papa test i reparatorne celijske promene

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
virada
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 11:28 am

papa test i reparatorne celijske promene

Post od virada »

:roll: Pozdrav,juce sam zavrsila sa redovnim ginekoloskim pregledom i nije mi nesto jasno pa bih zamolila da mi neko razjasni ,naime radi se o papa testu .Moja doktorka je uradila sve potrebne analize i nalazi su uglavnom u redu ,kolposkopija zatim ultra zvuk,analiza urina .Kod analize sekreta nadjena je sesta grupa pa mi je doktorka dala vaginalete kanesen3 .Kada sam zavrsila sa njima ponovo mi je uradjena analiza sekreta i sesta grupa je bila i dalje prisutna ,smanjeno ali prisutna ,tada mi je dala vag.mak-miror 12 kom i kada sam zavrsila sa terapijom ,sekret je bio treca grupa i doktorka mi je rekla da je za sada uredu.Nejasno mi je to sto na citoloskom nalazu papa testa koji je II ,(za sta je doktorka rekla da je uredu),pise ispod "REPARATORNE CELIJSKE PROMENE".To je ono sto me zbunjuje i volela bih sto pre da saznam o cemu se radi ,pitala bih svoju doktorku ali trenutno je otputovala tako dok ja budem cekala da se ona vrati pojesce me neizvesnost.Predpostavljam da bi mi rekla da je nesto nasta posebno treba obratiti paznju.Nemojte me pogresno razumeti ali jako sam paranoicna po tom pitanju od kada mi je pre tri godine nadjena ranica i humani papiloma 16\18 ,sto sam naravno odmah resila na klinici i sve je Bogu hvala ispalo dobro.Od tada sam isla na redovne kontrole ,prvo na tri meseca ,zatim na sest meseci i sve tako do sada .Nalazi su uvek bili uredu ,papa test i kolposkopija obavzeno ,kao i vaginalni ultrazvuk.Problema sam imala jedino sa sekretom i to ne svaki put ali uglavnom je bila sesta grupa,sto sam naravno lecila kao i sada .Kada mi je nadjena ranica ,pominjana je i mogucnost postojanja kondiloma ali do sada mi nije nadjeno nista od toga ,naravno uzorci sa biopsije su pregledani i rezultati su bili uredu.Nadam se da sada razumete za moju zabrinutost zbog recenice iz nalaza papa testa "reparatorne celijske promene",jer zaista nebih volela da mi se ranica pojavi ponovo .Sa Postovanjem unapred zahvalna!
pozdrav od virade
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

virada
Novi član
Novi član

Post od virada »

martat napisao:Mozda ti ovaj tekst pomogne

http://www.*/zenski_sterilitet/papa_test.htm
Zahvaljujem na odgovoru i pomoci ,pogledala sam sajt i pronasla ono sto me je zaista zanimalo.Reaktivne i reparatorne promene, mogu da znace upalu,povrsinsku reakciju ,parakeratiza i hiperkeratoza,pokazuju tipove oroznjenja na povrsini epitela.Koliko sam razumela ,nije u pitanju nista zabrinjavajuce ,obzirom da sam kada mi je uzet uzorak za papa test imala sestu grupu sekreta koje sam se napokon otarasila ,ipak cu za svaki slucaj proveriti ponovo papa test za tri meseca . :D zahvaljujem
pozdrav od virade
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Tako je,samo idi redovno na kontrole i sve ce biti ok,pozz
virada
Novi član
Novi član

Post od virada »

martat napisao:Tako je,samo idi redovno na kontrole i sve ce biti ok,pozz
Naravno ,ici cu redovno na kontrole sto najozbiljnije preporucujem svim zenama,majkama,devojkama ,jer se treba tako odnosoti prema svom zdravlju i sebi samoj ,nepostoji nikakvo opravdanje za izbegavanje redovnih kontrola.Zena mora da voli svoje telo i zivot jer u suprotnom moze doci do katastrofalnih posledica.Ne samo sto se onda prolazi kroz teske stvari za samu zenu vec i onaj krajnji ishod koji se moze zavrsiti lose po nas same.Neodlazenjem na preglede pokazujemo ne samo nepostovanje prema sebi vec i prema ljudima kojima smo drage ,prema svojoj porodici,prijateljima i deci,pisem ovo poucena licnim iskustvom od pre tri godine ,jer i ja sam bila jedna od onih koja je sebi govorila ,neka sutra cu i tako dok ne dodje do krajnih granica.Zato drage moje moramo da se pregledamo redovno ,mora da vec jednom to postane kultura naseg zivljenja .Zato mene zanimaju i reparatorne celijske promene i svaki novi nalaz.Srecno!
pozdrav od virade
Odgovori