Naime, moj slucaj je sledeci. Imam neredovne menstruacije, u rasponu od 28-40 dana. Poslednja menstruacija mi je bila 14.05.2007. Analizom krvi na beta hcg je utvrdjena trudnoca. Na ultrazvuku transvaginalnom sondom kod ginekologa je utvdjen gestacioni mesak velicine 14mm. Nakon toga i pitanja o datumu poslednje menstruacije, doktorka je uzela neki kao kalendar za zenu koja, naglasavam, ima uredne menstruacije na 28 dana (u skup takvih zena ja ne spadam) i utvrdila da je to trudnoca od 5 nedelja. Moje pitanje je vezano za utvrdjivanje starosti tako rane trudnoce za nas koje nemamo regularne menstruacije, samim tim i ovulacije nisu bas precizno odredjenje, a u skladu sa tim ni datum trudnoce. Da naglasim, vodim se samo logikom i zaista siromasnim medicinskim znanjem, te moje pitanje moze Vama delovati sasvim glupo. Ne sumnjam u strucnost moje doktorke, vec mi je potrebno objasnjenje koje ce zadovoljiiti moju, mozda i preteranu radoznalost.

Da li u utvrdjivanju starosti rane trudnoce kod zena sa neredovnom menstruacijom postoji neki parametar koji moze precizno to da odredi? Taj kalendar koji je doktorka konsultovala definitivno nije odgovarajuci za moj slucaj, pa mi treba odgovor da li je taj parametar mozda velicina g. meska?
Zahvalna unapred na odgovoru i utrosenom vremenu!
Vesna