Papa III-jako uplasena, molim za iskustva, savet, odgovore..

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Coco
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 27, 2008 11:39 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Papa III-jako uplasena, molim za iskustva, savet, odgovore..

Post od Coco »

Pre nekoliko sati sam saznala da imam Papa III i to me je prestravilo...doktorka mi je to javila telefonom, rekavsi da se ne zna da li je a, b ili c tip.... Na rutinskom kolposkopskom i Papa pregledu pre nekoliko dana primetila je infekciju (nisam imala simptome, par dana ranije zavrsila terapiju antibioticima, sto je verovatan uzrok) koju je na prvi pogled opisala kao tipican slucaj kandidijaze i za koju mi je prepisala kutiju Polyginaxa. Istovremeno, uocila je i mozaicnu promenu pored grlica materice. Pitala sam da li Candida moze da iskrivi rezultate papa testa (pa da ga, u skladu s tim, pomerimo za posle terapije vaginaletama) i doktorka mi je odgovorila negativno. Procenila je da je moguce da je promena izazvana tom infekcijom, ali da ce sve vec pokazati papa test.

Sada sam dobila poziv koji sam dobila i osecam se strasno lose... zbunjuje me sto nije jasno koji tip papa III imam, sta to uopste znaci, zbunjuje me par meni totalno nejasnih recenica kojima je doktorka odgovorila na moja pitanja (uvecana jedra), padaju mi na pamet grozne stvari....stvarno me je jako strah, plus se odjednom osecam usamljeno jer ne zelim da podelim situaciju s najblizima da ih ne bih zabrinjavala....

Inace, imam 31 godinu, nisam radjala i pre oko dve godine skidala sam laserski kondilome...

doktorka mi je rekla da Polyginax produzim jos nedelju dana, a onda dodjem na jos jedan papa test i "malu intervenciju"-pretpostavljam biopsiju.

Jako ce mi pomoci iskustvo nekoga ko je prosao kroz ovo, kao i strucno pojasnjenje sta u stvari znaci papa III....znam da su mi rezultati jos nepotpuni, ali mi je potrebna podrska, ohrabrenje, razbijanje najveceg straha koji mi se odmah nametnuo.....

hvala svima koji odvoje vreme
jarda
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 21, 2006 1:23 pm

Post od jarda »

Posto si se prepala ja cu ti odgovoriti kao laik posto nisam doktor ali pomalo znam.Treca grupa papa testa nemora nista da znaci a i moze.To ce svakako da pokaze biopsija.Imam par drugarica koje su bilo u istoj situaciji kao ti i verij mi nije bilo nista strasno,jer predpostavljam da mislis na najgore.Niko nije vidovot pa da ti kaze nije nista rezultati ce ti sve reci,samo polako.Znam da te nisam utesila i znam kako ti je,ali glavu gore i polako.Verovatno ce ti neko odgovoriti ko zna bolje,a do tada bez panike jer verovatno nije nista strasno.Javljaj sta se desava.Veliki pozdrav!!!!
vaga
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 12:13 am

Post od vaga »

Coco, ja sam imala ranicu na grlicu u vidu neznog mozaika i u jednom nalazu papa III gr. Grlic je tada bio pod infekcijom i imala sam za terapiju Orvagil, kada sam otisla na kontrolu, sve je bilo u redu. Nemoj se sekirati unapred, III gr. ukazuje na promenjen izgled celija, ali to moze biti i od infekcije, koliko sam razumela, ti si na terapiji.
Moj savet je da potrazis dr Vesnu Kesic najboljeg strucnjka za grlic kod nas, radi u Visegradskoj.

