Odmah na pocetku da kazem da sam protiv uzimanja bilo kakve terapije bez pregleda i preporuke lekara, ali...
Imam 33 godine, troje dece, sve tri trudnoce su prosle sasvim normalno, porodjaji takodje, abortuse nisam imala.
Moja poslednja beba je prestala da sisa, tako da mislim da sto se toga tice nama prepreke da pocnem sa uzimanjem pilula.
Ranije ih nikada nisam uzimala.
Problem predstavlja to sto su slobodni termini kod moje doktorke zauzeti do 16. juna, a posle toga ide na godisnji odmor
i ne moze da me primi.
Ne zelim da idem kod nekog drugog doktora, zbog loseg iskustva, sacekacu nju, ali ne bih da ostanem trudna do tada.
Moj suprug je alergican na neki sastav iz kondoma,
tako da i oni otpadaju.
Moje konkretno pitanje bi bilo, da li smem i koje pilule da uzimam na svoju ruku,
bar dok moja doktorka ne bude mogla da me primi?
Pilule na "svoju ruku"... da ili ne?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
Ovako napamet niko ne moze da ti kaze smes ili ne smes... generalno, pilule se ne preporucuju zenama posle 35. godine koje puse, zbog povecanog rizika od tromboze. Sad, ako ne pusis i ako nemas genetsku predispoziciju, sve pilule dolaze u obzir, ali da sam na tvom mestu ipak bih sacekala doktorku! Radi se o necemu od cega su zene umirale, ipak nije sala 
P.S. Ako ste ti i muz sigurni da necete vise dece, popricajte o vazektomiji! Ili ako je alergican na lateks, potrazite u bolje opremljenim apotekama kondome od poliuretana.

P.S. Ako ste ti i muz sigurni da necete vise dece, popricajte o vazektomiji! Ili ako je alergican na lateks, potrazite u bolje opremljenim apotekama kondome od poliuretana.

Sumnjam i da ce ti doktorka preporuciti pilule, one se uglavnom daju mladim devojkama jer sa godinama zdravstveni rizici rastu. U tvojoj situaciji spirala bi bila idealno resenje. Ili sterilizacija/vazektomija.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kako odabrati najbolje kontraceptivne pilule?
Pitanje
S obzirom da na tržištu ima jako puno vrsta kontr. pilula koje se razlikuju po hormonima (komb. estrogena i progesterona, ili samo progesteron), i količini samih tih hormona; kako da odaberem najbolje pilule?- imam 23g.
Odgovor
Ako želite da koristite kontraceptivne pilule potrebno je da odete kod svog ginekologa koji će nakon dobijenih analiza vaše krvi odrediti koja vrsta tableta odgovara baš vama! Nemojte nikako samoinicijativno uzimati kontraceptivne pilule!
Pitanje
S obzirom da na tržištu ima jako puno vrsta kontr. pilula koje se razlikuju po hormonima (komb. estrogena i progesterona, ili samo progesteron), i količini samih tih hormona; kako da odaberem najbolje pilule?- imam 23g.
Odgovor
Ako želite da koristite kontraceptivne pilule potrebno je da odete kod svog ginekologa koji će nakon dobijenih analiza vaše krvi odrediti koja vrsta tableta odgovara baš vama! Nemojte nikako samoinicijativno uzimati kontraceptivne pilule!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=10432
KONTRACEPTIVNE PILULE
Kontraceptivne pilule su sastavljene od kombinacije dva ženska hormona; estrogena i progesterona i kada se redovno uzimaju sprecavaju neželjenu trudnocu. Pilule prepisuje ginekolog i kada devojka odluci da pocne da uzima pilulu mora prvo da ode na pregled kod ginekologa koji ce joj prepisati pilulu koja joj najbolje odgovara i je posavetovati o njenom uzimanju. Efikasnost pilula je 99,9% i to ih cini najpouzdanijim metodom kontracepcije. Pilula se pije svaki dan uzastopno 21 dan. Nakon toga se pravi prekid od 7 dana kada dolazi do krvarenja (mentruacije) i nakon toga ponovo pocinje isti ciklus uzimanja. Najbitnije je da se pilula redovno uzima, po mogucnosti uvek u isto vreme.
Prednosti pilula su te što one regulišu menstrualni ciklus, redukuju menstrualno krvarenje, akne, štite od pojedinih vrsta raka. Mana im je ta što ne štite od polno prenosivih infekcija, ukljucujuci i HIV/AIDS). Iako retko, njena primena može da dovede do nuspojava kao što su: osetljivost grudi, povecanje telesne težine, glavobolja, mucnina i krvarenja. Ove pojave obicno nestanu nakon prvih meseci uzimanja a ako ipak ne nestanu posavetuj se sa ginekologom.
KONTRACEPTIVNE PILULE
Kontraceptivne pilule su sastavljene od kombinacije dva ženska hormona; estrogena i progesterona i kada se redovno uzimaju sprecavaju neželjenu trudnocu. Pilule prepisuje ginekolog i kada devojka odluci da pocne da uzima pilulu mora prvo da ode na pregled kod ginekologa koji ce joj prepisati pilulu koja joj najbolje odgovara i je posavetovati o njenom uzimanju. Efikasnost pilula je 99,9% i to ih cini najpouzdanijim metodom kontracepcije. Pilula se pije svaki dan uzastopno 21 dan. Nakon toga se pravi prekid od 7 dana kada dolazi do krvarenja (mentruacije) i nakon toga ponovo pocinje isti ciklus uzimanja. Najbitnije je da se pilula redovno uzima, po mogucnosti uvek u isto vreme.
Prednosti pilula su te što one regulišu menstrualni ciklus, redukuju menstrualno krvarenje, akne, štite od pojedinih vrsta raka. Mana im je ta što ne štite od polno prenosivih infekcija, ukljucujuci i HIV/AIDS). Iako retko, njena primena može da dovede do nuspojava kao što su: osetljivost grudi, povecanje telesne težine, glavobolja, mucnina i krvarenja. Ove pojave obicno nestanu nakon prvih meseci uzimanja a ako ipak ne nestanu posavetuj se sa ginekologom.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Kod zena koje puse, da.JMA napisao:Pa kad sam vec pokrenula temu, da pitam i zbog drugih, da li sam dobro razumela?
Pilule posle 35 mogu da stvore trombove?
Ranije je to bila neka gornja granica za uzimanje pilule uopste, mada sad kazu da zdrave zene koje ne puse mogu da ih uzimaju i posle 40. Ko ce ih znati.
Mladim devojkama ginekolozi prepisuju pilule bez ikakvih analiza, ali u tridesetim godinama mislim da bi ipak trebalo sve proveriti, za svaki slucaj.
Tamaraft sta podrazumevaju te analize krvi?Krvnu sliku samo ili jos nesto?
Meni je 27 pusac sam i bas planiram sledeci mesec poceti sa uzimanjem pilula i sad ste me malo zabrinule ustvari Donka.
Svakako idem za par dana kod dr. pa cu i njega pitati ustvari trazit cu da mi propise neke.
Pozdrav!
Meni je 27 pusac sam i bas planiram sledeci mesec poceti sa uzimanjem pilula i sad ste me malo zabrinule ustvari Donka.
Svakako idem za par dana kod dr. pa cu i njega pitati ustvari trazit cu da mi propise neke.
Pozdrav!
Vi vrijedite onoliko-koliko ste drugima potrebni!