Ohrabrujuce :)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
RedSonya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 3:33 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Ohrabrujuce :)

Post od RedSonya »

Jeste da je na nivou "Verovali ili ne", ali ipak lepa vest za sve nas koje strahujemo da nikada necemo imati dece:

(a pre svega za roditelje iz price!)

--------
Sa sajta B92: Majka u 62. godini

1. avgust 2007. | 11:01 | Izvor: FoNet
Podgorica -- Mileva Radulović iz Danilovgrada u 62. godini rodila sina, posle porođaja carskim rezom u Kliničkom centru Crne Gore.

Dečak je težak 2.900 grama i prvo je dete Mileve i Sretena Radulovića, koji ima 69 godina, iz Pažića kod Danilovgrada.
Dete su dobili posle 35 godina braka.

U Kliničkom centru kažu da su i beba i majka dobro.
Kako se saznaje, beba je začeta veštačkom oplodnjom u jednoj klinici u Beogradu.
--------

:D
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Draga RedSonya
Vas ohrabruje a mene obeshrabruje! Ukoliko je vest tačna ukazuje na nivo zloupotreba u Srpskom zdravstvu, a pogotovu u lečenju steriliteta!
Posle klimaksa ženine jajne ćelije su neupotrebljive, tako da se za eventualno oplodnju moraju uzeti od neke mlađe pacijentkinje, dakle biološka majka je neka druga žena.
Po važećem zakonu donacija jajne ćelije je moguća samo uz odluku Republičke komisije, ne verujem da su odobrili donaciju jajne ćelije tako staroj ženi? Tako da je učinjena kriminalna radnja, ma ko da je učinio.

Dalje vrlo je bitno da li je ovo učinjeno sa znanjem ili bez znanja donatora, tj. žene čija je jajna ćelija uzeta?

Sada svaka žena koja je bila na IVF postupku u Srbiji može da sumnja da je baš njena jajna ćelija bez njenog znanja uzeta i donirana toj ženi!?
Upravo zbog ovakvog slučaja je u susednoj Hrvatskoj sudski proces protiv poznatog ginekologa Asima Kurjaka.

Evo još jedne vesti za Verovali ili ne preuzete sa sajta mog prijatelja Dr M.Kuprešak:
RYT Hospital-Dwayne Medical Center zahvaljujuci svom timu strucnjaka kao i ekcentricnom umetniku Lee Mingwei-u pretstavlja prvu u svetu - trunocu muskarca. Ovu sokantnu vest su preneli izmedju ostalih Time magazin, CNN i USA Today. Na sajtu su pretstavljeni razliciti podaci o pacijentu kao sto su live EKG, snimci sa ultrazvuka i pracenje ostalnih vitalnih parametara. Tu su naravno i intervjui koje je Mr Lee davao razlicitim medijima. Rezultat ovog projekta je bio zapanjujici - bolnica je bila zatrpana zahtevima muskaraca za slicnim tretmanom.
http://www.malepregnancy.com KUDA IDE OVAJ SVET???

Pozdrav Dr PeđaDj

[/url]
cica79
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 19, 2007 12:34 pm

Post od cica79 »

Jutros sam to procitala i bas se pitam odakle zeni normalna jajna celija u 62 .god?
To bi stvarno mogli da objasne lekari koji se spominju u tekstu u novinama.
Iskreno sve mi je to bezveze,ko ce to dete da gaji, kada su i roditelji vec u god kada i o njima treba neko da brine.
Da li ce ova zena moci da doji dete?
RedSonya
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 20, 2007 3:33 pm

Post od RedSonya »

PedjaDj napisao:Tako da je učinjena kriminalna radnja, ma ko da je učinio.
OK, moja greška, nisam znala.

Sorry :oops:
gloriamum
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 20, 2007 10:39 pm

strasno...

Post od gloriamum »

Slazem se sa dr Pedjom,to je sigurno kriminal.Ako vec toliko vole decu mogli su da usvoje neko dete pre dvadeset godina.Mialim da je to samo zelja da se ima dete po svaku cenu kao da je to trofej koji do sad nisu osvojili.To dete ima nedge verovatno polubrata ili polusestru,posto jajna celija nije sigurno majcina,a da toga ni jedno ni drugo nije svesno.to je uzasno.
A tek vest da je muskarac trudan,mislim da je u pitanju neka prevara,ne verujem u to.
"bice skoro propast sveta"
veki30
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm

Post od veki30 »

:cry:
double trouble is my life
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

Raduje me to sto od ove dve vesti jedna nije tacna, i to ona o muskoj trudnoci, jer sam ja na taj web site naisla pre oko dve godine, a vidim da je gospodin Lee i dalje trudan. :lol: :lol: :lol: Srecom, to je samo fora.

