papa test 3 a grupa
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Feb 02, 2008 7:33 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
papa test 3 a grupa
Dobila sam nalaz papa testa 3 a grupa. Doktor mi je dao neopenatran vaginalete a nakon toga trebam na pretrage. Uplašena sam. Prije godinu dana test mi je bio 2 grupa, a sekret 3. Nisam primala terapiju. Može li mi netko od doktora objasniti šta sve može taj grupa da znači.
Re: papa test 3 a grupa
Ja bih obnovila ovu temu, posto sam danas bila kod ginekologa i saopsteno mi je da mi je Papa test III a . Ja u ponedeljak odlazim na more. Doktorica je rekla da ne brinem, cim se vratim uradicemo potrebne analize i poceti sa terapijom. Ne mogu bas biti mirna. Kakve su to analize? Dal je moguce da je to samo upala? Ima li neko ko je "vratio" rezultate u normalu posle terapije? napominjem da je pre 6 meseci Papa bio I. grupa
Evo odlomka jednog clanka koji lepo objasnjava razne grupe. Poenta je da ne treba paniciti ali definitivno treba uraditi sve analize da bi se znalo o kakvoj displaziji celija je rec:
Tumačenje nalaza PAPA testa
Nalaz može biti 1. uredan; 2. pokazivati zapaljenske i eventualno uzroke zapaljenja, ali bez promena u epitelnim ćelijama; 3. biti abnormalan jer su nađene izmenjene ćelije. Abnormalan nalaz ne znači karcinom, kao ni da takvo stanje bezuslovno prelazi u karcinom, mada neke od tako promenjenih tzv. displastičnih ćelija imaju veću verovatnoću da postanu maligne.
Displazija je stanje u kojem se epitelne ćelije grlića materice svojom veličinom, izgledom i sazrevanjem razlikuju od normalnih epitelnih ćelija ali još nisu maligne. One sadrže potencijal da postanu maligne (prekancerozno stanje). Displazije se nalaze u oko 2-5% žena, a rizik prelaza u karcinom iznosi 10-15% odnosno 30-50% ako se radi o CIS. Naime, displastične ćelije mogu biti više ili manje promenjene, pa se tako razlikuju tri nivoa displazije: blaga, umerena i teška. Često se kao sinonimi koriste i termin CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija), pri čemu u zavisnosti o debljini zahvaćenog epitela postoji CIN I (blaga displazija), CIN II (umerena displazija) i CIN III (teška displazija odnosno CIS tj. carcinoma in situ). CIS, za razliku od invazivnog karcinoma, nije probio bazalnu membranu (koja razdvaja epitel od vezivnog tkiva s krvnim i limfnim sudovima koje se nalazi ispod epitela), pa je još uvek ograničen samo na epitel.
U nalazu PAPA testa moguće je naići i na termin SIL (skvamozna intraepitelna lezija), koji se takođe odnosi na displastične ćelije grlića materice, pri čemu SIL niskog nivoa (LGSIL od eng. low grade) odgovara CIN-u 1, a SIL visokog nivoa (HGSIL od eng. high grade) uključuje CIN II i CIN III.
Postoji i nalaz atipičnih skvamoznih, odnosno glandularnih (žlezdanih) ćelija neodređenoga značenja (ASCUS odnosno AGCUS) u stanjima kada abnormalnosti ne ispunjavaju kriterijume za CIN, SIL ili displaziju. Kod prosečno 5-10% pacijentkinja s ovakvim nalazom se nakon daljnjih pretraga otkriva SIL visokog nivoa ili, retko, invazivni karcinom.
Karcinom grlića materice (cervikalni karcinom; invazivni cervikalni karcinom) nastaje kada tumorske ćelije probiju bazalnu membranu i prošire se dublje u tkivo materice ili u druga tkiva i organe.
Papanicolau klasifikacija je uvedena 1954. i godinama se koristila u interpretaciji nalaza.
Papa I - uredan nalaz
Papa II - netipične upalne promene
Papa III - displazija: blaga, srednje teška ili teška
Papa IV - carcinoma in situ
Papa V - sumnja na invazivni karcinom.
Tumačenje nalaza PAPA testa
Nalaz može biti 1. uredan; 2. pokazivati zapaljenske i eventualno uzroke zapaljenja, ali bez promena u epitelnim ćelijama; 3. biti abnormalan jer su nađene izmenjene ćelije. Abnormalan nalaz ne znači karcinom, kao ni da takvo stanje bezuslovno prelazi u karcinom, mada neke od tako promenjenih tzv. displastičnih ćelija imaju veću verovatnoću da postanu maligne.
