Oporavak posle operacije mioma

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
India
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 04, 2008 7:00 am

Oporavak posle operacije mioma

Post od India »

Operisala sam miome pre desetak dana, rez je klasican (nisko) .imala sam cak i dva sava na mestu gde je bio dren. Jos uvek osecam zatezanje u donjem delu stomaka. Zanima me koliko dugo treba da se pazim, u smislu leskarenja i neizlazenja iz kuce (trudim se da setam po kuci), ne podizanja teskih stvari, kad mogu da pocnem da se bavim sportom (plivanje,joga) i kada mogu da pocnem da setam napolju?
Bila bih zahvalna na svakom odgovoru, posto u bolnici nisu davali takve informacije.
Bonzita
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 29, 2007 8:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Bonzita »

Draga India,

Prošla sam što i ti, ali još pre nekoliko godina. Nešto sam se duže oporavljala, ali nemoj da te ponesu komentari, oporavak je individualan. Jedna moja koleginica je počela da radi posle mesec dana.

Možeš odmah da izlaziš i da šetaš pomalo, ne treba preterivati.
Teško nemoj da nosiš bar mesec-dva, dok ti sve potpuno ne zaraste, jer postoji opasnost od stvaranja kile. Ja sam od tog perioda naučila da nosim ranac, što i dan danas radim, a ruke mi ostaju slobodne za nešto sitnije.
Za bavljenje sportom ćeš ipak malo pričekati, verovatno nekoliko meseci, to ćeš videti po brzini oporavka, osetićeš kad možeš.

Zatezanje ćeš još dugo osećati, ali sve blaže i blaže. Takođe može da se desi da napipaš kao tvorevine od veličine zrna graška do veličine oraha duž rane, što je takođe normalno i spada u proces zarastanja. Po tom pitanju sam se istraumirala, dok mi ostale operisane žene nisu rekle da su isto prošle. Naravno da te niko ne upućuje u detalje. U bolnici vode računa o tebi samo do operacije i otpusta, za drugo moraš sama da se snalaziš.

Budi vedra i nasmejana, rešila si se bede i nedaj da se smlavi depresija zbog eventualno sporijeg oporavka od očekivanog.

Srećno! :P
Ja bih da pevam još malo, jer je život samo jedan i do njega mi je stalo, meni je vredan...
Odgovori