pilule

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
mn
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 22, 2005 2:47 am

pilule

Post od mn »

Imam 21 godinu, i odnose, sa jednim, prvim partnerom, skoro godinu i po. Pre nekoliko dana, prvog dana ciklusa sam pocela da pijem Diane. Preporucila mi ih je doktorka ali je bila moja inicijativa, jer su mi ciklusi nesredjeni, a i pre par meseci su poceli pojacani problemi sa kozom na licu (prvo kao potkozno, sto se kasnije upalilo i bilo sve izrazenije), i zato sto sam malo maljavija. A naravno i zbog zastite.
Medjutim ono sto mene brine, je to sto pilule mogu da smanje i kolicinu krvavljenja a moji ciklusi nisu obimni. Cak su zaddnjih par meseci oskudniji nego inace. A cula sam da je za zenu cak zdravije da ima obimnija nego oskudna krvarenja.
Inace na ultrazvuku se videlo da su mi jajnici policistcni, ukoliko to ima veze.
Da li mozete da mi odgovorite da li upotreba pilule moze da ima neke posledice po dalje reproduktivno zdravlje? I koliku zastitu pruza pilula ukoliko se koristi bez kondoma?
Unapred zahvalna
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

cao Mn,

nema razloga za zabrinutost, manje obilno krvarenje (za 40%) je normalno kod s v i h kontraceptivnih pilula.....
(a ako mene pitas, i cisto tehnicki manje je nezgodno da curka, nego da lije kao iz slavine :D ).

nisi navela koliko ti je to "oskudnije", izrazeno u danima/kolicini, al' evo, mozda ovo moze da ti pomogne.....(sa ovog: topika)
obgyn napisao:AUB / abnormalno krvarenje iz materice ili abnormal uterine bleeding / ili jos jedan sinonim disfunkcionalno krvarenje iz materice, moze da predstavlja manifestaciju endokrinog poremecaja, traume, infekcije, lijekova, ili karcinoma. Vjerovatnoca razlicitih patologija ovisi od godina pacijenta I obrasca/ seme krvarenja ( ovulatorno ili anovulatorno ).

Kriterijumi za postavljanje dijagnoze AUB su slijedeci:
1. trajanje menstruacije krace od 2 a duze od 7 dana
2. obilnost veca od 80 ml, ili subjektivni dojam da je menstruacija obilnija nego obicno
3. duzina menstrualnog ciklusa krace od 24 a duze od 35 dana
4. Intermenstrualno I kontaktno ili postkojtalno krvarenje
da pilule imaju stetne posledice po reproduktivno zdravlje ne bi bile na trzistu (toliko dugo, u tolikom svetu).

efikasnost pilule:
obgyn napisao:Sansa da zena koja uzima pilulu ostane u drugom stanju je direktno proporcionalna sa brojem izostavljenih pilula ! Ako zena uzima pilule redovno, svaki dan u odredjeno vrijeme........ procenat zastite je 0.1 % ( prevedeno 1 zena na 1000 ostane trudna )...ono sto su istrazivanja pokazala u realnosti jeste da 8 % zena ostanu trudne jer zaborave da uzmu pilule !
o pilulama i jos ponecem mozes pogledati na sledecim stranama:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... ght=pilula
http://www.femalelife.co.yu/html/basic_facts/the_pill/

Slika, jane_doe
mn
Novi član
Novi član

Post od mn »

Evo kako je u ovom ciklusu. Danas je cetvrti dan a krvarenje je prestalo, ima samo onog braonkastog sekreta. A ovih dana bi mi jedan ulozak dnevno zadovoljio sve potrebe. Ne znam ni da li je toliko potrebno. Kao da je sve manje u poslednjih par meseci. Ovaj put sam dobila posle 30 dana, a prethodna dva puta je bilo na 40. Inace u nekom periodu imam redovne cikluse (nekoliko meseci), pa onda ponovo polude. I tako stalno. Ali obilna krvarenja nikad nisam ni imala.
Zato i pitam da li bi pilula mogla da ima stetno dejstvo bas zbog kolicine krvarenja.
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

pozdrav Mn,
ja nisam strucna i ne bih da se ovde igram doktora.....

