Molim vas da mi odgovorite sta bi trebalo da bude nas sledeci korak.
Imam 29 god., 3 god u braku. Lijecili smo hlamidiju i pcr test je bio negativan. Prije godinu dana sam radila laparaskopiju i dijagnoza glasi:Adhesiones intestini crassi cum peritonei parietalis. Noduli endometriotici ovarii sinistri. Cystis Morgagni tubae uterinae sinistri. OP/Operatio laparoscpica.Adhesiolysis.Extirpatio cystae Morgagni.Coagulatio noduli endiometriotici.Lavage cavi Douglasi.
Dr mi je poslije operacije rekla da su jajovodi prohodni i da je materica u redu.Primila sam tri diferelina.
Imam redovne ovulacije.
Suprug ima 29 god, dugo lijecio hlamidiju i pokretljivost je varirala od 50 do 0 posto.Nalaz nekoliko mjeseci nakon sto je hlamidija izlijecena:20 miliona po ml, ukupno 60 miliona, zivih spermatozoida 75%,aktivna progresija 20%,slaba progresija 30%,bez progresije 10 %,nepokretni 40%,normalnih oblika 60%,leukocita nema.
Uz to,varikocela na lijevom testisu koje je toplije za 1,2 stepena.
Zanima me:
1.Da li bi trebalo operisati varikocelu?
2.Da li je moguce prirodno zacece sa ovakvom mojom dijagnozom(endometrioza) i sta je zapravo uradjeno prilikom operacije.
3.Da li bih ja trebala ponovo na hsg odnosno laparaskopiju(napominjem da je od laparaskopije proslo godinu dana)?I sta i kojim redosljedom trebamo dalje da radimo(operacija varikocele, laparaskopija, inseminacija ili mozda vantjelesna)?
Hvala
za obgyn
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik