U ocaju!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
wwwxxx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 29, 2006 8:43 pm

U ocaju!

Post od wwwxxx »

Pre nedelju dana me je devojka oralno zadovoljila 2 puta iste noci i to je sve sto se desilo,znaci nije bilo odnosa i ja nisam nju oralno zadovoljio.Juce sam saznao da je ona HIV pozitivna.Koja je verovatnoca da sam i ja sada zarazen virusom?Svaki komentar ce mi znaciti jer za test treba sacekati par meseci a ja nemam kome da se obratim pa molim sve da daju svoj komentar.Unapred hvala!
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Najbolji odgovor na sve nedoumice mozes dobiti na AIDS INFO TEL OMLADINE JAZAS-A, 3222-430, RADNIM DANOM OD 18-20.

Pozdrav
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Prvo, od kuda tebi informacija da je ta djevojka HIV pozitivna ?
Mozda to nije tacno ?! Ko je bio izvor informacija ? rekla kazala ili neko ko je vidio test sa njenim imenom na kome pise HIV positiv ????
Sansa da se inficiras je vrlo mala ( manja od 1%), ali ako je ona zaista HIV positiv ! za tebe i 1% moze da bude 100%....ne mogu da kazem 'opusti se i uzivaj' jer bi trebalo da ti ovo bude lekcija do kraja zivota, a moras i da cekas rezultate testova, na koje obavezno moras da odes da uradis...evo dobra Majja ti je dala telefon gdje da se javis i upitas gdje i kada da ides, kom specijalisti da se javis. Ti ljudi koji rade su obavezni na diskreciju zakonom posla i niko ne bi mogao da ima pravo da ima uvid u tvoje rezultate osim tvog lijecnika...dakle...ne sekiraj se da ce to neko da sazna ako odes da vidis tamo druge ljude...

Svaka laboratorija ima svoje specificne testove za odredjivanje HIV !

Sada trenutno kada ti urade testove uradice bazicne testove na HIV, Hepatitis B, C and A, isto tako na gonoreju, sifilis, hlamidiju, trihomonas, HSV, HPV, zapravo na sve STI ( seksualno prenosive bolesti ), i mozda neki od ovih testova budu pozitivni, ali to ne znaci da su postali pozitivni od oralnog seksa sa poslednjom osobom.

Slijedeci testovi se rade za 6 nedjelja, a onda za 3 i 6 mjeseci.

Ako si negativan na HIV, Hepatitis C and B onda je najverovatnije u 99% da nisi pozitivan ! Ali moras se naoruzati strpljenjem i optimizmom za slijedecih 6 mjeseci...podijeli ovu pricu sa nekim kome mozes vjerovati i ko tvoje povjerenje nece zloupotrijebiti da nalijepi na tebe marku "HIV positiv " prije nego ti i sam znas da uopste postoji sansa da se to desi.
Ako nemas takvog prijatelja...onda stisni zube i izdrzi sam...
Dakle budi diskretan, nastoj da funkcionises na nacin na koji si prije kada je u pitanju posao ili ucenje ili oboje, ali ako budes seksualno aktivan nauci se sigurnom seksu i neka ti kondom bude svakodnevno u svim dzepovima kaputa i u svakom celiji mozga i u najvecem pijanstvu !

Ako imas stalnu vezu ne prekidaj je i ne rizikuj da inficiras zenu koju volis, koristi kondom, ne dozvoli da dodje do oralnog seksa ! izmisli nesto, i budi strpljiv...nadji posao sa ludim rasporedom, i to moze da bude dobar izgovor za rjedju seksualnu aktivnost...ali nema potrebe da prekidas vezu, narocito ako ti je stalo do te zene...polako.

Treba zivjeti...cuvaj sebe i cuvaj druge !!! tu lekciju sto ta potencijalno HIV pozitivna nije naucila ! i vjerovatno nece ( ako je +) imati priliku ... i javi se ako ti mi na forumu mozemo pomoci.

Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
wwwxxx
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 29, 2006 8:43 pm

Post od wwwxxx »

Siguran sam da je devojka pozitivna,ona se poverila osobi koja mi je rekla tu nema dileme.Zanima me da li i koliko postoji slucajeva koji su dobili hiv na ovaj nacin,ili neki procenat??Procitao sam gomilu tekstova i nikako da naletim na ovakav slucaj,o oralnom sexu se pise samo o osobama koje dolaze u kontakt sa spermom ili vaginalnim tecnostima,svuda pise da pljuvacka sadrzi malu kolicinu virusa za prenos...
Devojku imam i moracu da joj kazem ne mogu da lazem jer ne zasluzuje to,pa i u slucaju da me ostavi to sam i zasluzio.
Hvala na odgovoru i pozdrav.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Ne znam da li si iz Beograda, ako jesi, mozes da odes i direktno u studentsku polikiliniku u Proleterkih brigada, odakle ce te oni uputiti u ogranak Jazasa (odmah iza ugla te zgrade).