sve ovo sto si ti navela:
-neredovni ciklusi
-pojacana maljavost
-policisticni jajnici
-akne
.....su indikacija bas za ove pilule koje su tebi prepisane, a daju se da bi se sve pobrojano regulisalo.
(Pogledaj ovaj tekst: http://www.femalelife.co.yu/html/produc ... treatment/)

read my lips :D : smanjeno menstrualno krvarenje (i po trajanju i po intenzitetu=kolicini) je normalan !!! efekat upotrebe svih kontraceptivnih pilula .
Slika - predajem se, ne znam koji bi to stetni efekti mogli biti

Slika i sve najbolje, jane_doe
mn
Novi član
Novi član

Post od mn »

Ja se izvinjavam mozda nisam bila jasna.
Problem sto su meni vec oskudnija krvarenja a ovo ce jos vise da ih smanji, to je ono sto me brine.
Pilule sam pocela da pijem po prvi put pre cetiri dana, pa pitam posto ce to jos vice da smanji krvarenje, koje ce onda def. biti oskudno, da li to moze da ima neke posledice, nista drugo.
Mada, hvala u svakom slucaju.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Nema stetnih posljedica ako Vam se smanji kolicina menstrualnog krvarenja ili ako se nekad odlucite na spiralu Mirena IUD, kod koje krvarenje moze i da prestane potpuno kod 20-30 % zena. Radi se samo o mijenjanju navika. Nekome se dopadaju nekima ne...
Pozdrav,
ObGyn
mn
Novi član
Novi član

Post od mn »

hvala
mn
Novi član
Novi član

Post od mn »

Ja se izvinjavam ako sam malo dosadna ali imam jos jedno pitanje.
Posto vec koristim pilule kada bi imala odnose sa deckom bez kondoma da li bi morao da praktikuje "prekinut snosaj" ili ne, zbog potencijalne trudnoce?
Sama pretpostavljam da je pilula dovoljna, ali posto sam BAS veliki panicar po tom pitanju, mnogo bi znacio odgovor nekog ko pouzdano zna. I da li sem antibiotika postoji neki lek koji isto smanjuje pouzdanost pilule u zastiti od trudnoce?
Hvala jos jednom.
mn
Novi član
Novi član

Post od mn »

Pretpostavljam da vec jesam dosadna, i mozda je moje pitanje pomalo, ne znam, banalno, ali bi meni odgovor mnogo znacio. Pa bih zamolila da mi bilo ko, ko to zna pouzdano odgovori. Hvala
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ni pilula kao ni kondom ni spirala ni bilo sta nisu 100% zastita od trudnoce. Ali ako kombinujes pilula+kondom, sanse su ipak manje da zatrudnis!!!

Iz licnog primera, kada sam koristila pilule, nisam se bas "opustala" stalno, i dalje sam pratila ritam plodnih dana, mozda to nije bilo ispravno, ali pokazalo se kao uspesno!!

E sad, da li ti imas uredne cikluse, kada ti je ovulacija, to ne mogu ja da ti kazem.......

Sve u svemu, da, pilula generalno stiti od trudnoce, ali ne 100% kao ni jedno drugo kontraceptivno sredstvo!

Ali, pilula te ne stiti od polno prenosivih bolesti, to moras da znas u svakom momentu, i cak i da imas samo 1 partnera, treba da budes 100%sigurna da i on ima samo jednu partnerku tj. - tebe.

Ko od nas moze da bude 100% siguran u to???!!!
Cat
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm

Post od Cat »

Ništa nije potpuno sigurno. Pretpostavljam da se onaj procenat neuspeha pilule od 0.1% uzima u obzir jer ne možemo nikad potpuno predvideti kako će koji organizam da reaguje i u kakvim sve okolnostima možeš da se nađeš.

To piše i ovde:

http://doktor.rs/forum/viewtopic.php ... 585692c259

Ostatak zavisi od tebe. Neko praktikuje samo prekinuti snošaj godinama iako to baš i ne štiti previše od trudnoće a od polnih bolesti nikako...sa druge strane neko kombinuje pilulu i kondom. Ako si baš paničar, u monogamnoj vezi (majjo pa ponekad moramo i verovati ljudima! :) ) i oboje ste PROVERENO zdravi onda ćeš svakako biti mirnija ako za svaki slučaj sa pilulom ukombinuješ i prekinuti snošaj. Poenta i jeste da nađeš način da se maksimalno opustiš.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Da!!

................ponekada!! :D :D :D
Odgovori