ZA OBGYUN-Uklanjanje jajovoda-sactosalpinx

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

ZA OBGYUN-Uklanjanje jajovoda-sactosalpinx

Post od Blonde »

Napokon sam nasla doktorku koja mi je rekla isto sto i vi i koja me salje odmah na uklanjanje jajovoda, desnog gde je vrecica i levog ako bude bilo potrebe i ako se proceni a je i on problematican. Evo ukratko informacija o njenoj ordinaciji (sire sam opisala na temi gde ici na IVF/ICSI):
-Kaze da im procenat varira u zavisnosti od starosti zene od 36% pa na nize, kaze da je jako mala uspesnost zenama preko 40.
-Ima mogucnost krioprezervacije embriona mada ona preferira prenos u stadijumu blaste pa se valjda ne zamrzavaju embrioni u tom stadijumu. U svakom slucaju radi zamrzavanje.
-Uzgaja embrione da stadijuma blaste i sad ce usavrsiti jos neku tehniku sa blastom kae nesto novo ali nisam uspela da skontam sta.
-Bila je na specijalizaciji u Belgiji, ima njihovu opremu ona radi ceo postupak i mikrobioloski deo i ginekoloski (muz joj pomaze posto je i on ginekolog ali ona je valjda glavna)
-Nece da me leci ako mislim da nastavim da pusim!
-Rekla mi je i kako da se hranim (3xnedeljno riba, maslinovo ulje, pilece belo meso samo peceno ne przeno i teletina to je sve od mesa! Skrenula paznju da kad sad prestanem da pusim da vodim racuna o kilazi a i da skinem koje kilo (nema mnogo viska)
-IVF postupak kosta 1200eur u sto spada sve sem lekova (supresivi i stimulacija)
Molila bih vas da mi napisete na sta bih jos trebala da obratim paznju i sta da ih pitam. Takodje me zanima koliko je teska operacija otklanjanja jajovoda i da li tu nesto moze po zlu da krene tj, da ne odrade dobro ili kako vec? Kako se to radi i koja metoda podvezivanja ili otklanjanja jajovoda je najbolja i najuspesnija? Kakve su sanse da mi zadrze bar jedan jajovod ?
Podsecam na laparaskopski nalaz za levu tubu:
Leva tuba se samo delimicno vizualizuje zato sto je svojim abdominalnim delom prirasla za parietalni peritoneum I levi infundibulopelvicni ligament, nejasnih fimbrija. Levi ovarijum samo delimocno vizualizovan jer je priraslicama priljubljen uz lig. Latum sa znacima starih ovulacija. Seroza male karlice bez patoloski vidljivih promena. U C. Douglasi pmanja kolicina slobodne tecnosti. Duz citave povrsine jetre prisutne perhepaticne priraslice, a povrsina jetre prekrivena belicastim naslagama-fibrin. Transcervikalno ubrizgan indigo karmin cini stop u ampularnom delu desne tube a levu tubu oskudno pasira I propusta contrast u trbusnu duplju. Obzirom na gore opisane priraslice leve tube i ona se moze smatrati nefunkcionalnom.

Ima li sanse da mi "poprave" nekako ovaj levi pa da imam sanse i za prirodno? Zanima me vase misljenje sta i kako se sada ponasati i sta ocekivati od ove intervencije i kasnijeg pokusaja IVF?

Podsecam da je radjena i hsteroskopija rezultati su uredni:
Evo nalaza sa histeroskopije:
Poslednja menstruacija 07.04.2006.
Histeroskopija uradena 19.04.2006.
Klinicki, laoratorijski i sonografski obradjena.
Nalaz i rad:
Operatio: Histeroscopio facta est et biopsio endometrii.
Nakon pripreme pola za vaginalnu intervenciju, u endotrahealnoj anesteziji uslo se optikom bez dilatacije kroz cervikalni kanal.
Konstatovano sledece:
Cervikalni kanal bledoruzicaste boje, dug oko 3cm, bez patoloski vidljivih promena. Kavum uterusa normalnog oblika, nesto manji, sa vidljivim ostijumima, fundus u centralnom delu oko 1-2mm ispod nivoa ostijuma (valjda je ovo normalno posto sam bila u lezecem polozaju), bledoruzicast sa endometrijumom koji odgovara faz ciklusa. Biopsija uzeta sa prednjeg zida i trazen HP pregled.
Th. Palitrex a 500 2x2
HP nalaz:
U analiziranom uzorku prisutan samo minimalan delic bazalnog endometrjuma bez bitnih morfoloskih promena.
Puno pozdrava,
Blonde
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

