imam 19god. posto studiram u drugom gradu momka vidjam na dve do tri nedelje na po nedelju dana i za to vreme prilicno cesto imamo odnose. koristimo kondome ali ja sam opet nekako nesigurna i razmisljala sam o pilulama. pogotivu sto imam problema i sa kozom(aknama) a koliko sam upucena to moze i taj problem donekle da regulise. ciklus mi je neredovan bio do pre nekih par meseci pa se malo sredio ali ne u potpunosti. da li da koristim pilule? ako hcu da ih koristim jel dovoljna konsultacija sa ginekologom ili mora pregled? znam da treba da idem na pregled i inace ali nikako da se nateram. da li smem grudi da "depiliram" pincetom? i da li pilule smem da koristim npr 3-4 meseca pa da prekinem?
unapred hvala
pilule ili ne? i jos stosta
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Saradnik
- Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Htela bih da se posavetujem sa vama oko uzimanja kontraceptivnih pilula. Imam 23 godine, a pre 3 godine naglo su pocele da mi se javljaju akne i dlacice na bradi. Svi rezultati (krvna slika, urin, ultrazvuk jajnika) bili su uredni. Po savetu ginekologa, uradila sam analizu hormona, 1. i 21. dana ciklusa, sve je bilo u granicama izuzev testosterona, koji je bio jako malo povisen, progesterona koji je takodje bio povisen i LH je bio snizen. Ginekolog mi je propisao da pijem Diane 35, sto sam i uzimala, godinu dana. Nakon toga simptomi su se povukli i godinu dana sam pravila pauzu. Nakon toga, po zbog ponovne pojave akni i dlacica u manjoj meri, nastavila sam da uzimam Diane 35 uz konsultaciju lekara. Posle 8 meseci naglo su mi se pojavili otoci potkolenica i skocnih zglobova. EKG, nalazi krvi, urina su bili u redu, kao i dopler krvnih sudova, koji je pokazao da imam edem potkoznog tkiva. Ginekolog je mi je prekinuo terapiju Diane 35 i prepisao Yasmin. U dilemi sam da li uopste da uzimam ikakve pilule, s obzirom da mi noge i dalje povremeno oteknu, ali manje?
Hvala unapred!
Hvala unapred!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Za mn...
Svaka mlada zena/djevojka koja je seksualno aktivna treba da se javi na ginekoloski pregled i da pocne redovne kontrole ginekoloskog zdravlja.
Na pregledu treba da se urade PAPA nalaz i cervikalni brisevi na hlamidiju i gonoreju, da se testira na rubeolu i vodene kozice i hepatitis B, i ako niste imuni da primite odgovarajuce vakcine, kako biste ako budete izlozeni uzrocnicima bili imuni.
Ako je pacijentinja zdrava, NEMA POTREBE ZA BILO KAKVE LABORATORIJSKE A JOS MANJE HORMONALNE ANALIZE, NEGO SE KONTRACEPTIVNA METODA PRILAGODI AKTIVNOSTIMA TE MLADE OSOBE...AKO JE STUDENT ZAUZET UCENJEM, ja obicno predlazem Evra flaster, koji se mijenja 1 x nedjeljno uzastopno 3 nedjelje i pravi se jedna nedjelja pauza, ili neko ko ima laganiji tempo, moze pilule...flaster ima manju efikasnost na akne, nego pilule. Postoji i injekcija Depo provera koja se daje 1x svaka 3 mjeseca, i koja obezbjedjuje odlicnu zastitu.
Ja obicno mladim osobama kao sto ste vi i pretpostavljam vas mladic, preporucujem dualnu metodu, pilule i kondom, koji Vas stiti od seksualno prenosivih bolesti !! i mislim da je to za mlade najbolje rjesenje.
Puno pozdrava i cuvajte svoje zdravlje.
O efikasnosti svake metode u % pogledajte temu PILULA I TRUDNOCA.
ObGyn
Svaka mlada zena/djevojka koja je seksualno aktivna treba da se javi na ginekoloski pregled i da pocne redovne kontrole ginekoloskog zdravlja.
Na pregledu treba da se urade PAPA nalaz i cervikalni brisevi na hlamidiju i gonoreju, da se testira na rubeolu i vodene kozice i hepatitis B, i ako niste imuni da primite odgovarajuce vakcine, kako biste ako budete izlozeni uzrocnicima bili imuni.
Ako je pacijentinja zdrava, NEMA POTREBE ZA BILO KAKVE LABORATORIJSKE A JOS MANJE HORMONALNE ANALIZE, NEGO SE KONTRACEPTIVNA METODA PRILAGODI AKTIVNOSTIMA TE MLADE OSOBE...AKO JE STUDENT ZAUZET UCENJEM, ja obicno predlazem Evra flaster, koji se mijenja 1 x nedjeljno uzastopno 3 nedjelje i pravi se jedna nedjelja pauza, ili neko ko ima laganiji tempo, moze pilule...flaster ima manju efikasnost na akne, nego pilule. Postoji i injekcija Depo provera koja se daje 1x svaka 3 mjeseca, i koja obezbjedjuje odlicnu zastitu.
Ja obicno mladim osobama kao sto ste vi i pretpostavljam vas mladic, preporucujem dualnu metodu, pilule i kondom, koji Vas stiti od seksualno prenosivih bolesti !! i mislim da je to za mlade najbolje rjesenje.
Puno pozdrava i cuvajte svoje zdravlje.
O efikasnosti svake metode u % pogledajte temu PILULA I TRUDNOCA.
ObGyn