Oticanje nogu u trudnoci

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Oticanje nogu u trudnoci

Post od trudnjaca »

U 36. nedelji trudnoce sam. Od pre nedelju dana pocele su da mi oticu noge, od skocnih zglobova nanize. Znam da je oticanje nogu cesto u trudnoci, narocito ako ste "letnja trudnica" i da su ove paklene vrucine poslednjih dana verovatno doprinele tome, ali brine me sto mi se otoci ne povlace. Povuku se donekle, ali ne sasvim. Ne krecem se mnogo i gledam da svaki put kad lezim uzdignem malo noge. Cak i prespavam sa jastukom ispod nogu, ali ujutru opet imam otoke (manje nego uvece, ali ih ima). Inace pritisak mi je uvek normalan (nikad ne prelazi 115/75) i takodje nalaz urina je uredan. Smanjila sam i unos soli. Nisam se puno ugojila u trudnoci, za sada nekih 11kg. Nisam nikad imala probleme sa venama, mada ih moja mama ima (pa ukljucujem genetski faktor). Ono sto me najvise brine je sto otoci postaju bolni na dodir, kao modrica. Doktorka mi je rekla samo da se ne setkam mnogo po ovoj vrucini, ali mene zanima, kako ste vi, drage moje bivse i sadasnje trudnice, savladjivale ovaj problem. Da li postoji neka krema protiv otoka ili nesto slicno?
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od trudnjaca »

P.s. ne znam koliko prica "pije vodu" ali procitala sam negde da konzumiranje krastavca utice na smanjenje otoka u trudnoci. Bar ne moze da skodi :wink:
Ardagast
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 01, 2006 4:14 pm
Kontakt:

Post od Ardagast »

povocaj unos kalcijuma i magnezijuma (imas Bifar-ov proizvod-ujedno oba minerala). Meni je to mnogo pomagalo. Takodje, mnogo unosi tecnost iako to paradoxalno zvuci, kazu da je to jedan od lekova protiv oticanja... Uostalom, istrpi imas jos samo malo! Pozdrav
Matija, mamina i tatina sreckica
11.11.2005.
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od trudnjaca »

Hvala na savetu za kalcijum i magnezijum! :P
Sto se tice tecnosti unosim je bas puno, pa se osecam ko busna kantica :lol: jer na svakih desetak minuta trcim u toalet (jos mi i beba dodatno pritiska besiku). Probacu da nadjem i neku vodu koja ima manje natrijuma a vise magnezijuma.
Marty Maraskino
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 9:43 pm

Post od Marty Maraskino »

Ja sam cula i da su tikvice dobre u takvim situacijama, pa s obzirom da im je sezona - navali!!!
Sve najbolje, javi kako napreduje!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:) Draga Trudnjačo, što se tiče otoka nogu razlog može biti ozbiljan, te i pristup rešavanju problema treba biti takav. Niste postavili potpuno pitanje, bolje reći niste dali dovolno podataka!
Važno je dali su otoci jutarnji ili napreduju tokom dana, a nestaju nakon odmora!? Trebali biste uraditi KS, urin i serumske proteine. Jer su otoci ponekad izazvani manjkom serumskih proteina usled njihovog gubitka mokraćom.
Pozdrav i dobro zdravlje! :D
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član

Post od trudnjaca »

Krvna slika:
glukoza 4.5
Bilirubin (ukupni i direktni) NORM.
Ureja 1.5
Kreatin 62
Gvozdje 5.1
ALT (GPT) 13
AST (GOT) 18
WBC# 11.3 G/L
Lym# 2.3 g/l
mid# 0.8 g/l
Grn# 8.2 g/l
Lym% 20.4%
Mid% 7.1%
Grn% 72.5%
RBC 3.46 T/L
HGB 108 G/L
HCT 0.303 L/L
MCV 87.7 fL
MCH 31.2 pg
MCHC 357 g/L
RDW 12.1%
PLT 235 G/L
PCT 1.9 mL/L
MPV 8.2 fL
PWD 46.5%

Urin: zut, kiseo, zamucen, relativna gustina 1015
glukoza, proteini, bilitubin, urobilinogen, aceton, hemoglobin, nitriti (precrtana nula)
Leukociti 3-4
Epitelne celije 5-6

Zbog smanjenog gvozdja dr. mi je prepisala tablete gvozdja, a za ureju mi je savetovala da vise jedem belo meso.

Otoci su se smanjili poslednja 2-3 dana (kako je opala temperatura), ali se nisu skroz povukli. Najmanji su ujutru, a povecavaju se sa porastom spoljnje temperature ili ako vise stojim, hodam ili dugo sedim (cekajuci na pregled - kao juce u Frontu citavih 5 sati). Smanjuju se posle odmaranja, ali ne sasvim. Znam da nije bas precizno, ali nije ni lako opisati :lol:
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

:) Draga trudnjačo neznam dali imate vremena da krvnu sliku popravite uzimanjem tableta, možda treba razmisliti o inekcijama gvožđa!? Konsultujte se sa hematologom.
Htc tj hematokrit manji od 30 je ponekad kriterijum za trasfuziju, nekažem da je vi trebate da je primiti ali anemiju treba energičnije lečiti, a pre svga tragati za njenim uzrokom, vi ste blizu porođaja.
Nisu vam uradili serumske proteine i očekujem da vam budu niski. Uradite ih!
Pozdrav i dobro zdravlje! Dr Peđa
Odgovori