I dalje cekam da mi odgovorite :(
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
ruza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 6:13 pm

Post od ruza »

Blonde, Obgyn je u ponedeljak u jednoj poruci napisala:

"...mada ce ova pisma preko vikenda morati da sacekaju do kraja ove nedjelje, jer mi moje slobodno vrijeme ( kojeg nemam ove sedmice ) ne dozvoljava da se javljam..."

Cisto da znas zasto se ne javlja. Verujem da si nestrpljiva, pa rekoh, mozda ce ti ova informacija nesto znaciti...
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Hvala Ruzo :D
SlikaSlika
Slika
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Blonde,

Drago mi je da se javljate sa nadom i optimizmom i vec to mnogo znaci u kontaktu izmedju pacijenta i ljekara.

Otisla sam na onaj drugi topik gdje ste napisali detaljniji izvjestaj Vase posjete, pa sam citala sve polako...i mogu da kazem da je Vase pismo mix svih dojmova koji su se desili tamo od vizuelnih, auditivnih, taktilnih (Ocigledno je dr-ka ljubazna i puna love - od kuda lova u siromasnoj srbiji ? ali to nije pitanje ovog topika ? )

Ja cu da izdvojim one koji su meni vazni o istoriji koja je uzeta, pregledu, pregledu nalaza i savjetovanju o uspjesnosti i pravljenju website...

Evo nekoliko pitanja koja mene zanimaju:
1. koliko je dugo trajala njena specijalizacija iz IVF ?
2. ko joj je mentor bio u Belgiji i u kojoj bolnici je bila ?
3. zanima me koliko je IVF procedura uradila doktorka Ivanovic od kada je otvorila ordinaciju i koliki je NJEN ( a ne belgijski ) procenat dokazanih klinickih trudnoca ! trudnoca vidjenih UZ ?
4. A koliki je % rodjenih beba ? iz njenih procesa IVF-a?
5. Ja volim Valjevce i valjevsku bolnicu ( bili su domacini lljekarima jedne ratne bolnice 1993. iz Republike Srpske, ciji su ljekari prvi put vidjeli osvjetljeni grad nakon 2 godine ranog mraka i lijepo nas ugostili ), ali tesko mogu da vjerujem da u cijelom Beogradu ne moze da se uradi obicna laparoskopija ! ( najobicnija laparoskopija ) na siguran nacin sto podrazumijeva savjesnog ginekologa i opremu !? pa Vi ste vec to imali uradjeno zar ne ?
6. Uspjesnost transfera svjezih ebriona je bolji nego zamrznutih, ali vrijedi pokusati sa zamrznutim, jer ne morate da placate IVF nego samo pripremu za transfer i transfer sto je ZNACAJNO jeftinije !!! i znate gdje su embioni.
7. Da li ste pitali kako je pravno regulisano zamrzavanje embriona i sta se desava sa istima ? ako ih pacijentkinja vise ne treba ili dolazi do otkazizvanja IVF zbog drugih razloga ?
8. Da li ih cuvaju i koliko dugo ? Da li postoji pravni akt koji Vi i suprug potpisujete oko toga sta uraditi sa embrijima..
9. Nisam uocila da ste govorili o protokolu indukcije ovulacije i koji koristi ?
10. Prica o CG i Nisu jeste reklama...5/7 pa to je 85% ako dobro racunam ? Website nije reklama nego informacija i pomoc pacijentima na kome treba da se prezentuju svi ovi podaci koji se po nekom cudnom tamnovilajetskom srpskom stilu kriju u budzacima i ne pustaju na svjetlo dana...upravo to treba da uradi ( ako je uspjesna i zna sta radi, ako ima data bazu sa kojom moze da potvrdi svoja iskustva i ekspertizu ! u smislu " JA sam to uradila !!! ", onda nema potrebe za kafanski marketing !!! nego za ozbiljnu profesionalnu informaciju ! ali ja se bojim da je data base vrlo mlada i mala ! inace se ne bi koristile belgijski podaci, koji su od srbijanskih kako nebo i zemlja !
11. oko mikrobiologa i ginekologa ! u jednoj osobi ? moguce...
...i tako jos toga...