Pozdrav.
milvul
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 16, 2008 11:11 pm

Post od milvul »

Pozdrav! Coco, da ti ispričam svoje iskustvo. Imala sam više raznoraznih intervencija i stalno sam pod nekim infekcijama, patim se sa bakterijama i tako, ali nikad nisam bila više isprepadana od rezultata Papa testa III grupa. Test je rađen u privatnoj ordinaciji, a rekla bih da je isti slučaj i kod tebe. Kada sam otišla u državnu bolnicu doktor koji je pogledao rezultat objasnio mi je da taj test u privatnim ordinacijama rade ginekolozi, a da treba da ga rade patolozi. I test je ponovljen, kad ono II grupa! To je moje iskustvo. Nemoj da paničiš, potraži i drugo mišljenje? Pozdrav
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2008 6:10 pm

Post od Tajna.adresa »

Coco..
ja sam prosla kroz slican pakao....taj strah nikom ne bih pozelela.
I takodje nisam htela da kazem svojima, da se ne bi istraumirali.Na prvom pregledu , uoceno je da je grlic " malo grub" i to je bilo to. Posto sam se uplasila ( do tada jos nisam imala nalaze pape) otisla sam kod privatne lekarke.
Ne smem ni da ti kazem sta mi je ona sve rekla....tj. pronasla....Dakle svaku mogucu abnormalnost na grlicu , ona je nabrojala...Mislila sam da je to kraj.
Rekla mi je da bi odma biopsiju da mi radi...ali ja u tom momentu nisam imala 120e sa sobom, te nisam to uradila.
Dosla sam kuci i ipak ispricala mami, jer taj pritisak vise nisam mogla da podnesem.
Mama je insistirala da odem i kod treceh lekara, koji je inace nacelnik a ima i privatnu praksu.
Taj covek je rekao da nemam nista od onog sto je zena nabrojala, imam malo grublji grlic sa nekom jasnom granicom, imam upalu...ali me ipak malo smirio i dao tablete.
Odma je zvao patologa da vidi za one prve rezultate...i bili su druga grupa. Ponovio je papu , i opet je bila druga grupa.
Na netu sam citala da cak i kada je papa dobar , ne mora znaciti nista. Takodje i kada je ona najgora grupa...V..npr..jos uvek nije kasno.
Takodje, nasla sam na netu da je za trecu gruou u 99% slucajeva pomogao caj od vrkute ili virka...kada se pije 42 dana...
Potrazi i raspitaj se.
Navodno vraca papu na 2.
Ne sekiraj se. Ja sam premrla...a onda sam uzela med za maticnim melcom, pivski kvasac ( B vitamin pomaze kod tih problema...kazu)...voce, voce, i samo voce....i krenula da se borim protiv ovoga...sto jos uvek ne znam sta je, mozda je nesto...a mozda je samo upala...Znacu kada odem na kontrolu.
Sretno!
Dalija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 7:22 pm

Post od Dalija »

[b]coco[/b] imala sam [u]papa II [/u]ali je kolposkopija pokazala da postoje promene koje su potvrđene na biopsiji, pa je otklonjena konizacijom.
Znači meni je papa test bio ok. ali je morala da se radi operacija.
:o
Tako da ne paničiš dok nebudeš imala kompletne nalaze.
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Dalija,
da li mozes da nam kazes nesto vise?
Da li si radila kod privatnog lekara...ili..?
Da li si ponavljala papu..ili su nakon prve to uradili..?
Kakve su promene uocene, da li su ti rekli?
Hvala!
Dalija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Feb 15, 2008 7:22 pm

Post od Dalija »

