moje pitanje je vise teoretsko, mada za mene ima veliki prakticni znacaj.
Da predjem na stvar, planiram trudnocu, a pijem rivotril zbog anksioznog poremecaja.
Doza je 2 - 3 X 0,5 mg.
Na sajtu do koga Vam saljem link
http://www.moravek.net/edukacija/morave ... oznost.pdf
pronasla sam sledece, citiram :
"Teratogeni period dešava se u vrlo uskom
razdoblju fetalnog razvoja, izmedu 31 i 81
dana nakon zadnje menstruacije"
" Prije 31 dana trudnoce, nema
konkretnih organskih sustava koji mogu
biti pogodeni. Ukoliko se toksicna
ekspozicija dešava u tom periodu, plod
ce ili preživjeti bez posljedica ili ce biti
uništen."
Raspitivala sam se po internetu, bila i kod ginekologa, ali niko nije mogao da potvrdi ili opovrgne ovu tezu. Ginekolog kod koga sam bila nedavno rekla je da je to na nivou bazicnih studija, da se ne zna kako lekovi deluju na celije i sl.
Sa rivotrilom dobro funkcionisem, bilo da se radi o izlascima iz kuce, odlascima na razlicita mesta, bilo da se radi o poslovima u kuci.

Bez njega mi je vrlo tesko, jednostavno mogu samo da lezim, anksiozna sam, dolaze mi negativne misli, vezane i za trudnocu, materinstvo, jedna negativna misao povlace za sobom drugu i tako u krug.

Znam da je rivotril teratogen i da spada u C kategoriju po FDA klasifikaciji, moj plan je bio da ga pijem dok ne dodje do trudnoce ( ciklusi su od 29-31 dan, pa se sve uklapa).

I pored toga sto znam da je rizk mali uz dobro vodjenu trudnocu, ne bih bebu zelela da izozim ni tom minimalnom riziku, pa bi se skinula sa leka. Ohrabruju iskustva zena koje su pile slicne lekove, prekinule s njima u trudnoci i kazu da im je dobro.

Jedino ostaje ovo pitanje o teratogenosti do 31. dana pocevsi od 1. dana poslednje menstruacije.
Nadam se Vasem odgovoru i pozdravljam Vas.