Uz sav rizik da uletim u neprimerenu diskusiju, nisam mogla da izdržim da ne prokomentarišem.
…zao mi je ali sad ste ‘uleteli’ pa da vidim kako cete izleteti ?
Odlicno, zelim Vam I ostatak trudnoce I porodjaj jednostavan I lagan.Ja sam se ovom forumu priključila da bih se blagovremeno informisala o nečemu što mi se može desiti u toku trudnoće, ne zato što imam nekih posebnih problema. Trudna sam 22 nedelje, idem kod lekara u Domu zdravlja, za koga nisam imala vezu, dobila sam upute za svaki pregled u državnoj bilnici, svaki doktor kod koga sam bila me je primio lepo i kulturno, to što sam morala da čekam ne smatram smakom sveta, čekali su i drugi. Kada su mi rekli bilo šta pitala sam šta mi nije jasno i dobila razumne odgovore, poslušala njihove savete i za sada mogu samo da kucnem u drvo!
Nije kao u Africi, ali se nase republike bivse nam srecne zemlje Jogoslavije nazalost nalaze na listi zemalja u razvoju zajedno sa Afrikom, samo na malo visem mjestu, a perinatalni mortatlite jeste duplo veci nego u razvijenim zemljama, opet nazalost.Inače smatram potpunim čudom da se u ovoj zemlji rađaju zdrava i živa deca, kad već doktori ni oo čemu nemaju pojma!!!!!
Ovo ste Vi rekli, a ne ja.
Mislite valjda da je ovde smrtnost ko u Africi?!
Kretenima iz nazivate Vi a ne ja…ja komentarisem pogresne dijagnosticke I terapijske pristupe, nepotrebne operacije, nepotrebne testove, kako smanjiti uzimanje lijekova I podvrgavanje operativnom zahvatu koji nema smisla kad se uzmu u obzir rezultati istrazivanja u naprednom svijetu.Za lekare kojji učestvuju u radu ovog foruma mogu da kažem samo jedno: SVAKA ČAST! Uspeli ste da svakog trećeg kolegu proglasite za kreten
Mnoge kolege koji su velika imena u Beogradu, ja licno I profesionalno poznajem…gdje ste Vi to u mojim dosadasnjim komentarima pronasli da sam ja nazvala nekog kolegu kretenom ? koliko se sjecam a memorija me jos dobro sluzi...komentarisala sam skoro metodu lijecenja endometrioze od strane kolege Antica, kao sarenu lazu…ne nazivajuci kolegu nikakvim pogrdnim imenima…nego samo politicki angazovanim ginekologom u godinama devedesetim, kada je navodno odradio magisterij I dokotorat u Americi...i rekoh ne znam kakav je kolega ginekolog…mozete se vratiti na topic pa procitati…na osnovu izjava pacijenata kojji očigledno imaju problem i uplašeni su, a da ih pri tome niste ni videli!!
Slazem se, osim ako ste procitali bar 10 mojih odgovora od vise od 1000, mogli ste vidjeti da je minimum informacija neophodan, kao I prateci nalazi…osim sto sigurno znate kad nakon 5 IVF-s I potrosenih 15 000 eura ne ostvarite trudnocu…iako je sve u redu, neobjasnjeni uzrok fertiliteta, I preskocene su mnogo jeftinije I jednako uspjesne metode ! kad Vas neko udari po dzepu, to se najlakse osjeti.Da mi, kao pacijenti, znamo ovako s neba pa u rebr akoja informacija je važna za postavljanje dijagnoza, pa vam je saopštimo ovako u virtuelnoj ordinaciji, mi ne bi bili pacijenti nego doktori!!!
