za ObGyn: terapija progesteronom i rezultati Double testa

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Felicity
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 9:24 am

za ObGyn: terapija progesteronom i rezultati Double testa

Post od Felicity »

Draga ObGyn,
zaista je neverovatno koliko ste poverenja, zahvalnosti i naklonosti stekli od posetilaca ovog sajta zahvaljujuci Vasem toplom i nadasve profesionalnom odnosu prema svima koji su ovde od vas zatrazili savet! Ja sam Vam se obracala pre dva meseca u vezi sa dijagnostikovanim miomima na pocetku trudnoce, tada su me Vasi saveti potpuno smirili i evo me u 15. nedelji trudnoce, zasad bez komplikacija, svi nalazi (krv, urin, Papa, VB) su mi dosada idealni, 2 mioma su mi porasla za po 1 cm (sada su 59,7mm i 33mm), treci se "tesko diferencira od okolnog tkiva", bebica na UZV deluje normalno, ali ja ipak imam jedno pitanje za Vas:
(Poslednja menstruacija 24.01.2006. Od 6. nedelje mi je prepisan Dabroston (dydrogesteronum) 10mg 2x1, to pijem redovno sve do sada, na kontroli polovinom aprila mi je produzeno do sledece kontrole polovinom maja.)
U 12. nedelji sam isla na "expertski" UZV, evo sta je registrovano:
NT:1.0mm.
NB vidljiva. Kicma i ekstremiteti bo. Prednji trbusni zid zatvoren. Normalna kolicina plodove vode. Srcana akcija ritmicna 158/min. Kosti glave i lica u formiranju bo. Dijafragma, zeludac i besika vidljivi.
CRL: 59mm BPD: 20.9mm
Poslata sam odmah u laboratoriju "sa najnovijom opremom" (koja je i najskuplja), da uradim free beta HCG i PAPP-A i taj test je pokazao:
fb-HCG 138ng/ml 3.35 Corr. MoM
PAPP-A 2.62mlU/ml 0.89 Corr. MoM
Izracunati su biohemijski rizici (na dan termina imacu 34,3 godine):
Biochem. risk+NT 1:721 - below cut off
Double test 1:119 - above cut off
Age risk 1: 493
Trisomy 18+NT <1:10000 - below cut off
Preporuceno mi je da uradim amniocentezu 16-18 nedelje (a "radi moje sigurnosti" mi je preporucena i privatna ordinacija u kojoj bi to bilo najbolje uraditi) i zakazan pregled pocetkom 16 nedelje.

Pomalo sam sumnjala u potrebu uzimanja progesterona sve do kraja 4. meseca jer sam procitala i zapamtila Vase postove o tome kada posteljica preuzima lucenje neophodne kolicine progesterona, ali sam mislila da ipak dr koja mi vodi trudnocu zna sta radi (zbog tih mioma, tako je obrazlozila potrebu za lekom) jer vazi za bolje ginekologe u gradu. Ono sto mi je, medjutim, unelo potpunu pometnju je razgovor sa drugom dr u Domu Zdravlja gde idem po recepte za Dabroston, a koja mi je rekla da nisam ni mogla raditi biohemijske testove dok uzimam hormonsku terapiju jer to automatski izaziva povisen nivo free beta HCG i da je to sigurno kompromitovalo rezultate ako nije uzeto u obzir (a nije), da ponekad cak i miomi dovode do povisenog nivoa fb-HCG i da apsolutno NEMA potrebe da nastavljam sa uzimanjem Dabrostona. I ova dr mi je preporucila da odem na amniocentezu zbog mojih godina.

Gde je, po Vasem misljenju, istina? Da li je bilo uputno raditi Double test u vreme kada uzimam hormone i i ima li smisla u 16. nedelji raditi Tripple test ako i tada budem pila Dabroston? Ili da samo odem na amniocentezu?

Izvinjavam se zbog duzine posta i Unapred hvala!
Odgovori