odnosi posle HSG-a

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
ammos
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Avg 17, 2008 11:38 am

odnosi posle HSG-a

Post od ammos »

Pre nekoliko dana su mi radili HSG (nalaz uredan) i savetovali da izbegavamo odnose u ovom ciklusu zbog zracenja. Ranije sam na mnogo mesta procitala da je potrebno samo sacekati da krvarenje (ako ga ima) prestane i da zatim par moze imati odnose. Interesuje me da li je zaista nepohodno "preskociti" ovaj ciklus. S obzirom da se ovulacija ocekuje upravo nekoliko dana nakon snimanja voleli bismo da iskoristimo sansu, osim naravno ako se izlazemo nepotrebnom riziku.

Srdacan pozdrav lekarima i ucesnicima na Forumu!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Verujem da je savet koji ste dobili od lekara da izbegavate odnose vishe nego dovoljan, zbog eventualnih povreda i sitnih krvarenja i chinjenice da se cerviks ne zatvori kako treba povecavate rizik povrede i infekcije koja vam sada ne treba! Antibiotike primate?

Zarad visheg cilja izdrzite!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ammos
Novi član
Novi član

Post od ammos »

Hvala na brzom odgovoru :)

U pravu ste.. a i ja obicno slusam savete, samo me ovog puta zanimalo kako su savetovali druge.. a i jesam malo nestrpljiva posto znam da kod mnogih zena ubrzo posle HSG-a dodje do trudnoce.. pa jedva cekam da se ponovo potrudimo :)

Ne primam antibiotike i osecam se odlicno, samo me veoma malo boleo stomak neposredno posle budjenja (radjeno je u kratkotrajnoj opstoj anesteziji). Veoma oskudno je krvarilo i izgleda da je prestalo.

Pozdrav!
njaka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 13, 2008 3:30 pm

Post od njaka »

Drustvo,
ja sam u junu radila hsg na zivo, tj rekli su mi da se ne daje anestezija, pa sam imala i odgledala prilicno brutalno iskustvo, a posebno jer je nalaz bio potpuno razocaravujuci...
stoga me interesuje gde si ti radila i kako su ti odobrili anesteziju?!
ovo sto se tice odnosa - nama su rekli da treba intezivirati odnose odmah nakon hsg - a, jer su tada prohodniji putevi i zato je mogucnost oplodnje veca!
mi smo imali odnos sutra dan i to lagano bez brzanja ili sile...ono, laganica.
posto sam imala iskustvo koje ti opisujem, predlazem ti da imas odnose ukoliko se potpuno dobro osecas i ako ti bude ugodno.

naravno, slazem se sa nasom sagovornicom-poslusati dr, strah od infekcija- ali opet mogu reci i na to, da uopste nisu usaglaseni njihovi stavovi , da mi treba puno vise sebe da osluskujemo, nego sto im slepo verujemo; a sto se tice infekcija-ko je sklon tome, ne treba mu ni hsg, niti ranice, vec ih samo i banalne situacije dovode do tih tegoba.
infekcije nisu fatalne za trudnocu, takodje i to je licno iskustvo-obzirom da imam dete, samim tim bila sam trudnica-i znam dosta toga.

Moj stav je da ukoliko se osecas dobro-tj. ne krvaris-, a zelis i osecas ugodu kad krene odnos...PRAVITE TU DECU, BRE!!!! :D
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Nisu svachija tkiva i organi isti pogotovo ne zenski polni organi i njihova osetljivost.

Ako je tim doktora savetovao izbegavanje odnosa verovatno za to imaju dobar razlog s obzirom da su oni videli pravu situaciju u unutrashnjosti i oni su ti koji su radili proceduru.

Naravno, sve je stvar lichnog izbora, radite kako zelite i osecate da treba, nashe je samo da kazemo svoje mishljenje.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
ammos
Novi član
Novi član

Post od ammos »

Radila sam u N. Frontu. Tamo se radi iskljucivo pod opstom anestezijom i sa uputom iz Doma zdravlja se ne placa. Jedino mora da se ostane u bolnici najmanje dva dana.

Nije uopste bilo reci o prevenciji infekcije i niko mi nije davao nikakva uputstva u vezi sa odnosima nakon pregleda. Kada sam pitala doktorku sa tog odeljenja (koja nije radila proceduru i nije videla snimke ali je procitala da je nalaz ok) kada mozemo da imamo odnose rekla je da je bolje preskociti ih ovog meseca zbog zracenja koje je bilo usmereno u predeo jajnika. Ja naravno ne bih da se "igram sa tim". Moja doktorka iz Doma zdravlja mi je ranije (pre pregleda) rekla da ne treba imati odnose samo od 1. dana ciklusa (u kome se radi HSG) do pregleda. Na mnogo mesta sam procitala upravo to sto njaka kaze o prohodnosti puteva neposredno posle snimanja...