Blonde ja ne zelim da okrnjim Vas optimizam ali 'be on your toes because it might help !'

Sto se tice laparoskopije,...nije potrebno da se jajovodi uklanjaju, nego da se kauteriziraju i da se zatvore mehanicki tube sa obe strane ! Vasi jajovodi samo smetaju u postupku IVF-a, to smo vec obradili...ta procedura traje sama 10 minuta !

Srecno i javite mi sta ima novo !
Srecno jos jednom...
Pozdrav,
ObGyn
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Hvala na odgovoru, naravno da sam oprezna vrebam i vazem sve sto kaze a i ono sto precuti!
Raspitacu se za sve ovo sto ste naveli pa cu vam preneti. Vase misljenje mi puno znaci i hvala vam puno na javljanju!
Sto se samog protokola za IVF i nismo stigli, vise smo se bazirali na pricu oko sactosalpinxa i sta treba oko toga da se uradi, polako cu ja sve ovo ispitati. Vazno je da je klupko krenulo da se odmotava
:wink:
Puno pozdrava,
Blonde
SlikaSlika
Slika
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Molim lijepo...zelim Vam sve najbolje a Vi me redovno izvjestavajte ako ne na forumu onda na pp...i pogledajte nekad u zvijezde i napisite sta donose za skorpije u ljeto 2006 ? 'nako uz kafu...
Pozdrav,
ObGyn
Janica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Feb 05, 2006 3:19 pm

Post od Janica »

na zalost, u bg niko ne daje statisticke podatke o svojoj uspesnosti za ivf.
nemaju tu zakonsku obavezu pa to i koriste. jedino ako se zdruzite, i to
dobro sa nekim od dr koji rade u tim ordinacijama, mozete nesto saznati.

mislim da ovakvim stavom i zakonskom neregulativom gube i dr i pacijenti.
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Blonde, sta si uradila sa odlaskom u Valjevo?
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Ja se vec vratila!
Valjevska bolnica je Hajat za Visegradsku i po izgledu i po kvalitetu usluge i ljubaznosti osoblja! Ono u zivotu nisam srela u drzavnoj bolnici. Operisao me je Dr.Jokic, nacelnik operativnog odeljenja. Fenomenalan i kao strucnjak i kao covek! Odgovorio je na sve sto me zanima cak mi je neke stvari crtao i obajsnjavao kako ce i sta da izvedu. Mom muzu je rekao da ce ga nazvati kad zavrsi operaciju da mu kaze kako sam :o , iskreno nisam mogla da verujem svojim usima i ocima. Goca Ivanovic ga je zvala pre posle operacije da vidi kako je proslo i kako sam. Da ne duzim, operacije prosla ok! Uklonjen desni jajovod (hidrosalpinx) kaze nije bio nizasta a i ja sam ga posle videla u nekoj tegli (trazila sam da vidim) bas bez veze izgleda kao nabrckano kokosije crevo :o :-? Levi jajovod je totalno uredu malo je prosiren pri vrhu, imao je vrlo malo priraslica koje nisu imale krvne sudove (sto je jako bitno) ali kaze da nema nikakvih problema da zatrudnim sa njim i prirodno :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Necu se nadati mnogo prirodnom zacecu ali ipak...mojoj sreci nema kraja.
Nije mi jasno kako se taj levi jajovod tako oporavio jer nalaz sa prosle laparaskopije kaze da je levi jajovod sav u priraslicama i da je zalepljen za peritoneum, polupropustljiv...po tom nalazu i levi je neispravan. Medjutim evo sad doktor kaze da taj levi propusta skroz kontrast i da se brzo puni sve ok, fimbrije ocuvane...Kako je to moguce nemam pojma da se popravi toliko. Pila sam samo neke cajeve i nosila magnete Rudolfa Vojnica. Da li je to pomoglo ili je doktorka pobrkala nesto pri prvoj laparaskopiji nemam pojma. Doktor kaze cak da se i taj desni brzo punio kontrastom i mrvicu kontrasta propustao u trbusnu duplju ali je ipak to hidrosalpinx i prosiren jajovod pa ga je odsekao skroz do ulaza u matericu.
Sve u svamu dragi moji idem sa MM na letovanje i nadam se da ce mo se vratiti u malo sirem sastavu ako ne, za jesen planiramo VTO!
Pozdrav,
Blonde

