose u 22-goj godini. do maja 2005 sam imala 2 ili 3 odnosa sa kondomom bez nekih posebnih simptoma. Na sistematskom pregledu marta meseca iste godine uputili su me u dom zdravlja na kolposkopiju zbog upale cerviksa. Na kolposkopiji su mi pronasli kondilome na intoitusu vulve i malim usnama,ektopiju epitela sa mozaikom na zadnjoj usni(PA II pre i posle intervencije). Juna su mi uklonjeni kondilomi,zatim je radjena biopsija sa dg eritroplakilje(pseudoerosio papilaris epidermisata et inflamata). Dalje je uradjena DTC u oktobtu mesecu. Posle uspesne epitelizacije ciklus mi se normalizovao na 32 dana i nije bilo sekreta.(porodicno anamamnesticki navodim miome majke bake i HPV). U toku prethodnih intervencija sam apstinirala. u 2006 godini menjam partnera,sa kojim sam i sad. Kondilomi su mi recidivirali maja 2006 kada su i otklonjeni. Unazad 6 meseci,tj. od jula 2006 imam stalan problem sa sekretom. Smenjivala se treca i sesta grupa sekreta u rezultatima,lecena sam: nistatinom, cansenom,diflucanom, ciprocinal,klindamicin,povidon jod, polygynex, neopenotran, ginodaktanol,nystagen i tek sada 19.03 2007 mi je uradjen cervikalni i vaginalni bris sa nalazom enterococcus faecalis,rezistentan na sve prethodno,sa osetljivoscu na ampicilin.
To je ukratko moja anamneza. Sta sad kad sam rezistenta na sve sto moze da se th da? Da li postoji povezanost enterokoka,inetrvencija na cervixu i stalnih infekcija sa mogucim problemima kod zaceca? Ocekujemo ubrzo vas odgovor!!! :D
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Samo srpska vagina mora da bude sterilna ! Slijedece godine cu vjerovatno doci na jedan od nasih kongresa i prezentovacu rad na istu temu...evo neka potvrde oni koji sa mnom citaju vrlo slicne price vec par godina, koja ne odudara od Vase niti bocu !
Smenjivala se treca i sesta grupa sekreta u rezultatima,lecena sam: nistatinom, cansenom,diflucanom, ciprocinal,klindamicin,povidon jod, polygynex, neopenotran, ginodaktanol,nystagen i tek sada 19.03 2007 mi je uradjen cervikalni i vaginalni bris sa nalazom enterococcus faecalis,rezistentan na sve prethodno,sa osetljivoscu na ampicilin.
Vagina nije sterilna i ne treba da bude sterilna !!! Tako je Bog, svemir, ili majka priroda nije napravila...ima normalnu floru u kojoj rastu i zive razne 'bube i bubice' i uglavnom zive u miru, dok ih ne napadne i ne unisti neki antibiotik ! ili neki antibiotici...koji onda pobiju one normalne sojeve, koji su bili u vecini i drzali one male pod kontrolom i odrzavali normalan pH, koji je u normalnoj vagini kiseo i sprecava razvoj patoloskih bakterija. Recimo da je infekcija HPV u 22.godini uzrokovala taj pojacan sekret...do 27.godine se obicno ne preporucuje intervencija na kondilomima, ukoliko nisu veliki i ne uzrokuju simptome ( kao kod Vas pojacan sekret ) ili ometaju normalnu seksualnu funkciju velicinom. Zasto se ne intervenise ? Zato sto su istrazivanja pokazala da se u adolescenciji HPV cesto nalazi tranzitorno u organizmu mladih i da po nepoznatom mehanizmu ( mlad organizam sa odlicnim imunim odgovorom razvije antitijela ? i pobjedi virus ) napusti organizam nekoliko godina kasnije.

Do prije nekoliko godina je uoceno da su adolescenti grupa koja biva 'overtreated' ili prebrzo i nepotrebno lijecena, i izlozena intervencijama. Sada se preporucuje ako nema znacajnih simptoma, observacija i redovna kontrola.

Ako su Vase grupe vaginalnog sekreta bili III and VI ? onda je poslije lijecenja kandide, bilo potrebno uraditi cervikalni bris na hlamidiju i poslati poseban bris na mikrobiolosku kutluru i antibiogram. Ako je to doslo negativno, koja je opravdanost bila davati Vam listu tih antibiotika, koji su sada entertokokus, koji normalno zivi u debelom crijevu, ucinio rezistentnim na sve osim ampicilina ??? To treba da pitate Vaseg ginekologa.

Opet kazem ovisno o Vasim simptomima...ja bih bila veoma oprezna sa bilo kojim novim antibiotikom ! Ako Vasi simptomi nisu i sada pojacan sekret ! koji ima neugodan miris, povezan je sa svrabom, iritiranom kozom vulve, ili malih usana, bolnim odnosom...ja Vas uopste ne bih lijecila ! Sta ce se desiti ? zacarani krug !!! kad uzmete ampicilin tokom jedne nedjelje, poslije toga ce da bukne kandida ! a onda idemo ponovo cemo da 'tjeramo sopstveni rep'....