Ova druga vest je uzasavajuca!!! :evil: Pitam se da li je gospodja razmislila o tome da je osudila svoje (hm - 'svoje') dete na to da ce ostati bez oba roditelja pre punoletstva. Dalje mi nije jasno kako niko nije reagovao povodom ovoga, postoji li Lekarska komora, ministarstvo, bilo ko...

Ako bih isla dalje sa svojom paranojom, mogla bih se zapitati da li dete ima samo polubrata ili polusestru negde, ili jajna celija zene donora nije uopste oplodjena spermatozoidom postarijeg gospodina, nego se radi o nekom zamrznutom embrionu, pa sada dete ima brata ili sestru... :evil:

Nego, zanima me s' ovim u vezi - koja su ogranicenja sto se godina zene tice za IVF (donja i gornja granica) u Srbiji i u svetu.
bgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm

Post od bgd »

Tu vestacku oplodnju je radio dr.Radunovic iz Visegradske - mislim da je on tamo direktor ili nacelnik. Da li je moguce da je on iako je na tako visokoj funkciji potegao za kriminalom ? Nekako mi to deluje nerealno.Nije valjda toliko glup ili naivan?

Pitala bih doktore - da li je moguce starijim zenama,posle menopauze,mozda nekim hormonima aktivirati jajnike,tako da opet mogu da proizvode sopstvene jajne celije? Ja sam do sada mislila da je to metod na osnovu koga starije zene mogu da zatrudne. Izgleda da sam bila u zabludi.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm

Post od PedjaDj »

Malo sam pretraživao i pronašo gde je urađeno: dr Slobodan Radulović iz Specijalne bolnice za veštačku oplodnju ul. Jovanova, Beograd.
Direktor IGA Instituta za Ginekologiju i Akušersvo je Prof Dr Neboiša Radunović, dakle samo postoji sličnost u prezimenu!

Posle klimaksa ma kada se dogodio jajne ćelije su neupotrebljive, dakle mora se uraditi donacija ili krađa iste!

Donacija jajne ćelije u našoj zemlji nije zakonski regulisana tako da ovo predstavlja krivično delo.

Osnovno pitanje je da li je jajna ćelija uzeta sa ili bez znanja prave biološke majke?

Kao što sam predhodno napisao u Hrvatskoj upravo sudski procesuiraju svetski čuvenog Prof Dr A.Kurjaka za sličan slučaj!

Pozdrav DrPeđaDj
bgd
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 3:19 pm

Post od bgd »

Izvinjavam se na pogresno napisanom imenu doktora.

Stvarno je dr Radulovic u pitanju,a takodje i ti roditelji se prezivaju isto tako.

I ja sam malo pretrazila internet i zaista se uverila da je prirodan nacin zaceca nemoguc u tim godinama i da je potrebna donorska jajna celija,bas kao sto je doktor Pedja i napisao !

Zaista strasno ako je necija jajna celija upotrebljena bez znanja te zene.
Neko od nadleznih bi ovde trebalo da reaguje i da to ispita.

PS:

Evo jednog zanimljivog teksta na tu temu:

http://www.webmd.com/baby/news/20021111 ... -pregnancy
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm

Post od Shmizla »

postoji vise takvih slucajeva u svetu gde majke imaju po 60 i vise godina i u svim tim slucajevima je koristena tudja jajna celija...posle klimaksa se ne stvaraju jajne celije pa je samim tim i zacece prirodnim putem apsolutno nemoguce..

Najstarija porodilja je ja milsim Rumunka od 67 godina...zaista strasno...to dete kao da ima babu i dedu a ne oca i majku
KK
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jan 10, 2006 4:31 pm

Post od KK »

Koja su ogranicenja sto se godina zene tice za IVF (donja i gornja granica) u Srbiji i u svetu?
OljaA
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 11:48 pm

Post od OljaA »

A na koji način ta žena održava trudnoću.

Da li mora konstanto homonski da je održava ili se hormoni sami aktiviraju prirodno zbog trudnoće.

Nije mi to baš prirodno ali mi je daleko prirodnije od kloniranja ili trudnog muškarca!

Ipak je to žena makar imala i 70 a žene su jenine koje treba da rađaju i mislim da tako treba da ostane zauvek!
Slika
Shmizla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 14, 2007 3:04 pm

Post od Shmizla »

pa ja ne podrzavam ni musku trudnocu ni trudnocu posle klimaksa...to zaista vec postaje preterivanje...Ko ne moze da ima decu prirodnim putem neka ih usvoji,a ne da zene koje po godinama babe treba da budu postaju porodilje...
Odgovori