Pilula za dan posle
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Pilula za dan posle
Koliko cesto smem da koristi Posinor???
U apotekama uvek napominju da je to jednom u sest meseci, zanima me da li bi bio problem ako sam ih popila pre dva meseca??? I ranije sam koristila Postinor, nije bilo nikakvih nezeljenih reakcija.
U apotekama uvek napominju da je to jednom u sest meseci, zanima me da li bi bio problem ako sam ih popila pre dva meseca??? I ranije sam koristila Postinor, nije bilo nikakvih nezeljenih reakcija.
U cemu je tvoj problem??? Zamisljala sam da na ovkvom forumu mogu da se dobiju informacije koje ne pisu u uputstvu za upotrebu lekova, od informisanih osoba kojima ne predstavlja satisfakciju da kritikuju i (pogresno) pretpostavalju, a ako je odgovor " hormonski disbalans" najkonkretnije sto mogu da dobijem , onda sam definitivno promasila forum, ispade da vise znam od onih kojima postavljam pitanja 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 08, 2006 11:44 pm
Zaista ne mogu da verujem da neko ko studira medicinu moze da dovede sebe u tu situacuju, jer znate, dajete los primer okolini, a neko ce Vas mozda pitati, kao buduceg lekara,da Vi date savet ne slicnu temu, i kakav on moze biti, ako je Vase licno iskustvo takvo kakvo je. Zer jedne studetkinja medicine bar ne zna sve prednosti npr kontraceptivne tablete i zasto je ne koristi?
-
- Aktivan član
@
Dragana Petrovic & Majmunche
Mislim da nikako nije u redu da odgovarate na nechije pitanje na takav nachin...
Ako vec niste mogli/le da date konkretan odgovor na postavljeno pitanje, nije bilo neophodno da se javljate...
Pa znate koliko ima lekara shto pushe, pa naravno da svojim pacijentima nece reci da pushe nego da ostave cigarete...
Ja stvarno ne znam na osnovu chega Vi izvukoste te zakljuchke koje izneste...
Shta kao ce da bude losh lekar, ili nisam dobro razumela?
A mozda ona ima stalnog partnera tako da je to njoj najveci problem...
Sve u svemu mislim da ne bi trebalo da drzite lekciju nikome ovde, vec da uz kritiku (ako je vec smatrate neophodnom) pokushate da odgovorite na pitanje, ako vec hocete da poomognete...
Pozdrav!
Mara
Dragana Petrovic & Majmunche
Mislim da nikako nije u redu da odgovarate na nechije pitanje na takav nachin...
Ako vec niste mogli/le da date konkretan odgovor na postavljeno pitanje, nije bilo neophodno da se javljate...
A to shto je neko student medicine, ne znachi da je ne znam ni ja kakav greshnika ako nije koristio kontracepciju tokom/pre sexualnog odnosa...Dragana Petrovic napisao:Zaista ne mogu da verujem da neko ko studira medicinu moze da dovede sebe u tu situacuju, jer znate, dajete los primer okolini, a neko ce Vas mozda pitati, kao buduceg lekara,da Vi date savet ne slicnu temu, i kakav on moze biti, ako je Vase licno iskustvo takvo kakvo je.
Pa znate koliko ima lekara shto pushe, pa naravno da svojim pacijentima nece reci da pushe nego da ostave cigarete...
Ja stvarno ne znam na osnovu chega Vi izvukoste te zakljuchke koje izneste...
Shta kao ce da bude losh lekar, ili nisam dobro razumela?
I ovaj komentar smatram poprilichno neumesnim... Ako se devojka raspitivala za postinor znachi da zeli da se zashtiti od nezeljene trudnoce...Majmunche napisao:I ne znas sta sve moze da se desi od nezasticenog odnosa, da trudnoca bude jos i najmanji problem![]()
![]()
A mozda ona ima stalnog partnera tako da je to njoj najveci problem...
Sve u svemu mislim da ne bi trebalo da drzite lekciju nikome ovde, vec da uz kritiku (ako je vec smatrate neophodnom) pokushate da odgovorite na pitanje, ako vec hocete da poomognete...
Pozdrav!
Mara
Ah...