Nekoliko opstih savjeta oko njege vagine i vulve...
- izbjegavajte sapun, sampon, pjenu za kupanje, bilo kakva ispiranja vagine
- perite se toplom cistom vodom, svaki put poslije defekacije i poslije mokrenja brisite se toaletnim papirom od naprijed prema straga.
- ne stavljajte nikakve body lotions na kozu vulve
- ne nosite allways uloske ! i ako morate onda moraju biti od pamuka
- ne nosite rublje napravljeno od polyestera, narocito ne tanga gacice !
- koristite kondom latex free
- izbjegavajte u ishrani cokoladu, slatkise, jedite mnogo voca i povrca
- ako se dobro sjecam kod nas jos uvijek postoje vaginalete sa adidofilusom, i to mozete koristiti 10 dana sto bi trebalo da popravi Vas pH
- ako ste imali u poslednjoj godini vise od 3 infekcije gljivicom onda je potrebno uzimati Diflucan 150 mg, svake nedjelje slijedecih 6 mjeseci, pocevsi sa 1 dozom ponovljenom 3 puta, svaka 3 dana, a onda 1x sedmicno.
- potrebno je odrediti isto glukozu nataste i vidjeti da nemate dijabetes.

Ovo je lista koja je vazna i moze da Vam pomogne...javite se nakon 2 nedjelje i napisite kako ste.
Srecno
Pozdrav,
ObGyn
milicaimilan
Novi član
Novi član

za ObGyn

Post od milicaimilan »

Kao student pete godine medicine,znam da vagina nije sterilna. Sve sa vase liste primenjujem sem vaginaleta koje ste naveli,Diflucan sam uzimala ali ne u tolikom vremenskom periodu,davan mi je kad uzimam antibiotike,da se ne bi stvorile gljivice. Glikemija mi je takodje uredna. Postoji sekret koji mi se nagomila u grudvicama na usnama i izaziva svrab i peckanje,sto nisu prijatni simptomi,takodje mi se javlja i minimalan bol pri odnosu. dakle treba me leciti. Da li ove infekcije mogu biti izazvane ucestalim polnim odnosima,imam gotovo svaki dan odnose sa istom osobom? Zbog cega bris na hlamidiju? Od uklanjanja ektopicnog epitela na cervixu,nisam imala cervicite,grlic mi kolposkopski nije izmenjen,dva puta mi je u toku godine radjen PAPA test i kolposkopija i sve je uredno. Da li taj enterokok moze da "sam iscezne" ili ... DA LI NEKA OD OVIH INFEKCIJA MOZE IZAZVATI STERILITET I KOJE? Znacilo bi mi da mi odgovorite na ovo pitanje. Psetite 48 kongres studenata medicine na Kopaoniku u aprilu ove godine,izlazem rad iz ginekologije,mozda vam se ucini zanimljivim. :D Hvala i puno pozdrava za vas! :lol:
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

U Vasem prvom pitanju ne pise sta radite pa ne mogu pretpostaviti da ZNATE da vagina nije sterilna, narocito ne kad i mnogi ginekolozi kod nas misle da treba da bude sterilna pa svim raspolozivim sredstvima nastoje da uniste sve sto se unistiti moze.
Drugo,
sekret koji mi se nagomila u grudvicama na usnama i izaziva svrab i peckanje,sto nisu prijatni simptomi,takodje mi se javlja i minimalan bol pri odnosu. dakle treba me leciti
ne mora da ima vezu sa Enterokokom koji je izolovan iz cervikalnog brisa, tako da nisam sigurna da treba da pijete ampicilin. Kako bi bilo da zamolite Vasu doktorku da uzme bris tog sekreta sa usana ( ne perite se prije pregleda ) i da to posalje na mikrobiologiju. Ako su gljivice, onda preporucujem Diflucan, onako kako sam napisala.

Svakodnevni seksualni odnosi ne bi trebali da budu uzrok bilo kakvih simptoma kod OBA ZDRAVA PARTNERA. Bris na hlamidiju radim kod SVIH SEKSUALNO AKTIVNIH OSOBA, kao i bris na gonoreju, jer su oba uzrocnika najcesci uzroci Pelvic Inflamatory Diseases, a posljedice koje one ostavljaju jesu infertilitet ! Enterekokus ne uzrokuje infertilitet kao niti gljivice.

Ako mi posaljete website sa tog kongresa rado cu pogledati vas abstrakt.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
sandra-tanke
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 12, 2007 2:23 pm

Post od sandra-tanke »

Pozdrav!
Pre par meseci imala sam problem, pojacano belo pranje, svrab , bol i tada su mi rekli da imam kondilome i neku infekciju. Dali su mi da pijem Diflukan, Dovicin i posle toga Polygynax. Neko vreme mi je bilo ok, ali sada opet imam iste simptome!! Citala sam o Candidi i nisam sigurna da li je to to. Naravno idem kod lekara, ali me ipak interesuje koji je najbolji nacin za lecenje?

Sandra
milicaimilan
Novi član
Novi član

za dr ObGyn

Post od milicaimilan »

Hvala vam puno na vasem vrlo jasnom i detaljnom objasnjenju. Poslusacemo vas savet i uraditi kontrolno briseve na hlamidiju i gonoreju. Abstract book jos uvek nije azuriran,mogu vam poslati na mail ako ste za to. Moj mail je majacica [email protected].
Jos jednom hvala i puno pozdrava za vas,bicemo u kontaktu.
:lol:
milicaimilan
Novi član
Novi član

pitanje za dr Ob Gyn

Post od milicaimilan »

Pricale smo o mojoj infekciji bakterijom enteroccocus faecalis,da li moj partner treba da uzima nesta? Trenutno do sledeceg brisa nemamo odnose,ali mu se pojavljuju ulceracije na sluzokozi usana? Da li ih moze izazvati ova bact.? :(
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Da li ovo znaci
mu se pojavljuju ulceracije na sluzokozi usana
njeMU se pojavljuju ulceracije ILI MI ( meni ) se pojavljuju ulceracije ???
Pozdrav,
ObGyn
milicaimilan
Novi član
Novi član

Post od milicaimilan »

MU znaci NJEMU. POZZZZ
Odgovori