Displazija je stanje u kojem se epitelne ćelije grlića materice svojom veličinom, izgledom i sazrevanjem razlikuju od normalnih epitelnih ćelija ali još nisu maligne. One sadrže potencijal da postanu maligne (prekancerozno stanje). Displazije se nalaze u oko 2-5% žena, a rizik prelaza u karcinom iznosi 10-15% odnosno 30-50% ako se radi o CIS. Naime, displastične ćelije mogu biti više ili manje promenjene, pa se tako razlikuju tri nivoa displazije: blaga, umerena i teška. Često se kao sinonimi koriste i termin CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija), pri čemu u zavisnosti o debljini zahvaćenog epitela postoji CIN I (blaga displazija), CIN II (umerena displazija) i CIN III (teška displazija odnosno CIS tj. carcinoma in situ). CIS, za razliku od invazivnog karcinoma, nije probio bazalnu membranu (koja razdvaja epitel od vezivnog tkiva s krvnim i limfnim sudovima koje se nalazi ispod epitela), pa je još uvek ograničen samo na epitel.
U nalazu PAPA testa moguće je naići i na termin SIL (skvamozna intraepitelna lezija), koji se takođe odnosi na displastične ćelije grlića materice, pri čemu SIL niskog nivoa (LGSIL od eng. low grade) odgovara CIN-u 1, a SIL visokog nivoa (HGSIL od eng. high grade) uključuje CIN II i CIN III.
Postoji i nalaz atipičnih skvamoznih, odnosno glandularnih (žlezdanih) ćelija neodređenoga značenja (ASCUS odnosno AGCUS) u stanjima kada abnormalnosti ne ispunjavaju kriterijume za CIN, SIL ili displaziju. Kod prosečno 5-10% pacijentkinja s ovakvim nalazom se nakon daljnjih pretraga otkriva SIL visokog nivoa ili, retko, invazivni karcinom.
Karcinom grlića materice (cervikalni karcinom; invazivni cervikalni karcinom) nastaje kada tumorske ćelije probiju bazalnu membranu i prošire se dublje u tkivo materice ili u druga tkiva i organe.
Papanicolau klasifikacija je uvedena 1954. i godinama se koristila u interpretaciji nalaza.
Papa I - uredan nalaz
Papa II - netipične upalne promene
Papa III - displazija: blaga, srednje teška ili teška
Papa IV - carcinoma in situ
Papa V - sumnja na invazivni karcinom.
Da dodam, da nekad grupa III moze da bude i posledice intezivne infekcije i da se papa vrati u normalu kada se infekcija izleci. U svakom slucaju, u najmanju ruku treba uraditi kolposkopiju i videti sta dalje.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nemojte da brinete.Kod mene je Papa bio II grupa dok nisu pocele da me napadaju razne infekcije,pa je postao III.Poslali su me kod prof.Kesic u Visegradsku koja mi je uradila kolposkopiju i uzela ponovo Papa bris da proveri.I kod njih je pokazao III grupu.Posto sam u medjuvremenu dala sve briseve u Batutu,nadjena mi je Ureaplazma u cerviksu i bakterijska vaginoza.Prof Kesic je rekla da izlecimo infekciju,pa ako ponovo pokaze III grupu,tek onda bi se radila,po njoj,ne biopsija,vec kiretaza grlica (jer sam ja imala dosta ovula u cerviksu).
Dovicin nisam smela da pijem zbog povecane Kandide u crevima,ali sam popila jednu jacu dozu Hemomicina,a lokalno lecila vaginozu Orvazilom.Onda mi je moja doktorka prepisala i Neo-penotran.Posle sam ponovila jos jednom sve briseve ,naravno opet su nasli Ureaplazmu i jos neku infekciju,jer mi je opao imunitet,pa sam opet stavljala po savetu ginekologa Canesten 1,pa Orvazil,pa opet Canesten 1.Uz to sam i oralno koristila Orvazil.Na sledecem brisu vise nije bilo Ureaplazme (kako ne znam?),a Papa bris je ponovo bio II grupa.Posle je moja doktorka u Domu zdravlja ponovila jos jednom Papa i bris je potvrdio da je u pitanju II grupa.
Znaci ne treba misliti o najgorem.Moguce je da je samo infekcija u pitanju i vazno je da se otkrije na vreme.Ako postoji ranica na grlicu,sigurno ce predloziti biopsiju grkica.
Dovicin nisam smela da pijem zbog povecane Kandide u crevima,ali sam popila jednu jacu dozu Hemomicina,a lokalno lecila vaginozu Orvazilom.Onda mi je moja doktorka prepisala i Neo-penotran.Posle sam ponovila jos jednom sve briseve ,naravno opet su nasli Ureaplazmu i jos neku infekciju,jer mi je opao imunitet,pa sam opet stavljala po savetu ginekologa Canesten 1,pa Orvazil,pa opet Canesten 1.Uz to sam i oralno koristila Orvazil.Na sledecem brisu vise nije bilo Ureaplazme (kako ne znam?),a Papa bris je ponovo bio II grupa.Posle je moja doktorka u Domu zdravlja ponovila jos jednom Papa i bris je potvrdio da je u pitanju II grupa.
Znaci ne treba misliti o najgorem.Moguce je da je samo infekcija u pitanju i vazno je da se otkrije na vreme.Ako postoji ranica na grlicu,sigurno ce predloziti biopsiju grkica.