:D :lol:
SlikaSlika
Slika
Gandra
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jun 02, 2006 9:32 am

Post od Gandra »

Blonde,drago mi je da si lepo prosla u Valjevu, stvarno su super a sto se tice tog levog jajovoda i nalaza posle prve laparaskopije u Visegradskoj,ne znam ko ti je radio ako je Spremovicka nju bije glas da nije bas nesto strucna sto se endoskopske dijagnostike tice,nemoj pogresno da me shvatis dobra je ona doktorka ali dijagnosticku laparaskopiju drugi mnogo bolje rade.Sve naj!!!
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

Evo nalaza za DR.Obgyn

Ki.Dg:
Infertilitas secundaria
Sactosalpinx lat. dex.
Adhaesiones multiplices

Rad i nalaz:
Nakon uradjenog artificijalnog pneumoperitoneuma, plasiranjem trokara kroz umblikalnu plocu, plasira se i odgovarajuca optika (10mm) sa videomonitoringom, te se obezbedi vizuelizacija male karlice. Plasiranjem sekundarnog porta levo, nesto nize od spinae iliacae ant.sup., obezbedi se laka manipulacija instrumentom za laparaskopiju u maloj karlici. Isto se uradi i sa desne strane.
Uterus normalne velicine u AVF, glatke i ruzicaste, sjajne seroze, neravan, pokretan. Levi jajnik promera 25x30mm neravan, sedefaste kapsule sa corpus rubrom, delimicno srastao sa vijugom debelog creva i fiksiran u svojoj lozi. Levi jajovod se prikazuje u anatomskoj projekciji svojom duzinom, vijugav, prosiren, fimbrijalni aparat ocuvan. Desni jajnik, promera 30x25mm, sedefaste boje, neravan, fiksiran priraslicama za okolinu, sa znacima ovulacija. Desni jajovod se prikazuje u celini pretvoren u hidrosalpinx. Vesico-uterini i Douglas-ov prostor prazni.
Rad:
Uradi se adhesiolisa ostro makazama levog jajnika od priraslica, transcervikalno ubrizgan rastvor metilen-plavog koji ispunjava lev jajovod i izliva u trbusnu duplju. desni jajovod se ultrazvucnim makazama presece u proksimalnom delu, lig.lata.Odstran se kroz bocni port izmenjeni desni jajovod. trbusna duplja se lavira. Pod kontrolom kamere se odstrane op. portovi, gas a potom i troakar. Na kozi pojedinacni savovi.
Operatio:
Videolaparoscopio
Adhaesiolysis
Chromopertubatio
Salpingectomia lat.dex.
:D
SlikaSlika
Slika
obgyn
Stalni član
Stalni član

Post od obgyn »

Drago mi je da kod nas ima normalnih odgovornih i dobrih ljekara...evo ovo iskustvo u Valjevu je dokaz istog.
Sve najbolje Blonde na odmoru.
Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
ruza
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 25, 2006 6:13 pm

Post od ruza »

Blonde, stvarno se radujem lepoj vesti. Secam se da si stalno prizeljkivala mogucnost da se proba prirodno...

Eto, konacno mozes da se malo opustis od razmisljanja, vaganja, odlucivanja, intervencija... Uzivaj na letovanju sa MM i zelim ti da se vratis sa najlepsim poklonom... Ili, ako ne bas tada (ipak je vreme kratko), onda za koji mesec...

Pozdrav,
Ruza
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član

Post od Blonde »

:D Hvala!
SlikaSlika
Slika
Odgovori