Za obgyn - teratogenost do 31. dana od pocetka menstruacije

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Alisa u ...
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 12:41 pm

Za obgyn - teratogenost do 31. dana od pocetka menstruacije

Post od Alisa u ... »

Draga obgyn,
moje pitanje je vise teoretsko, mada za mene ima veliki prakticni znacaj.
Da predjem na stvar, planiram trudnocu, a pijem rivotril zbog anksioznog poremecaja.
Doza je 2 - 3 X 0,5 mg.
Na sajtu do koga Vam saljem link

http://www.moravek.net/edukacija/morave ... oznost.pdf

pronasla sam sledece, citiram :

"Teratogeni period dešava se u vrlo uskom
razdoblju fetalnog razvoja, izmedu 31 i 81
dana nakon zadnje menstruacije"

" Prije 31 dana trudnoce, nema
konkretnih organskih sustava koji mogu
biti pogodeni. Ukoliko se toksicna
ekspozicija dešava u tom periodu, plod
ce ili preživjeti bez posljedica ili ce biti
uništen."

Raspitivala sam se po internetu, bila i kod ginekologa, ali niko nije mogao da potvrdi ili opovrgne ovu tezu. Ginekolog kod koga sam bila nedavno rekla je da je to na nivou bazicnih studija, da se ne zna kako lekovi deluju na celije i sl.
Sa rivotrilom dobro funkcionisem, bilo da se radi o izlascima iz kuce, odlascima na razlicita mesta, bilo da se radi o poslovima u kuci. :)
Bez njega mi je vrlo tesko, jednostavno mogu samo da lezim, anksiozna sam, dolaze mi negativne misli, vezane i za trudnocu, materinstvo, jedna negativna misao povlace za sobom drugu i tako u krug. :cry:
Znam da je rivotril teratogen i da spada u C kategoriju po FDA klasifikaciji, moj plan je bio da ga pijem dok ne dodje do trudnoce ( ciklusi su od 29-31 dan, pa se sve uklapa). :wink:
I pored toga sto znam da je rizk mali uz dobro vodjenu trudnocu, ne bih bebu zelela da izozim ni tom minimalnom riziku, pa bi se skinula sa leka. Ohrabruju iskustva zena koje su pile slicne lekove, prekinule s njima u trudnoci i kazu da im je dobro. :P
Jedino ostaje ovo pitanje o teratogenosti do 31. dana pocevsi od 1. dana poslednje menstruacije.
Nadam se Vasem odgovoru i pozdravljam Vas. :D
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ovo je jedan od mojih prethodnih odgovora, i mislim da ce Vam koristiti.
Srecno.

TERAPIJA PANICNIH ATAKA U TRUDNOCI.
Benzodiazepini

Benzodizepini se cesto koriste u trudnoci sa ili bez SSRI lijekovima. Cesto se dodaju na pocetku terapije a onda se postepeno smanjuje njihova doza jednom kada antidepresant iz gruep SSRI postigne terapijsku dozu, a to se obicno desava za 3-4 nedjelje.
Uprkos faktu da benzodijazepini nose odredjeni rizik za sticanje OVISNOSTI, neka stanja pacijenata su indikacija za njihovo koristenje i naglo prekidanje moze dovesti do ozbiljnih posljedica po majku i fetus.

Trudnica koja je dijagnostikovana za panicnim atacima / panic disorderds / ili primarnom depresijom sa nadodanim panicnim atacima je veoma osjetljiva za povratak simptoma i bolesti u situacijama prijevremenog porodjaja, hirurstkih procedura, abrupcije placente, indukcije porodjaja ili carskog reza.
Postoje odredjene indicije moguce veze izmedju koristenja benzodijazepina u 1.trimestru trudnoce i razvoja 'rascijepljena usne i/ili nepca ' i nekih drugih anomalija, ali rezultati dosadasnjih istrazivanja varijaju, pa cu navesti neka:
- jedna meta analiza u nekoliko centara i za period od 30 godina nije pokazala povecani rizik sa velike malformacije ili zeciju usnu.
- za poredjenje jedna druga meta analiza je specificno evaluirala ALPRAZOLAM koriste u 1.trimestru i pronasli su da je povezan za znacajno povecanim rizikom za rascijepljenu usnu.
- trece istrazivanje koje je bilo tipa 'case-control study' je isto pokazalao znacajno povecan rizik za rascijepljenu usnu i velike malformacije.
Autor ovog istrazivanja je preporucio ulrazvuk izmedju 18 i 20 nedjelje trudnoce za fetalnu anatomiju i skrining za razcijepljenu usnu/nepce.