Iz licnog iskustva mogu da ti kazem da su tamo zaposleni ljudi jako predusretljivi i ljubazni. :D Testiranje je tamo besplatno i anonimno. Jedina je mana sto rade test samo na HIV, pa ces morati za sve ostalo sto ti je Obgyn navela da radis u privatnoj laboratoriji (u prevodu=2 puta ces morati da vadis krv kako bi dobio kompletne analize).

Uradice sa tobom anonimnu anketu o tvojim navikama i rizicnim ponasanjima (a to sve u svrhu pravljenja procenata koji i tebe zanimaju!!), dobices uput za besplatno testiranje (ici ces u Prote Mateje ulicu, to je vrlo blizu, oni ce ti objasniti), i u koliko se kod njih pojavis od 8-11, rezultati ce ti biti gotovi istog dana posle 14 casova. Ako stignes posle 11, rezultate dobijas sutradan.

Kao sto vidis sve je vrlo azurno, besplatno je, i sto je najvaznije - anonimno!! :wink:

Sada cu ti napisati par interesantnih stvarcica sa prospekta koji sam dobila tamo, a koji mogu da te informisu........

--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------

"Antitela koja se traze u krvi se ne pojavljuju sat, dva ili dan nakon infekcije, Obicno im je potrebno 6 - 10 nedelja i ovaj vremenski period, od trenutka kada se infekcija dogodila do pojave specificnih antitela, zove se "period prozora". U tom periodu rezultat testa moze biti negativani iako infekcija postoji , pa je zato za vecinu testova za otkrivanje antitela na HIV potrebno da prodje 2-3 meseca (od poslednje prilike kada se infekcija mogla dogoditi). Test treba ponoviti i posle 6 meseci.

U toku savetovanja mozes o svemu otvoreno razgovarati, postavljati pitanja, govoriti o svojim dilemama, strahovima i brigama.

Postoje i testovi kojima se otkriva sama struktura virusa (P24 ili PCR) i to vec 10 do 14 dana od kada se infekcija dogodila, ali se oni retko koriste za rutinska testiranja. Vazno je da znas da tzv. "brzi testovi" koji se mogu kupiti u apotekama nisu za kucnu upotrebu i da ih nikako ne koristis za samotestiranje, zato sto nisu dovoljno precizni i zato ste je svakoj osobi neophodna podrska u trenutku kada saznaje rezultat.

Rezultat se uvek saopstava i daje licno, nikada telefonom, postom ili nekoj drugoj osobi. U dalje savetovanje se , uz tvoju saglasnost, moze ukljuciti osoba koju ti izaberes kao svoju podrsku.

Rezultat testa moze biti:

Reaktivan (pozitivan) i
Nereaktivan (negativan).

Pozitivan rezultat znaci da je organizam proizveo antitela na HIV, da su ona pronadjena u krvi i da infekcija postoji. Pozitivan rezultat se mora jos jednom proveriti drugom vrstom testa.

Negativan rezultat znaci da antitela na HIV nisu pronadjena u krvi. To znaci da , u koliko su ispostovani svi kriterijumi vezani za vreme koje mora proci od poslednje prilike kada se infekcija mogla dogoditi ("period prozora" HIV infekcija ne postoji.

I u jednom i u drugom slucaju veoma je vazno upraznjavati bezbedan sex (sa kondomom) sa svim partnerima, a u koliko se koriste igle ili spricevi za ubrizgavanje droge, oni se ne smeju medjusobno razmenjivati.

Zato probaj da shvatis rizik od HIV infekcije na ovaj nacin: To ti je kao u igri sa spilom karata. HIV je osmica pik. Delim ti po 5 karata. Osmica pik ti mozda nece doci u prvom ili drugom, mozda ni u trecem deljenju, ali ona je u spilu, i kad tad ce se pojaviti i u tvojoj ruci.

ZATO VEC DANAS PROMENI PONASANJE ZA SVOJU SIGURNOST".

-------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------

Nadam se da si shvatio sta treba da radis, i da ce ti ove informacije pomoci u razresavanju tvojih dilema.

Pozdrav i srecno! :wink:
Korisnikov avatar
jane_doe
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Nov 04, 2005 2:08 am
Kontakt:

Post od jane_doe »

ovo je sajt "omladine jazasa": http://www.jazas.org.yu/pages/intro.php?id=347 , sa brojnim informacijama o HIV infekciji:

- opstim informacijama o HIV-u
- nacinima prenosenja virusa
- testiranju, . . .
- odgovorima na AIDSinfo pitanja
. . . .

Pozdrav i srecno !!!
joa_uniq
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 10:04 am

Post od joa_uniq »

Mozes ovde racunati na nas.. Ali bi zaista bilo dobro kada bi nasao nekoga kraj sebe od poverenja... Sve ostalo su rekli iznad mene. Izvestavaj nas redovano.
"Strast pokrece svet, ljubav ga samo cini sigurnijim mestom za zivot." Ice T
Odgovori