Sve sam nalze urdila u bolnici, al iz dva puta. Inače redovno već godinama odlazim na redovan godišnji pregled, gde mi urade papa test i vag. briseve. I sve je svaki put bilo u redu.
Prošle godine mi Dr. predloži da uradimo i kolposkopiju. Papa test je bio uredu al je na kolposkopiji viđena predkancerogena promena. Biopsija je pokazala da je u pitanju displazija teškog stepena (CIN III HSIL). Zatim sam promenula Dr.posle 6mes.(duga priča), isto u bolnici, on je ponovo radio sve nalaze i (biopsiju jedva podnela) potvrdio isto.Nakon toga sam povremeno odlazila kod njega u privatnu ordinaciju, više na dogovor oko vađenja nalaza za operaciju.
Operaciju sam dobro podnela, novi Dr. je bio divan, u svakom pogledu, i da objasni, i da uteši ,da razume ... Sreća što sam do njega došla, prethodni je hteo da mi leči‚‚ ranicu‚‚na grliću .
Sve u svemu treba obavezno raditi i kolposkopiju i papa test zajedno.
Sada odlazim privatno na te kontrole jer je Dr. nabavio aparat za kolposkopiju.
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Da, zbog toga te i pitam....jer sad vec vise ni ja ne znam sta da mislim
Ovaj poslenji mi je radio kolposkopiju, mislim radila su mi sva tri lekara, sa ti m da je onaj privatnik rekao da mi je sve i svasta...i da je slika grozna, a ovaj poslednji i prvi da nije nista i da dodjem prvo za 3 meseca, a kada su stigla oba rezultata pape 2, da dodjem za godinu dana.
Naravno ja cu otici ponovo za 3 meseca, ali sad me kopka , zar je moguce da bi bio toliko neozbiljan, da ukoliko ej nesto..on kaze da je to ok?!?
Takodje me cudi...kako se to na ni jednom od tvjih papa nalaza nije pokazalo? Razumem na jednom da omane....ali na dva, tri...to je strasno.
Covek se zapita ..
Da li si radila onaj test na HPV ?
Hvala ti puno...izgleda da cu ja ipak otici , kada vreme dodje za to...i kod cetvrtog...:(
Coco
Novi član
Novi član

Post od Coco »

Hvala svima koji su obratili paznju na moj post.... isla sam na drugo mesto na ponovljeni papa test i sada cekam rezultate.... ako bude isti, za nedelju dana, kada zavrsim sa vaginaletama ponovo kod moje prve doktorke....drzite mi palceve.....poseban hug svim devojkama i zenama koje su prosle kroz ovo kroz sta ja prolazim....

Preko dana sam uspela da se iscooliram i da se na meni nista ne primecuje. nocu je heavy
mk_naya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 13, 2008 8:17 am

IIIa i eritroplakija ...

Post od mk_naya »

Coco, nadam se da ce i kod tebe biti sve ok

na moje postove jos nemam sve odgovore, ocigledno je dr Pedja jako zauzet, ali verujem da ce naci vremena da mi odgovori na pitanja i dati svoje misljenje a ujedno da cete i sve vi koje imate slicne probleme pomoci svojim iskustvima jer i ja sam jako zabrinuta ...

moje "probleme" i nedoumice mozete procitati ovde:
pod temom na drugoj strani Ginekologije -

Operacija grlica materice i infekcija..za sve iskusne

Hvala unapred na svim /buducim eventualnim/ savetima i komentarima ...
naya
Coco
Novi član
Novi član

Post od Coco »

Rezultati na drugom testu (koji sam radila na drugom mestu) su pokazali II grupu! Uradila sam i treci (u drzavnoj ustanovi) i danas su stigli isti rezultati - II grupa!!!!!!!!!!!!!!!!! Povecan broj leukocita, mozaik, sve to da, ali bez promena na celijama koje je moja prva doktorka konstatovala (i to u velikom broju, veoma ozbiljne, itditditd)!!!

Uradila sam u Heksalabu i skoro sve ostale analaize (cvervikalni i vaginalni bris, mikoplazma, ureoplazma, cak i hlamidiju) i svi nalazi su negativni, odnosno uredni ....leukociti ukazuju da neka upala ipak postoji, ali sve to je daleko od one strahote koju mi je prva lekarka predocila.

Kako je moguce da neko napravi omasku sa tako ozbiljnom stvari?! Kako lekar moze sa takvom sigurnoscu da vam saopsti tako alarmantne rezultate, a da se samo dan kasnije na drugom mestu pokaze da nalaz jednostavno nije bio ispravan?! Prosto ne mogu da poverujem da je rec o neeticnosti....to bi zaista bilo monstruozno.

Vazno mi je da ovo procitaju devojke koje se nalaze ili ce se naci u mojoj situaciji: proverite, ako treba proverite i nekoliko puta-kod nas je, na zalost, papa test izgleda daleko od egzaktnosti....

hm, da li to znaci da cu i u buducnosti, cak i kada mi papa bude u redu, za svaki slucaj morati uvek da ga radim dva puta, na dva razlicita mesta? Posle ovog iskustva....mozda i da.

