Panični poremećaj i trudnoća

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
gupika
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 24, 2005 1:00 am

Panični poremećaj i trudnoća

Post od gupika »

Zanima me da li je moguće izdržati trudnoću uz panični poremećaj, naravno bez ikakvih lekova. Da li su česti panični napadi štetni za plod ili za mamu? Imam 32 god, još nisam radjala. Volela bih da čujem stručno mišljenje ili neko iskustvo. Unapred hvala
dr Presetnik
Saradnik
Pridružio se: Pet Jun 18, 2004 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od dr Presetnik »

Vas slucaj zahteva timski rad psihijatra i ginekologa, pa se odlucite za tu varijantu kada resite da zatrudnite.
gupika
Novi član
Novi član

Post od gupika »

dr Presetnik napisao:Vas slucaj zahteva timski rad psihijatra i ginekologa, pa se odlucite za tu varijantu kada resite da zatrudnite.
Hvala Vam na odgovoru
jelka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 12:49 pm

Post od jelka »

NARAVNO DA JE MOGUCE JA IMAM 29 GOD I 10 GOD IMAM PROBLEME SA PANICNIM POREMECAJEM.SAD SAM DRUGI PUT TRUDNA PETI MESEC I ZASAD NI JEDAN LEK NISAM POPILA NARAVNO NIJE MI UVEK SVE JEDNO ALI U TRUDNOCI SE OCIGLEDNO DRUGACIJE OSECAS.INACE TI SMES POSLE TRECEG MESECA DA POPIJES BENSENDIN ILI TAKO NESTO OD SEDATIVA STO NE STETI.I JA SAM BILA U VELIKOJ FRCI KAKO CE TO DA BUDE ALI ODLUCILA SAM SE BEZ TIMA LEKARA PSIHIJATRA JER ODLAZAK TAMO LOSE UTICE NA MENE ALI MOGU DA ZOVEM KAD GOD MI NESTO ZATREBA.SVE ZAVISI OD TEBE U KAKVOJ SI TI FAZI KAKO SE OSECAS ALI VALJDA ZNAS DA OD PANIKE SEM RUZNOG OSECAJA NE MOZE NISTA DA TI SE DESI
gupika
Novi član
Novi član

Post od gupika »

jelka napisao:NARAVNO DA JE MOGUCE JA IMAM 29 GOD I 10 GOD IMAM PROBLEME SA PANICNIM POREMECAJEM.SAD SAM DRUGI PUT TRUDNA PETI MESEC I ZASAD NI JEDAN LEK NISAM POPILA NARAVNO NIJE MI UVEK SVE JEDNO ALI U TRUDNOCI SE OCIGLEDNO DRUGACIJE OSECAS.INACE TI SMES POSLE TRECEG MESECA DA POPIJES BENSENDIN ILI TAKO NESTO OD SEDATIVA STO NE STETI.I JA SAM BILA U VELIKOJ FRCI KAKO CE TO DA BUDE ALI ODLUCILA SAM SE BEZ TIMA LEKARA PSIHIJATRA JER ODLAZAK TAMO LOSE UTICE NA MENE ALI MOGU DA ZOVEM KAD GOD MI NESTO ZATREBA.SVE ZAVISI OD TEBE U KAKVOJ SI TI FAZI KAKO SE OSECAS ALI VALJDA ZNAS DA OD PANIKE SEM RUZNOG OSECAJA NE MOZE NISTA DA TI SE DESI

Jelka, hvala ti što si odgovorila na moj post. Jeste da mi je bitno što mi je i dr odgovorio, ali ja sam tako htela da čujem iskustvo iz prve ruke. Ja sam o ovoj temi razgovarala sa lekarima, konkretno sa dva psihijatra, i mišljenja su podeljena. Jedan doktor smatra da je trudnoća dobar savet, za mene u ovom momentu, dok drugi smatra da dok se pan. napadi ne dovedu koliko toliko u mirniju , ne treba razmišljati o trudnoći. Baš me interesuje iskustvo žena u trudnoći, koje imaju problema sa pan. napadima. Mislim koliko te česte adrenalinske epizode mogu uticati na razvoj ploda, i koliko strah za plod u tim momentima može uticati na trudnicu. Naravno da ću potražiti mišljenje još nekog lekara, ali mi mnogo znači to što si se javila. Hvala ti još jednom. Sve najbolje!
jelka
Novi član
Novi član

