Sad sam u 32 nedelji trudnoce, pre dve nedelje sam uradila OGTT 50G. Na pocetku merenja rezultat mi je bio 5,1 a nakon uzimanja 50gr gulkoze (nakon 60 min.) rezultat mi je bio 9,5.
Sta to znaci? Jel utice to na bebu?
Doktor mi je prepisao dvonedeljnu dijetu nakon cega treba da idem u bolnicu na neke analize na dan-dva.
Mnogo sam se uplasila.....
Pitala bi i ja dr. Obgyn u vezi OGTT
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
Imam 27 god. Ovo mi je prva trudnoca, radim kao prosvetni radnik.
U 32 nedelji sam trudnoce, do pre dve nedelje je bilo sve O.K,kad sam uradila OGTT 50G, rezultat je bio: 0 minuta-5.1 60 minuta-9.5
Doktor mi je rekao da rezultat po opterecenjem nije uredu i da treba koristim dvonedeljnu djetu, pa posle da odlezim u bolnicu dan-dva.
Sta to zanaci?
Da li postoji mogucnost da obolim od dijabetis?
Da li to stetno utice na bebu?
U 32 nedelji sam trudnoce, do pre dve nedelje je bilo sve O.K,kad sam uradila OGTT 50G, rezultat je bio: 0 minuta-5.1 60 minuta-9.5
Doktor mi je rekao da rezultat po opterecenjem nije uredu i da treba koristim dvonedeljnu djetu, pa posle da odlezim u bolnicu dan-dva.
Sta to zanaci?
Da li postoji mogucnost da obolim od dijabetis?
Da li to stetno utice na bebu?
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pristup Vaseg ginekologa jeste zastario, tako se vise ne radi vec decenijama...evo copy and paste sa drugog topika...
Niste napisali nista o dosadasnjem toku trudnoce i obavljenim pretragama, pa pretpostavljam da je sve u redu a Vi me ispravite ako grijesim...ako je normalna fetalna anatomija ploda, i Vasi nivoi glukoze nisu izvan normalnih vrijednosti uz pomoc dijete ili inzulina, onda ce Vasa trudnoca vjerovatno biti potpuno normalna, uz ocekivanje krupnije bebe....
Srecno...a sad idem na spavanje...sutra sam dezurna..
Dakle, ako je Vas GCT rezultat 9.5, onda Vas je potrebno uputiti na OGTT, kao sto je prethodno objasnjeno. Nema potrebe da budete na dijeti jer se ona sada ne provodi u fazi u kojoj se postavlja dijagnoza. Ako OGTT pokaze 2 ili vise vrijednosti iznad normalnih cut off vrijednosti, onda se postavlja dg GESTACIJSKOG DIJABETESA, koji se onda reguliste dijetom 1-2 nedjelje, daje Vam se knjizica u kojoj cete mjeriti glukozu nataste i 3 puta sat vremena poslije jela, a nakon nedjelju dana se analiziraju ti rezultati i gleda koliko je izmjerenih vrijednosti bilo izvan normalnih granica. Sami mjerite vrijednost glukoze tako sto kupite / ili Vam da bolnica kit za odredjianje glukoze...tek ako se ustanovi da dijeta nije regulisala glukozu u normalne granice, koja treba da bude u trudnoci od 5.5 do 7.5, onda se ukljucuje inzulin.Vezano sa Diabetes Mellitus u trudnoci...prvo se radi screening test izmedju 24-28 nedjelje trudnoce, i ako je veci od 5.8, onda se radi OGTT sa 75 ili 100g glukoze, ovisno od protokola bolnice, i odredjuje prije toga secer u krvi nataste, 1, 2 i 3 sata poslije.
Jedino kada se radi ranije ( prije 24 nedjelje ), jeste kada pacijent pripada visoko rizicnoj populaciji za dijabetes, sto znaci:
- insulin ovisan DM kod majke, oca, brata,sestre
- ima istoriju type I or II DM prije trudnoce ili u prethodnoj trudnoci,
- ili je jako gojazna.
- beba iz prethodne trudnoce koja bila teza nego 4500g
- trenutan nalaz secera u urinu / glikozurija/.
Niste napisali nista o dosadasnjem toku trudnoce i obavljenim pretragama, pa pretpostavljam da je sve u redu a Vi me ispravite ako grijesim...ako je normalna fetalna anatomija ploda, i Vasi nivoi glukoze nisu izvan normalnih vrijednosti uz pomoc dijete ili inzulina, onda ce Vasa trudnoca vjerovatno biti potpuno normalna, uz ocekivanje krupnije bebe....
Srecno...a sad idem na spavanje...sutra sam dezurna..
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
Vezano sa Diabetes Mellitus u trudnoci...prvo se radi screening test izmedju 24-28 nedjelje trudnoce, i ako je veci od 5.8, onda se radi OGTT sa 75 ili 100g glukoze, ovisno od protokola bolnice, i odredjuje prije toga secer u krvi nataste, 1, 2 i 3 sata poslije.
Jedino kada se radi ranije ( prije 24 nedjelje ), jeste kada pacijent pripada visoko rizicnoj populaciji za dijabetes, sto znaci:
- ili je jako gojazna.
Mene je dr poslao da radim taj test u 22 nedelji a ne pripadam rizicnoj grupi.Radjen mi je sa 100 gr glukoze i secer je bio na donjoj granici pre uzimanja te tecnosti znaci na 71 a ref vrednosti su od 70 do 110 a posle 130 min. je bio 112.Meni uopste nije jasno zasto me je dr slao na taj test.
- ili je jako gojazna.
Mene je dr poslao da radim taj test u 22 nedelji a ne pripadam rizicnoj grupi.Radjen mi je sa 100 gr glukoze i secer je bio na donjoj granici pre uzimanja te tecnosti znaci na 71 a ref vrednosti su od 70 do 110 a posle 130 min. je bio 112.Meni uopste nije jasno zasto me je dr slao na taj test.