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
U nedostatku stručnog odgovora...Ja ne bih tako olako shvatala hormonski disbalans. Uopšte nije prijatno kad se poremeti ciklus pa treba da gledaš u pasulj kad ćeš da dobiješ ili krvariš i kad treba i kad ne treba pa piješ neke druge lekove da bi ti se ciklus stabilizovao a on se možda stabilizuje a možda i ne...uglavnom, zakomplikuješ život bez potrebe.
To 'jednom u šest meseci' je neki prosek, baziran verovatno na istraživanju...U svakom slučaju, ljudsko telo ima svoju hormonsku ravnotežu, manje ili više stabilnu i možeš i sama da zaključiš da često 'šamaranje' velikim dozama hormona nije naročito pametna stvar. Da li ćeš reagovati i koliko će Postinora biti potrebno da bi tako reagovala zavisi od tvog organizma. Ako hoćeš da testiraš njegove granice...niko ne može da te spreči. Sad, koliko je to opravdano...
To 'jednom u šest meseci' je neki prosek, baziran verovatno na istraživanju...U svakom slučaju, ljudsko telo ima svoju hormonsku ravnotežu, manje ili više stabilnu i možeš i sama da zaključiš da često 'šamaranje' velikim dozama hormona nije naročito pametna stvar. Da li ćeš reagovati i koliko će Postinora biti potrebno da bi tako reagovala zavisi od tvog organizma. Ako hoćeš da testiraš njegove granice...niko ne može da te spreči. Sad, koliko je to opravdano...
-
- Aktivan član
Nisi u pravu i bez razloga si agresivna ! Svaki od aspekata sa kojeg moze da se posmatra tvoj problem i tvoje pitanje jeste bitan, i nije bas tako kako ti mislis, a to je ti postavis pitanje i neko ti odgovori i ti je to. Forum je mesto za razmenu misljenja i sirenja vidika i nema nista lose u tome sto je i na tvoju temu svako ko je hteo izneo svoje misljenje, a ja licno mislim da tako treba pristupati i zivotu, a to je sagledaovanje stvari sa svih strana, a ti kao buduci lekar bi trebalo to da znas, koloko je u anamnezi bitni sve ono sto pacijemt kaze ali i precuti i slicne stvari... Da nesto egzaktno i univerzalno moze da se desi kao posledica uzimanja Postinora to bi onda pisalo u svakom udzbeniku iz Farmakologije i ginekologije i na kutiji tableta, ali se takodje ne smatra da ce njih iko uzeti na svoju ruku i bez konsultacije sa lekarom a da ne spominjem da se uzima vise puta. U Americi cak i zrtve silovanja i incesta ove tablete dobijaju na recept od ginekologa, znaci niko nigde u civilizovanom svetu ne moze da ih uzme sam. A da je to bolje resenje od abortusa , naravno da jeste i to je bez diskusije, ali pre bilo koje od ove dve opcije je kontracepcija koja u savremenom svetu predstavlja stil zivota. I jos se kaze da kontracepcija ahteva licnu ali i kolektivnu odgovornost, i to posebno vazi za zemlje kao sto je Srbija.
E ovo je vec jedan od malo vecih problema ....Dragana Petrovic napisao: U Americi cak i zrtve silovanja i incesta ove tablete dobijaju na recept od ginekologa, znaci niko nigde u civilizovanom svetu ne moze da ih uzme sam.
Naime, kod nas u apotekama moze da se kupi shta hocesh i kada hocesh ....
Postoji masa lekova koja se moze uzeti bez recepta, a ne bi trebalo. Kod nas recepti sluze samo za uzimanje lekova vodeci se devizom " daj samo da ne placam ", ako to i dalje moze ...
Iskreno mislim da bi tu prodaju lekova i izdavanje, tek tako bez recepta, trebalo zabraniti ... Mi smo, chinjenica je, narod takvog mentaliteta da volimo da pripisujemo sami sebi dijagnoze. Sankcionisanje takvog ponashanja pochev od apoteka, pa do nas potroshacha bi mozda imalo efekta u suzbijanju te navike.
Dok nas ne lupe po dzepu, necemo da se opametimo

Ah...