Ja sam medicinski fakultet zavrsila u Zagrebu ! dok je Gospod hodao po zemlji I dok smo imali organizovanu i normalnu zemlju sa zavidnom reputacijom u svijetu , u vrijeme dok se prijemni ispiti I upisi na fakultete nisu kupovali…ucili su me profesori…Matko Marusic, Taradi, Jelena Krmpotic-Nemanjic, Vinter, Knezevic, Jasminka Posinovec, Zarko Alfirevic…zavrsnu godinu specijalizacije sam zavrsila na beogradskim klinikama I upoznala sve autoritete I antiautoritete u nasem zvanju…neki od njih su ostali u prekrasnom sjecanju…kao sto je Prof.dr Nebojsa Radunovic, dr. Vesna Kesic, Prof.dr. Dusan Stanojevic, doc.dr Zeljko Mikovic, pokojni dr Drazen Milacic, penzionisani prof. dr Tasa Markovic…bio je I jedan genijalac koji je najbolje radio urolosko ginekoloske operacije, ali cijeg se imena na zalost ne sjecam…genijalac !!!....zatim penzionisani dr. Jevremovic…I kad sam nakon dugogodisnjeg skolovanja, ucenja I rada dosla na drugi kontinent i u zemlju koja je otisla astronomski naprijed, dok smo izgubili sav rejting iz osamdesetih ratujuci medju sobom…moje znanje I operativne vjestine su bile ravne kursu iz ginekologije I akuserstva…a ne kako bi trebalo da bude I kako ovdje izlaze ljudi poslije specijalistickog treninga…kao eskperti u svojoj oblasti…Sa druge strane, gde ste vi to završili medicinu, koje budale su vas učile pa ste izašli tako pametni iz tih škola?
O onim mnogobrojnim antiautoritetima necu ni da pricam…jer je spisak mnogo duzi…dakle…krenuh ponovo u skolu…I odradih specijalizaciju jos jedanput ! Ovaj put je bilo maaaaaaaaaalo drugacije….umjesto da molite da Vam daju operaciju da je uradite kao specijalizant ! mene su moji profesori trenirali I ucili I naravno bili placeni za to od strane drzave…samo malo poredjenje…nakon zavrsene 4 godisnje specijalizacije u nasoj zemlji, izasla sam kao specijalista sa samostalno uradjenih 50 operacija !!! I bila sam u vrhu klase u kojoj sam diplomirala…moj prakticni ispit je bila histerektomija sa obostranim odstranjivanjem jajnika I asistirao mi je tadasnji direktor klinike ! sto je bila rijetkost…dakle…nije da nisam radila…nakon prvih 6 mjeseci specijalizacije ovdje imala sam uradjenih 130 samostalnih operacija…nisam mogla da dodjem sebi od cuda…pa zar se to tako radi u nekom drugom svijetu ? pa zar to moze tako da se radi ? da umjesto da ja krivim svoju kicmu dok moj sef u Beogradu radi vaginalnu operaciju a ja mu samo pokazujem operativno polje…sada u Kanadi ja sjedim na udobnoj stolici I radim operaciju a moj profa krivi kicmu dok ja operisem njegovog pacijenta ?!...broj uradjenih operacija nakon 5 godina je nepotrebno pominjati…jer Vama ne znaci nista, a ni meni…davno sam se prestala dokazivati…
Cisto da ucinimo stvari jasnim zauvijek…ja sam odradila dug zemlji vise nego je odradila kompletna moja generacija specijalizanata iz ginekologije u srpskim drzavama…bila sam u vojsci od 1991 do 1994…na srpskoj strani, jer sam bila na srpskoj zemlji I jer sam iz sprske porodice, radila sam pune 3 godine BEZ PLATE !!! dok su se mnoge moje muske kolege lelemudani, skrivali od vojske iza raznih izmisljenih dijagnoza carcinoma, izmisljenih trudnoca, psihoza…dok se u Srbiji brojali bar neki dinari, a u srpskoj krajini lesevi poginulih ljudi…a napustila sam zemlju kad mi je plata porasla na 500 maraka ili 250 eura, zbog ljubavi…ako je dozvoljeno…Za sve koji ste zapalili preko zato što nist5e hteli da radite za 200 evra,