Hvala na odgovorima. Odradila sam danas briseve, za Mikoplazmu,Ureaplazmu, Hlamidiju i CHL Trachomatis,bris cerviksa, vaginalni sekret. Do kraja nedelje ce biti rezultati. Danas odoh na more, pokusacu da ne brinem. Pa kad se vratim , videcemo.
Videla sam malo krvi na brisevima, jel to normalno? Ajd, necu da mislim o tome.... Pozdrav. Javljam rezultate.
Videla sam malo krvi na brisevima, jel to normalno? Ajd, necu da mislim o tome.... Pozdrav. Javljam rezultate.
Da, bris cerviksa moze da ostavi malo krvi na stapicu, a takodje moze da se desi da je i preparat u koji je umocen stapic te boje. Ne brini, uradila si sve potrebne testove, uzivaj na moru.
Evo mene, hvala na odgovorima!Veoma sam iznenadjena rezultatima. Imam mnoga pitanja,jer doktorica me gledala kao da sam pala sa Marsa ( pitam se kako bi se postavila da joj je dosao neko sa Hiv infekcijom) , da ne pricam o sestri koja me zabezeknuto pogledala na salteru ,kada je popunjavala recept i uput za partnera.
evo rezultata: Vaginalni sekret 3a, Mikoplazma negativna , Ureaplazma pozitivna 10 ( a desnom uglu pise 4 ,to je valjda 100000 , ne?) Escherichia u vecem broju, gljivice negativne, bakteriloski pozitivan. Hlamidija negativna. Prva tura lekova Dovicin 2 x 1 i macmiror vaginalete. Za ned.dana idem po novu turu antibiotika. Znaci, imam polnu bolest! Ja sa 40 godina, nikad ni pojacan sekret. Partner mi nije tu , zadnji odnos u martu bio. Stalno sam kukala doktorici da osecam upalu " unutra", ona nista. Znaci, on mi nije veran? ! Kave su prognoze? Pisite mi vasa isustva. E, sad jos jedno pitanje. Imam cerku od 20 godina. Ona studira, sve devojke u sobi se imale infekcije, ona je isla lekaru i primala antibiotike Fluconal i Gino daktanol vaginalet. Sad posle menstruacije ide na kontrolu. Dal je moguce da je i ona zarazena i da smo prenele slucajno preko peskira? Svakako ce reci svojoj doktorici. Nisu joj radjeni brisevi. Bas mi je haos u glavi,cekam vase odgovore.
evo rezultata: Vaginalni sekret 3a, Mikoplazma negativna , Ureaplazma pozitivna 10 ( a desnom uglu pise 4 ,to je valjda 100000 , ne?) Escherichia u vecem broju, gljivice negativne, bakteriloski pozitivan. Hlamidija negativna. Prva tura lekova Dovicin 2 x 1 i macmiror vaginalete. Za ned.dana idem po novu turu antibiotika. Znaci, imam polnu bolest! Ja sa 40 godina, nikad ni pojacan sekret. Partner mi nije tu , zadnji odnos u martu bio. Stalno sam kukala doktorici da osecam upalu " unutra", ona nista. Znaci, on mi nije veran? ! Kave su prognoze? Pisite mi vasa isustva. E, sad jos jedno pitanje. Imam cerku od 20 godina. Ona studira, sve devojke u sobi se imale infekcije, ona je isla lekaru i primala antibiotike Fluconal i Gino daktanol vaginalet. Sad posle menstruacije ide na kontrolu. Dal je moguce da je i ona zarazena i da smo prenele slucajno preko peskira? Svakako ce reci svojoj doktorici. Nisu joj radjeni brisevi. Bas mi je haos u glavi,cekam vase odgovore.
Imam jedno kratko pitanje. Ne razumem da li je Vama rezultat PAPA testa 3a ili je vaginalni sekret 3a grupa? Mislim, ako je VS 3a grupa, to i nije neki problem...
..jasno ste rekli da je rezultat PAPA testa 3a, al me zbunilo to sto posle pominjete da Vam je VS 3a grupa...to me zbunilo..GS74 napisao:Imam jedno kratko pitanje. Ne razumem da li je Vama rezultat PAPA testa 3a ili je vaginalni sekret 3a grupa? Mislim, ako je VS 3a grupa, to i nije neki problem...
zato pitam
Ureaplazma je "domaca" bakterija u urinarnom traktu, ima je po nekim procenama i do 70% svih seksualno aktivnih zena. Pretrazi forum, dosta je napisano. Nije to klasicna "polno prenosiva bolest" muskarci pogotovo mogu da je imaju godinama bez ikakvih simptoma a kod zena moze (a ne mora) da pravi probleme. Svakako je bitno da se oboje lecite i da apstinirate od odnosa tokom lecenja. Pisali su i lekari o ureaplazmi na ovom forumu, ima dosta korisnih saveta, pretrazi.
hvala na odgovorima. Pretrazujem internet stalno. Za GS74 , meni se potrefilo da je i papa test 3a , i VS 3a.