Post od jelka »

Jeste istina da treba da dovedes paniku na neki minimum ali ako budes stalno cekala i odlagala to nece biti nikad kraja.A za plod ne verujem da moze bilo kako lose da utice kao i fizicki sto ne moze ni na tebe.
JAKOVS
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 2:04 am

Post od JAKOVS »

Ja imam 34 godine i panicni poremecaj sa agorafobijom,a trudna sam u sestom mesecu trudnoce.Stitim se od napada panike kako znam i umem.Bez lekova sam posle 10,5 godina,a tek u cetvrtom mesecu su mi preporucili da uzmem tbl.Bensedina pred spavanje i ako sam uznemirena.Slozili su se da ce mi ova trudnoca(ocekujem prvo dete)doneti samo dobro,a niko ne zna kako sada da mi pomogne kada pocinjem sa pitanjima pa kako cu se ja poroditi sa ovakvom panikom...mene je strah i same pomisli na bolnicki krevet,da cu biti sama bez ikog mi poznatog,sa panikom...strah me kako vaginalnog porodjaja i epiziotomije,tako i carskog i anestezije...Moze li mi ko pomoci?
jelka
Novi član
Novi član

Post od jelka »

Porodjaja se plase i oni koji nemaju paniku.I moja dijagnoza je agorafobija.Sad sam usla u sesti mesec i nije mi svejedno ali ne zelim tako negativno da razmisljam jer u takvim trenucima nemas vremena da razmislas o tome.Meni je ovo druga trudnoca prvi porodjaj je bio normalan doduse tada nisam imala tih problema a sada moram na carski rez.Jednostavno moras da se porodis i to je kraj a trudi se da ne razmislas o glupostima.Ja imam jos rizicnu trudnocu i moram da lezim pa izdrzavam nekako za sada i nisam ni jednu tabletu popila za ovih 6 meseci.A bilo mi je frka dosta puta mada sam ja uz ranije terapije to naucila dobro da kontrolisem
radmila
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Apr 19, 2004 2:00 am

RElaxacija

Post od radmila »

Moja preporuka svim buducim mamama je RELAXACIJA. Redovne setnje, opustanje! Mislite na jedinstveno iskustvo koje cete imati i na najlepsi i najsrecniji dogadjaj u vasem zivotu.Iskustvo govori da se neuroticari ( sa anxioznim poremecajem i napadima panike) odlicno ponasaju u situacijama gde nema luksuza za napade panike. Sve ce biti sasvim ok!
I da ne zaboravim vrlo su korisne vezbe za porodjaj. A najvaznije od svega je pravilno disanje i videcete sve sto prolazite nije nista spram srece koja vas ceka! Cestitam vam!
natural
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2005 12:33 pm

Post od natural »

Ljudi...znam da je problem...i da ga nije lako resiti..
Ali.... da li ste probali sa masazom? Znam da trudnoca i masaza po mnogima nije OK. Verujte mi videla svojim ocima da je mnogima pomogla. To su relax masaze /skoro kao mazenje/. Rade se ledja, ruke..., stopala.. Mnogo pomaze i za elasticnost koze.., protiv strija..itd..
Prirodna ulja, bez petrohemijskih produkata i vestackih mirisa.
Iz ovoga mozete pomisliti da se ja ovim bavim.. Ne..ja sam samo korisnik istih.., kada god mogu to sebi da priustim. Naravno, i terapeut mora da bude prijatan i strucan..Nije ni svaki maser ono za sta se izdaje :(
Odgovori