bila tamo, zivjela, radila…nema potrebe da mi objasnjavate kako moje kolege tamo rade I zive…znam I kako rade a I kako zive…kako rekoh…bar 90 % zaradjuju novac na vrlo siromasnom znanju I vjestinama. i konstantnom hajkom koja se vodi protiv njih! Ako mislite na price strave I uzasa koje se desavaju u klinikama tipa Decedra…I treba da se vodi hajka I treba da ih zatvore I ne dozvole rad nikad vise !mogli biste da razmislite kako je ljudima koji pokušavaju da nam pomognu u jednoj siromašnoj zemlji sa onim čime raspolažu
…prvo ja nikom ne solim pamet, nego iznosim svoje misljenje, sa dobro podrkrijepljenim cinjenicama I iskustvom, kad god imate neku sumnju o mojoj izjavi, navescu Vam bar 10 referenci, od 200-2007, koje podkrepljuju moju izjavu. Mislim da ste zaslijepljeni gnjevom ( koji ne znam ko je prouzrokovao I cime ) propustili da vidite da je OVO STO RADIM NA FORUMU, DOBROVOLJAN RAD, BEZ IKAKVE NADOKNADE, BEZ IKAKVE REKLAME, BEZ POZIVA PACIJENATA DA DODJU U MOJ OFFICE GDJE CU DA IM ODRADIM PREGLED I NAPLATIM, BEZ PLACANJA ODGOVORA KAO STO SE RADI NA 21.dan websitu…dakle…ako ste Vi tako dobri kao sto ste ‘govorljivi’, napisite mi koje su Vase humanitarne aktivnosti bile u protekle 2 godine ? da li ste mozda svaki 5-ti dan proveli 2 sata svog slobodnog vremena, ostajuci u laboratoriji ( cini mi se da ste biolog ) I radeci testove za dzaba ? za nekog koga I ne znate, ali mu treba pomoc ?Ili da se vratite pa dam pomognete ovde umesto što nam solite pamet ili bogatih lepoopremljenih bolnica.
I usput receno ja sam presrecna sto radim u bolnici koja izgleda kao hotel A kategorije, sto moji pacijenti leze u cistim, toplim, jednokrevetnim I dvokrevetnim sobama, sto svaka soba ima svoje kupatilo, sto svaka zena u porodjaju ima svoju sestru, sto je epiduralna anestezija dostupna svakoj porodilji 24 sata, sto niko ne mora da mi daje pare za uradjenu operaciju, sto ne moram da otimam kolegi operativno vrijeme, nego operisem svaki cetvrtak devet sati…sto nemam sefa koji ce ovisno koliko sam ‘mila’ da me stavi na operativni program, ili posalje na kongres u Ameriku…jerbo sam sef sama sebi, a konferencije biram, kao I drustvo…ma nemate pojma, kako volim ovu zemlju reda, rada, slobode I mira !!!...i sanjam da ce jednog dana I u nasoj dragoj otadzbini da zamirise isto proljece kao I ovdje.
Srecno…I ne’ grizite’, ako Vas niko ne dira, nego uzivajte u svojoj trudnoci…na ovom website-u ima mnogo vise lekara, nego sto Vi mozete I da pretpostavite ! a oni se ne nadjose prozvanim ? sta onda bi sa Vama ?
I samo za kraj...upravo ste uzeli sat vremena profesionalnog razmisljanja na bar nekoliko pitanja koje su postavili razliciti ljudi, i sad umjesto da potrosim vrijeme na njih...ja evo 'uletih' u diskusiju sa Vama...mozda cete im Vi moci odgovoriti i razjasniti njihove nedoumice, strepnje, strahove, pokazati put, nadu...rjesenje !? ovo bi kao stafeta ili vruc krompir...hvatajte Bobo ! Vi ste na potezu i prema pacijentima a i prema meni !
Lak san...bebe ne vole teske misli i losa osjecanja.....oprez !