Imam 30 godina, a već 5 godina nemam menstruaciju zbog policističnih jajnika. Ciklus sam regulirala kontraceptivima i hormonskim nadomjesnim liječenjem. Od drugog mjeseca 2010 počela sam naticati, te sam dobila 7 kg u svega tjedan dana. nakon endokrinoloških obrada utvrđeno je da je retencija tekućine uzrokovana disfunkcijom jajnika bez konkretnog endokrinološkog uzroka. budući mi u smanjenju otećenosti više ne pomaže ni kad izazovem ciklus, ne uzimam nikakvu terapiju. zanima me da li bi odstranjivanje cisti s jajnika pomoglo u mojoj situaciji i pokrenilo moje jajnike.
hvala.
pcos?
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
Re: pcos?
Pretpostavljam da si uradila i test na insulinsku rezistenciju, koja takodje dovodi do policisticnih jajnika.
Ja sam imala PCOS, obilne i neredovne menstruacije, nekad nisam imala M po 4 meseca, radila sam hormonske testove i test na insulinsku rezistenciju. Hormoni su bili u redu, ali je nalaz IR bio povisen, pa me gin stavio na metformin koji sam uzimala 8 meseci. U pocetku lecenja sam dobijala M na svakih 28 dana, a kasnije su opet pocele biti neredovne, ali su bar bile normalne i trajale po 5 dana, no svejedno sam prekinula terpaiju.
Kada sam nakon 2 godine otisla na redovnu kontrolu kod gin nisam imala niti jednu cistu, a M sam dobijala na otprilike svakih 43 dana. Mesec dana od te kontrole sam cak ostala i trudna, prvi put u zivotu i to u poodmaklim 30-tim!
Mojoj maloj rodjaki je M prestao u 20 -oj god, isto joj je ustanovljena insulinska rezistencija i nakon upotrebe metformina sada ima redovnu mestruaciju, a i skinula je visak kilograma po uspostavljanju menstruacije.
Ja sam imala PCOS, obilne i neredovne menstruacije, nekad nisam imala M po 4 meseca, radila sam hormonske testove i test na insulinsku rezistenciju. Hormoni su bili u redu, ali je nalaz IR bio povisen, pa me gin stavio na metformin koji sam uzimala 8 meseci. U pocetku lecenja sam dobijala M na svakih 28 dana, a kasnije su opet pocele biti neredovne, ali su bar bile normalne i trajale po 5 dana, no svejedno sam prekinula terpaiju.
Kada sam nakon 2 godine otisla na redovnu kontrolu kod gin nisam imala niti jednu cistu, a M sam dobijala na otprilike svakih 43 dana. Mesec dana od te kontrole sam cak ostala i trudna, prvi put u zivotu i to u poodmaklim 30-tim!

Mojoj maloj rodjaki je M prestao u 20 -oj god, isto joj je ustanovljena insulinska rezistencija i nakon upotrebe metformina sada ima redovnu mestruaciju, a i skinula je visak kilograma po uspostavljanju menstruacije.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
PCO sindrom je vrlo komlpeksan poremecaj, ima ovde dosta postova na tu temu, mozda bi vam pomoglo da ih procitate, radi razmene iskustva. U principu vas treba da vodi endokrinolog i da nadje odgovarajuci modus terapije da vam vrati ciklus. Ciste se ne uklanjaju, to nije nacin lecenja.
Hvala na odgovoru, ali prošla sam konkretnu endokrinološku obradu i ustanovljeno je da uzrok nije endokrinološki već isključivo disfunkcija jajnika. Nakupljena tekućina ostaje i kad uspijem izazvati ciklus, a kako diuretici nisu rješenje zanima me postoji li nekakva alternativa, pa makar i kirurška.