papa test

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
suncica65
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 30, 2012 7:46 pm

papa test

Post od suncica65 »

Pre par dana mi je stigao rezultat papa testa koji glasi.. 3a grupa masa le. re er..Celije skoro svih slojeva skvamoznog epitela sa znacima atipije. Preporucena biopsija. Da li to znaci da imam rak. imam zakazanu kolposkopiju...Kolika je mogucnost pogresnog nalaza papa testa.
suncica65
Novi član
Novi član

Re: papa test

Post od suncica65 »

suncica65 napisao:Pre par dana mi je stigao rezultat papa testa koji glasi.. 3a grupa masa le. re er..Celije skoro svih slojeva skvamoznog epitela sa znacima atipije. Preporucena biopsija. Da li to znaci da imam rak. imam zakazanu kolposkopiju...Kolika je mogucnost pogresnog nalaza papa testa.
odusevljen sam koliko sam odgovora dobila na moje pitanje...bas vam hvala svima :(
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Papa test nije 100% poudan, već je precizan u nekih 50-60% slučajava. To je pogotovo loše kada žena ode kod ginekologa, odradi citološki nalaz, dođe papa II grupa a na kraju se ispostavi da je nešto drugo.
Koliko imate godina??
U principu, papa IIIa ne mora biti loš nalaz jer pored onih najzloćudnijih pomisli može da se kriju i zapaljenski procesi tako da znate da nije svaki lošiji papa nalaz tumor već može i nešto drugo biti po sredi (hronična upala grlića recimo).
Treba da uradite kolposkopiju i biopsiju. Nemojte odmah sa negativnim mislima, uopšte ne mora da znači da će biti loš nalaz.
Pozdrav i svako dobro.
suncica65
Novi član
Novi član

Post od suncica65 »

Hvala puno na odgovoru, imam 47god , i radila sam ultrazvucni pregled sondom.Doktorka mi je rekla upravo sto i Vi, imam ciste na grlicu kao posledica hronicne upale, kao i da se ta intervencija radi pod totalnom anestezijom sto mi je laknulo. Idem na biopsiju...samo da ovaj sneg prestane da pada...da mogu da putujej jer se to u mom gradu ne radi. Jos jednom hvala i veliki pozdrav.
Lena87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 08, 2012 3:14 am

Post od Lena87 »

Da li neko zna sta znaci ovaj nalaz 'BETHESDA: benigne, inflamatorne i reaktivne promene'? Kakve su to promene, sta bih trebala da radim? A inace, PAPA je II, i VS isto II. Hvala unapred na odgovoru :)
maja82
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 07, 2007 8:07 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od maja82 »

naisla sam na ovu temu koja se bavi tematikom koja mene zanima. pa cu postaviti pitanje, i nadam se, dobiti odgovor...
radila sam papa test, i nalaz je bio II, i dr mi je rekao da je dobar nalaz, medjutim, da mi je stepen cistoce 3, i da imam neku upalu, i da posjetim svog ginekologa...nije htio da mi kaze kakvu upalu, ni sta to moze biti...da li mi neko moze pomoci oko ovoga? kakvu upalu? sta sledece treba da radim?
veselistrelac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 24, 2011 6:27 pm

Post od veselistrelac »

Imam 21 godinu, pre dve nedelje sam bila na pregled kod ginekologa, ustanovila mi je pri pregledu da imam ranicu na grlicu, takodje da mi sekret nije normalne boje ni mirisa, inace sam pre 5 meseci imala cistu na levom jajniku, vodenu, koja je pukla i sve bilo ok potom. Posle tog pregleda uradjen mi je Papa test. Dobila sam rezultate, doktorka mi je na odmoru, a ja sam nestrpljiva, pa bih vas molila koa biste mogli malo da mi pomognete oko tumacenja i da mi kazete je li ta ranica opasna? Inace dijagnoza PAPA mi je cervicitis chr, ektopio PVU, bakterije, papa II grupa, inflamacija i BCC-benigne reaktivne i reparatorne promene. MOlim za pomoc. Hvala unapred.
Odgovori