Izlozenost fetusa blizu termina porodjaja i u toku porodjaja je povezano sa prolaznim trovanjem novorodjenceta i simptomima ovisnosti, kao sto su snizen tonus, snizena temperatura, problemi sa hranjenjem, problemi disanja a isto tako pojacan tonus, iritabilnost i drhtanje.

Preporuka je:
Benzodijazepini mogu da se koriste veoma pazljivo u trudnoci ako koristenje istih daje vise prednosti / za majku / nego potencijalnih mana za cedo. Klonazepam i Lorazepam koji imaju duzi poluzivot se prepurucuju vise od alprazolama.
Preporucujemo smanjivanje doze prije porodjaja ako je moguce kako bi se minimizirala izlozenost fetusa.
Iako je benzodijazepin najvise istrazivan lijep is grupe istog imena, zna da bude veoma sedirajuci i zbog njegovog dugog poluzivota moze da ostane duze u krvotoku fetusa. Stoga BENZODIJAZEPINI NIJE LIJEK PRVOG IZBORA ZA TRETIRANJE PANICNIH ATAKA U TRUDNOCI , ukoliko to nije jedini lijek sa kojim se pacijent osjeca bolje.
Potrebno je da odete kod psihijatra i zamolite ga za promjenu lijekova i eventualnu psihoterapiju koja Vam moze znacajno pomoci u prevladavanju Vasih simptoma.
Beogradska skola je cuvena po dobrim psihoterapeutima.Puno pozdrava,
ObGyn
Pozdrav,
ObGyn
Alisa u ...
Novi član
Novi član

Re: Za obgyn - teratogenost do 31. dana od pocetka menstruac

Post od Alisa u ... »

Alisa u ... napisao: Jedino ostaje ovo pitanje o teratogenosti do 31. dana pocevsi od 1. dana poslednje menstruacije.
Hvala vam na trudu i odgovoru, ali bojim se da mi nije od koristi, moje pitanje je bilo jasno, a na njega nisam dobila odgovor.
Vecinu ovoga sto pisete procitala sam na drugim mestima na internetu.
Beogradska skola analiticke terapije je dobra, sto se farmakologije tice mislim da nisu potkovani do te mere da mogu da odgovore na moje pitanje.
Jos jednom hvala na trudu, nazalost nisam dobila konkretan odgovor na pitanje iz citata. :cry:
Mozda ce znati neko drugi ?
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Alisa...
Na pitanje o teratogenosti specificno vezano sa prve 2 nedjelje poslije koncepcije ili 31 dan poslije poslednje menstruacije, Vam nece niko odgovoriti jer to nije poznato. Nakon 14 dana od dana fertilizaije konceptus se samo ugnijezdio u matericu i poceo da umnozava celije prije nego ce se poceti dijeliti na bazicna tri sloja...ektoderm, endodemr, mezoderm...da li ce clonazepam djelovati ne te celije i kako ?
Ono sto znamo jeste da plod reaguje po principu koji Vam je vec neko spomenuo 'sve ili nista' ali to u tom 'sve' niko ne moze da Vam garantuje da ce biti sve 100% u redu...jer niko nam ne garantuje za nas vlastiti zivot da ce danas, sutra, slijedecu godinu biti sve u redu...hoce li na mene crijep pasti sa krova danas...je moguce...ali nije se jos desilo.

U svakoj trudnoci ali svakoj ! postoji rizik za mnoge komplikacije zato sto je trudnoca specificno stanje i povezano fizioloski sa mnogim promjenama u svim sistemima. Ali masa zena nije toga niti svjesna i sve se dobro zavrsi...nemoguce je imati sve pod kontrolom.

Istina je da clonazepam pripada grupi C lijekova po FDA klasifikaciji, ali mi ovdje koristimo sa klinickom indikacijom i neke lijekove iz grupe D, jer prosto nalazu komplikacije majke, i nisam vidjela do sada neke signifikantne komplikacije.

Srecno,
Pozdrav,
ObGyn
Alisa u ...
Novi član
Novi član

Hvala na pojasnjanju

Post od Alisa u ... »

Hvala Vam na pojasnjenju.
A taj crep, nece valjda na bas Vasu glavu.
:)
Istina je ne mozemo sve drzati pod kontrolom, ako kazete da nema garncija da lek nece nastetiti u te prve 2 nedelje onda ga bolje ne uzimati, pa cu tako i uraditi.
Jos jednom hvala sto ste se potrudili oko odgovora
A.
moravek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 01, 2006 11:19 pm
Kontakt:

Re: Za obgyn - teratogenost do 31. dana od pocetka menstruac

Post od moravek »