Zelim jos jednom svima vama da zhvalim na podsrci i od srca vam zelim da i sa vama sve bude u redu....

Videcu u petak sta mi lekar savetuje-da li da uklanjam ili ne mozaik. Videla sam da i oko toga ne postoji usaglasenost.

Veliki pozdrav i poljubac za sve

:o :o :o
Tajna.adresa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Tajna.adresa »

Pa ti si Coco prosla kroz identicnu situaciju kao i ja.
:o

Nisam pametna sta raditi.
Znam samo , da mi je ta lekarka, poput te tvoje , uterala takav strah u kosti, da sad ni ovaj lekar ne moze da me ubedi da nije strasno, vec ja bez obzira na sve...ipak idem kod jos jednog lekara za dva meseca.
Nemam mira.
Takodje mi je papa II..ali koliko ovde citam, to i nije neka garancija.
Meni je lekar objasnio zasto se to dogadja.. ( mislim na razliku u misljenjima )...ali ne bih sad o tome..prvo zato sto ne znam da li je tacno, a drugo toliko je to grozno, da i da je tacno..ne mogu da poverujem u to.

Eto. Sve u svemu, treba ici redovno na preglede, kod dva razlicita ginekologa. Jedino tako covek moze biti siguran...i to je "mozda".
Coco
Novi član
Novi član

Post od Coco »

Tajni clan, nesto mi govori da nas dve nismo i jedine koje su prosle kroz istu situaciju!

Jesi li ti sada pronasla lekara u koga imas poverenje?

Bas me zanima sta ti je rekao taj drugi doktor i bas me zanima koja doktorka ti je uterala strah u kosti kao meni moja-ako hoces, napisi mi na PP.
Korisnikov avatar
zmaj76
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 10:25 pm

Post od zmaj76 »

Pozdrav za sve napaćene i izmaltretirane žene, tj.devojke.Kroz koji sam pakao ja prošla,pisala sam o tome prošle godine,ako kliknete na moj profil možete da nađete te postove na pf ginekologija...
inače i dalje se mučim sa sličnim problemima, sad imam klebsielu, nemam pojma odakle mi...smem da potpišem da nisam ja svojim ponašanjem uticala na njenu pojavu,a kako da dokažem da mi je zbog intervencije od prošle godine poremećena flora pa se ona pojavila ?
Moj savet je da uvek, ali uvek potražite mišljenje i 10 lekara ako treba!!!!!!!
A sam papa nalaz može da znači sve i svašta i ništa, u to smo se sve uverile ! Meni je papa bio 3,mozaik,promene na ćelijama,svi brisevi osim e.coli ok,e.coli lečena...ta dr mi kaže da hoće tu promenu da prati , da se ona ne leči i DA SE SPREMIM ZA RAK ?!!!!!!!!!!!!![/color]pa biopsija( joj kako je to grozno i bolno ,ja nisam mogla da sednem kad sam sišla sa stola!)... i to kod druge dr, jer ovu prvu više nisam htela da vidim ni da čujem za nju,a zamislite bila je moj gin.u studentskoj godinama,a ja tad odem kod nje privatno... biopsija je pokazala CIN 1 I LSIL i ta mi savetuje lletz konizaciju ali kod svog prijatelja....mh.....al ja odem kod trećeg i on mi posavetuje lletz,a i on je privatnik....i tako ja prestravljena, u grču, neznajući šta dalje odem , platim 200 e i skinu mi "promenu"...al otad idem na kontrolu kod četvrtog,i sve bilo ok do decembra prošle,kad on nije mogo da se odluči dali je papa 2 ili 3 pa mi predloži kiretažu endocervikalnog kanala...tu puknem još 150 eura...da bi mi reko da se te promene prate.....otad pijem antibiotike
E DA MOGU ODROBIJALA BI NEKOG !!!! AL SLATKO !!!!
Zato drage moje,samo pametno , pitajte, budite drske, tražite objašnjenje a ne samo da vam uruče rezulta i sole pamet pohlepni privatnici!
Ali mi živimo u zemlji Srbiji gde nema odgovornosti za lekarski nemar i gramzivost...e, živim za taj dan ....
Odgovori