Draga ObGyn,
Čitala sam Vaše odgovore na forumu i oduševljena sam Vašim pristupom svima ovde, kao i time što otvoreno kažete da ovde svi hoce samo da zarade, a pritom ih je skoro pa baš briga za pacijente. Nego, neću da kritikujem naše doktore, hoću da Vas pitam za mišljenje jer ja sam potpuno zbunjena.
Ja imam 33 godine. Radim kao poslovni sekretar i posao mi je relativno stresan (inače sam u puno situacija kroz život bila izložena velikim stresovima ali sam u poslednjih šest meseci dosta bolje). U vezi sam šest i po meseci i moj momak i ja od prvog dana želimo bebu.
Moj ciklus je od kad sam dobila redovan na 28-30dana izuzev jednom godišnje u toku leta kada se to promeni - dobijem malo ranije i sve se opet nastavi normalno i tako je već godinama. Traje 6-7 dana: 1. i 2. dosta krvarim (nikad nisam imala odlive) i dosta me boli stomak, 3. dan skoro nista ne ide, 4. malo, 5. jako malo i to braon, 6. samo braon kapljice.
U novembru 2006 sam trebala da dobijem 9. - 10. u mesecu ali sam dobila tek 17. i s obzirom na to da je moj ciklus super uredan, uradila sam beta hcg koji je bio 12. Onda sam dobila i menstruacija je bila jako bolna i obilna. Tog meseca sam imala i neko međumenstrualno krvarenje koje je trajalo 4 dana - relativno obilno - i onda se sve nastavilo normalno. Doktorka mi je radila ultrazvuk i rekla da ne treba nista da se brinem i da je sve u redu, da je taj rezultat beta hcg-a verovatno bio pogrešan (btw, rađen je u jakoj privatnoj laboratoriji iz krvi). Kada se završio prvi sledeći ciklus posle toga rađen je ponovo (samoinicijativno sam ga uradila) i bio je 0. Od tada i do sada, opet sve normalno, imam redovne cikluse na 28-30 dana.
Inače od svoje 25 godine (tada sam još uvek živela u Grčkoj) radim Papa test dva puta godišnje i dva puta godišnje sam išla na redovne ginekološke preglede. Uvek je sve bilo uredno. Moja doktorka je uvek govorila, super, lepi jajnici, odličan UZ, ajde kad će ta beba. Pri tom, dala mi je uput da uradim Hlamidiju, Mikoplazmu, Ureaplasmu, CB, VB nešto mikološki - ne razumem baš, ali je sve to bilo uredno izuzev Enterokoka u CB. Pila sam antibiotik po antibiogramu i to je izlečeno.
A onda, u nemogućnosti da više izostajem sa posla, da bih prvo zakazala pregled pa onda čekala satima, odem na pregled kod privatnika.
Prvi put u januaru 2007. Tada smo radili VB i CB i našli su mi Candidu u oba. Dobila sam terapiju koju smo uzimali i partner i ja i juče sam radila kontrolni pregled pa će rezultati ta dva brisa biti za dan-dva. Razlog za tako veliku pauzu do kontrole je to što sam u UK imala E.Coli i pila antibiotike mesec dana (tri različita leka po 10 dana). Uradila kontrolnu UK dva dana za redom (po savetu urologa jer kaze da ona moze da ode visoko i da se jednog dana uopste ne pojavi, a da je u stvari prisutna) 15 dana po obustavljanju antibiotika i sterilna je.
E, da nastavim, kod privatnika, doktorka je našla mozaik na 12h na grlicu materice koji se ne boji jodom. Moja doktorka u drzavnoj ustanovi je samo napomenula da ima neka promenica ali da ja o tome ne razmisljam jer je Papa uvek uredan (poslednji radjen u decembru). Dalje, moj prijatelj doktor koji mi je radio UZ abdomena je pogledao i malo nize i napomenuo da mi je endometrijum malo zadebljan za tu fazu ciklusa i da to napomenem svom ginekologu. Ona je rekla da to nije nista.
Juce, na pregledu kod privatnog je doktorka izmerila endometrijum i debljina mu je 12mm, 18. mi je dan ciklusa i doktorka kaze da tome mora da bude neki razlog i da ćemo ga naći među hormonima koje mi je napisala kad i koje da napravim, a da ce u suprotnom biti potrebna neka kiretaza. Ja inace nisam ostajala u drugom stanju do sada. Uvek su mi svi pregledi kod ginekologa bili uredni, imala sam dva-tri puta VI grupu vaginalnog sekreta i povremeno III. Da, doktorka privatnik mi je rekla i da ona predlaze da se ta promenica na grlicu skine - valjda se to sprzi ako sam je dobro razumela. Svi UZ pregledi koje sam radila izuzev ovog kod privatnika su radjeni spolja. Jedino je kod privatnika bio sa sondom. Takođe, jajnici su bili: u desnom perzistentni folikul, a levi paučinaste strukture jako miran - tako kaže doktorka - kao da se ovog meseca u njemu ništa nije dešavalo.
Moj partner - spermokultura sterilna; spermogram: količina 41.000.000 / pokretnih 25% / progresivno pokretnih 10% / nepokretnih 65% / sve ostalo uredno izuzev oblika - imaju kratke repove. Dr. urolog je napisao vitaminsku terapiju i rekao da je ovo na donjoj granici i da on ipak moze da napravi bebu. Inače je veoma pažljiv prema meni i podržava me i nemam nikakvih problema sa njim oko bilo čeka, ali jako želimo bebu i on i ja.
E, baš sam opširna, ali sam probala da Vam iznesem sve detalje i molim Vas za mišljenje šta da radim i da li da se brinem. Malo me je uplašilo to sa jajnicima i taj zadebljan endometrijum.
Hvala unapred za Vaše vreme da pročitate sve ovo.
Veliki pozdrav.
Za ObGyn - zadebljan endometrijum i sl.
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
još malo podataka
Juče sam bila na pregledu kod jednog starijeg (po godinama, pa samim tim i po broju obavljenih pregleda) doktora jer me je prethodni pregled malo i uplašio, i on kaže sledeće:
Nije perzistentni folikul u desnom jajniku nego je žuto telo - posle menzesa da dodjem da vidimo da li novi folikul raste. Levi jajnik nema nikakve paučine nego je potpuno u redu i nema mu nikakve zamerke.
Endometrijum nije zadebljan, debljina mu je 8mm, a kaže da je normalan od 8 - 14mm.
Nije mozaik na grliću materice nego AW epitel. Posle menzesa da idem da mi uzmu uzorak za biopsiju da se vidi šta je.
Eto, nisam pametna. Svakako, mnogo mi više prija i mnogo se više slaže sa svim mojim dosadašnjim pregledima ono što mi je ovaj doktor rekao.
Molim Vas za Vaše mišljenje i savet.
Nije perzistentni folikul u desnom jajniku nego je žuto telo - posle menzesa da dodjem da vidimo da li novi folikul raste. Levi jajnik nema nikakve paučine nego je potpuno u redu i nema mu nikakve zamerke.
Endometrijum nije zadebljan, debljina mu je 8mm, a kaže da je normalan od 8 - 14mm.
Nije mozaik na grliću materice nego AW epitel. Posle menzesa da idem da mi uzmu uzorak za biopsiju da se vidi šta je.
Eto, nisam pametna. Svakako, mnogo mi više prija i mnogo se više slaže sa svim mojim dosadašnjim pregledima ono što mi je ovaj doktor rekao.
Molim Vas za Vaše mišljenje i savet.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 3:43 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Da osvezim pa da ObGyn ili neki doktor vidi
Mooooolim vas