Alisa u ... napisao:Draga obgyn,
moje pitanje je vise teoretsko, mada za mene ima veliki prakticni znacaj.
Da predjem na stvar, planiram trudnocu, a pijem rivotril zbog anksioznog poremecaja.
Doza je 2 - 3 X 0,5 mg.
Na sajtu do koga Vam saljem link

http://www.moravek.net/edukacija/morave ... oznost.pdf

pronasla sam sledece, citiram :

"Teratogeni period dešava se u vrlo uskom
razdoblju fetalnog razvoja, izmedu 31 i 81
dana nakon zadnje menstruacije"

" Prije 31 dana trudnoce, nema
konkretnih organskih sustava koji mogu
biti pogodeni. Ukoliko se toksicna
ekspozicija dešava u tom periodu, plod
ce ili preživjeti bez posljedica ili ce biti
uništen."

Raspitivala sam se po internetu, bila i kod ginekologa, ali niko nije mogao da potvrdi ili opovrgne ovu tezu. Ginekolog kod koga sam bila nedavno rekla je da je to na nivou bazicnih studija, da se ne zna kako lekovi deluju na celije i sl.
Sa rivotrilom dobro funkcionisem, bilo da se radi o izlascima iz kuce, odlascima na razlicita mesta, bilo da se radi o poslovima u kuci. :)
Bez njega mi je vrlo tesko, jednostavno mogu samo da lezim, anksiozna sam, dolaze mi negativne misli, vezane i za trudnocu, materinstvo, jedna negativna misao povlace za sobom drugu i tako u krug. :cry:
Znam da je rivotril teratogen i da spada u C kategoriju po FDA klasifikaciji, moj plan je bio da ga pijem dok ne dodje do trudnoce ( ciklusi su od 29-31 dan, pa se sve uklapa). :wink:
I pored toga sto znam da je rizk mali uz dobro vodjenu trudnocu, ne bih bebu zelela da izozim ni tom minimalnom riziku, pa bi se skinula sa leka. Ohrabruju iskustva zena koje su pile slicne lekove, prekinule s njima u trudnoci i kazu da im je dobro. :P
Jedino ostaje ovo pitanje o teratogenosti do 31. dana pocevsi od 1. dana poslednje menstruacije.
Nadam se Vasem odgovoru i pozdravljam Vas. :D
Pa mogli ste me direktno pitati pa bih vam poslao reference.
Upravo je neverovatno koliko su cinjenice o teratogenosti takvih lekova kao sto su bensodijazepini malo poznate u javnosti.
Konkretno sam o tom pitanju razgovarao i vise doznao od jedne koleginice, prof. dr Gabrielle Fisher, iz centra za proucavanje zavisnosti u trudnoci u Becu, koja je jedna od vodecih Evropskih autoriteta na ovom podrucju. Ona mi je takodjer objasnila razlike izmedju pojedinih studija - a nasao sam i potvrdu toga u brojnoj literaturi, koju sam prikupio prilikom pripremanja tog referata, kojeg sam odrzao na strucnom sastanku nase Klinike.
Inace sam konzilijarni psihijatar na ginekologiji i rodilistu, te mi je to podrucje uzeg strucnog interesa.
Ovo sve se svakako bazira na bazicnim studijama.
Da li moze neki lek ili teratogen nastetiti plodu prije 31 dana?
Moze. Ali tada se nece javiti ostecenja na pojedinim specificnim sustavima, primerice neuralnoj cevi, vec se da se javi evekt "sve ili nista" - sto znaci, plod ce da prezivi ili ne.

Izuzetno malen broj lekova uopste ima ucinjena ispitivanja podnosenja u trudnoci, sto je vise nego zanimljiva cinjenica.
Detaljnu raspravu, ako ste zainteresovani, mozete samnom imati na mom forumu,

http://www.moravek.net/forum/

buduci da sam na ovaj tekst naisao slucajno, jer se nalazi link na moju stranicu.

Srdacno,

Mr Sci Davor Moravek, psihijatar[/url]
Alisa u ...
Novi član
Novi član

Hvala !

Post od Alisa u ... »

Hvala vam doktore, pre svega sto ste se samo zbog mene registrovali na ovaj sajt, a naravno i na interesu koji pokazujete.
Bila sam i na Vasem forumu, podforumu trudnoca, ali sam videla da je poslednji post prilicno star ( iz prosle godine ) pa sam odustala, misleci da necu dobiti odgovor.
Sutra cu se registrovati pod ovim istim nicko-om i javiti Vam se sa pitanjima.
Hvala, malo je reci da ste me prijatno iznenadili :)
Odgovori