Tako da cu sutra pokusati da napravim anketu na ovu temu kod jos nekoliko doktora..
ammos
Novi član
Novi član

Post od ammos »

(nije mi dobra veza izgleda - isti tekst je dva puta otisao pa ga sad brisem)
njaka
Novi član
Novi član

Post od njaka »

:D :D Ok!!!Sutra radi anketu, a veceras produvajte jajovode kod kuce, starom najboljom i do sad vec milon puta oprobanom metodom :P

Ne bih da delujem bezobrazno, vec da ostanes u dr stanju kad vec zelis!
Moj ginekolog-porodicni prijatelj- savetovao mi je i tada i ranije dok sam planirala da radim HSG, da se odnosi inteziviraju, mislim budu cesti cim se obavi ubrizgavanje kontasta (dan dva nije frka) - zbog produktinosti, sto je vec primarni cilj Hsg-a, bar u mom i tvom cini mi se slucaju!

Doktori sa odeljenja,dakle ne oni koji su direktno bili ukljuceni u konkretan problem, mogu da daju potpuno pogresan put, ali ipak potraziti dr koji je licno vrsio opit, i koji ce ti reci sta je najbolje, je najlakse od svega....Mislim i od licnih iskustava i od sporednih misljenja sa foruma i dr doktora, pa i ankete koju planiras uciniti...

No, vazno je reci, da posto je tvoj HSG OK, ti neces imati problem prohodnosti ni nakon jednog ciklusa gore dole....Mada opet znam, HSG se radi kada dugo nije doslo do zeljene trudnoce. :-?

Za partnera je jako dobro sto je mlad, nije strasno sto pusi i ne krece se previse, ali bar nek pije neke kvalitetne stvari...Recimo revitu na bazi maticnog mleca ili kompleks vitamina sa selenom; jer ova 2 elementa, vrlo povoljno uticu na plodnost kod momaka :)

Ja samo zelim sve najbolje, a kao i svi drugi, nisam apsolutno u pravu i znam da je sve relativno!!! Ali -VOLJA- je pola posla!!!
Dakle-uzivajte sta god da radite veceras!!! :wink:
njaka
Novi član
Novi član

Post od njaka »

Ups!...ovo za muza-bilo je upuceno zenici sa teme-OCAJNA SAM, pomozite :D
Ne zameri :D
U svakom slucaju, mozda malo kome koristi, ali svakako ne moze da skodi :lol:
ammos
Novi član
Novi član

Post od ammos »

Evo ovako: NERESENO! :)

Neki kazu "da, naravno u tome i jeste poenta, imati odnose odmah", a neki se slazu sa savetom koji sam dobila.

Da skratim, u sustini nema dovoljno informacija pa se zbog toga neki lekari odluce da zauzmu sigurniji stav i savetuju da se taj ciklus ipak preskoci.

Najsmislenije objasnjenje koje sam nasla tragajuci po netu je ovo (ako se ne varam ne bi trebalo da stavljam link za druge sajtove pa samo copy/paste-ujem tekst):

"There are two concerns with the hysterosalpingogram and early pregnancy: The X-rays and the dye solution. 1. The X-rays are not expected to damage the egg because before ovulation, the egg is in a state of maturation arrest, which is unlikely to be damaged by X-rays. In addition, the amount of radiation exposure from a single HSG is so small that this dose of radiation is unlikely to adversely effect even a growing fetus. 2. The dye solution used in an HSG might harm a fetus if injected into the uterus during a pregnancy. But it is rapidly cleared from the uterus and tubes. Some studies have shown that an HSG may enhance fertility by opening fallopian tubes that may be clogged. It's suggested to do the HSG before ovulation and if you are not pregnant at the time this procedure is performed, it's unlikely that a fetus conceived in the same cycle is at an increased risk of adverse outcome or anomalies. involved in the procedure. While we like to avoid exposing a fetus to any radiation, that concern does not apply to eggs. There are no specific studies available on what happens with pregnancies right after an HSG. Most doctors probably suggest not to get pregnant in the same cycle, but there is no information on what happens if you do."

Mislim da je ipak bolje ne rizikovati...
Hvala vam svima, pozdrav!
Korisnikov avatar
dr bokica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 08, 2008 6:19 pm

Post od dr bokica »

Ma nemoj da se opterecujes.
Meni je posle HSG-a preporuceno da za dva dana imamo odnose.
Naravno poslusali smo savet iako je mm imao pozitivne briseve na hlamidije i ureaplazme jer se on nije izlecio prvom terapijom
U to vreme imali smo odnose sigurno sedam osam puta, ja sam se posle dve nedelje testirala i nisam imala nijednu bakteriju, Cv bris mi je bio potpuno ok.
Dakle nisam se inficirala iako je sve kako kazu "otvoreno"
Sada naravno nstrpljivo iscekujemo negativne briseve mm. Nismo vise imali nezasticene odnose.
Da li neko zna koliko traje efekat tog tzv. produvavanja?
Jajovodi su mi prohodni ali je kontrast malo teze prosao, pa pp da to nije skroz dobar nalaz.
mali mrav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 26, 2008 4:25 pm

Post od mali mrav »

I meni su posle hsg odmah savetovali odnose-dva hsg-a,dva razlicita dr, i oba puta odmah odnosi...kolicina zracenja pri hsg je minimalna i nesteti trudnoci tako daje pozeljno odmah nakon intervencije imati odnose...naravno ukoliko je sve ok.
Odgovori