Opet plodni.neplodni dani...

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
korisnik1mia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 17, 2013 11:20 pm

Opet plodni.neplodni dani...

Post od korisnik1mia »

Ovako imam par pitanja pa bih zamolila nekog iskusnog po mogucstvu zenskog clana da mi objasni par stvari (malo detaljnije,posto citam sve i svasta na netu i u glavi mi je prava zbrka).Znam da su plodni dani individualna stvar i da ne moze sa sigurnoscu da se odredi kad su ali bih volela ako neko moze da me "nauci" kako da znam kad je ovulacija i kad su NAJMANJE sanse da devojka zatrudni u toku meseca. :)
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: Opet plodni.neplodni dani...

Post od Bokily »

Menstrualni ciklus ima tri faze:
1. Folikularna faza- od dana kada dobijete do ovulacije (pripreme jajne ćelije za oplodnju)
2. ovulacija
3. Lutealna faza- nakon ovulacije dok ne dobijete opet.

E sad... Da bi se izračunali plodni dani glavni uslov je da imate redovno menstruaciju (da imate svaki mesec u isto vreme, dakle da dobijate npr. na 28i dan,32i dan... nebitno je, samo je važno da su u ustaljenom razmaku).
Kako prepoznati ovulaciju? Opet je preduslov da ste ginekološki zdravi, da nemate vaginalnu infekciju. Dakle ako ste ginekološki zdravi prepoznaćete plodne dane po sekretu. Taj sekret je jako sluzav (najjednostavnije mi je da vam objasnim kao lepljiv i rastegljiv sekret koji bi se mogao uporediti sa slinom- koliko kod to zvučalo gadno). Dakle to je sekret koji je rastegljiv, providan, lepljiv i obilan. Pored toga mnoge žene u vreme plodnih dana imaju bolove ili probadanja ili neku nelagodnost u predelu jajnika.

Što se vas tiče, najmanja šansa za trudnoću je neposredno posle menstruacije i pre menstruacije mada se i tada može desiti ali sa šansama koje su blizu naučne fantastike.
Druga stvar je da li imate stalnog partnera pa iz tog razloga ne koristite zaštitu jer bi trebalo da razmišljate i o seksualno prenosivim bolestima!

Međutim osobe koje imaju hormonalni poremećaj teško mogu da izračunaju plodne dane.
PRELISTAJTE FORUM, IMA DOSTA TEMA KOJE ĆE VAM ODGOVORITI NA VAŠE NEDOUMICE!!!
korisnik1mia
Novi član
Novi član

Post od korisnik1mia »

Sto se tice moje menstruacije,razlika izmedju dva meseca je 2-3 dana tako da bih rekla da je to redovno i tako treba da bude.E sad najmanja sansa (ako je na primer bila sad 12. maja) bi bila negde oko 17? Hvala vam u svakom slucaju,gledam razne postove ali eto lakse bi mi bilo na primeru da mi objasnite....
dsavic16
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 11, 2010 5:53 pm

Post od dsavic16 »

Ovulacija se izračunava tako što se od dužine trajanja menstrualnog ciklusa oduzme 14 dana. Znači, ako Vam ciklus traje tačno 28 dana, 28-14=14. dana od prvog dana menstruacije je ovulacija. Ako Vam ciklus traje npr. 30 dana, 30-14=16. dana od prvog dana menstruacije je ovulacija. Da bi se oslonila na ovo računanje, neophodno je da žena ima redovne menstrualne cikluse. Pored dana ovulacije, rizični dani su 3 dana pre i 3 dana posle ovulacije.
Ipak, sigurnost ove kontraceptivne metode nije baš velika, pa je ne preporučujem.
korisnik1mia
Novi član
Novi član

Post od korisnik1mia »

Sigurno da nije,ali sta ako kondom pukne,sta onda... :-?
dsavic16
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 11, 2010 5:53 pm

Post od dsavic16 »

Ako se pravilno stavi mala je verovatnoća da kondom pukne. A i većina kvalitetnijih kondoma je premazana spermicidnim sredstvom koje uništava spermatozoide. Možeš da kombinuješ istovremeno kondom i prekinut snošaj.
Odgovori