ZA OBGYN
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jun 12, 2006 3:00 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
ZA OBGYN
Ne znam da li sam slucaj za vas,endokrinologa ili dermatologa ali odusevljena vasom humanoscu resih da se javim vama!Zapravo,u poslednje vreme sam primetila pojacanu maljavost kod sebe,na tipicno muskim delovima za maljavost,pa mi prosto dodje da iz ocaja ni na more ne odem!Imam 26 godina (mozda bi to moglo biti bitno),posto sam cula da maljavost moze imati veze sa godinama.Jos uvek to nije toliko strasno,ali se bojim da bi moglo biti gore.Cak sam i kupila u apoteci specijalnu kremu za posvetljavanje dlacica i one zaista posvetle ali samo na par dana.Citala sam i razne clanke i bojim se iz razloga sto moj problem uglavnom povezuju sa poremecajem rada hormona ili jajnika!Ne znam,za pocetak,u koju ustanovu da odem,kome da se obratim i sta uopste da preduzmem!Molim vas,pomozite mi bar savetom!Unapred zahvalna!!!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
Pojačana maljavost muškog tipa se često povezuje sa sindromom policističnih jajnika. Pisalo se o tome ovde u više prilika, pogledaj ove teme:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... light=pcos
Možeš da odeš kod ginekologa na pregled. Međutim ne mora da znači da imaš neki poremećaj. Ja imam isto problema sa dlačicama na neželjenim mestima (bradavice, deo od pupka nadole) mada sam ginekološki zdrava. Geni...
Možeš da odeš kod ginekologa na pregled. Međutim ne mora da znači da imaš neki poremećaj. Ja imam isto problema sa dlačicama na neželjenim mestima (bradavice, deo od pupka nadole) mada sam ginekološki zdrava. Geni...
-
- Novi član
Hvala ti puno!Jako si mi pomogla!
Hvala ti puno!Jako si mi pomogla!
-
- Novi član
OBGYN,pogledala sam forume koje mi je predlozila CAT.Nesto sam razumela-nesto ne,ali na osnovu poruka drugih zena (devojaka),zakljucujem koji su vam podaci od velikog znacaja.Pa s' toga-ciklusi su mi uredni oduvek kao i ovulacije.To zakljucujem na osnovu bola koji osecam u donjem delu stomaka,od prilike izmedju dve menstruacije.To bi bilo 14-15 dan.Visoka sam 170cm a teska 50-ak kg.To je kilaza koju odrzavam godinama i varira 2kg gore-dole!Nemam masnu kozu,niti probleme sa aknama.Dojke su mi pregledane u skorije vreme i sve je bilo ok.Nikada nisam imala ginekoloskih problema,niti je iko od mojih ostajao bez potomstva ili bolovao od karcinoma.Sa glasom mi je sve u redu,kao i sa kosom (t.j. ne opada),ali pojacana maljavost je primetna izmedju grudi,oko dojki,na stomaku,na zadnjici i po jagodicama.PLEASE HELP!STRPLJIVO CEKAM ODGOVOR! 

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Zao mi je sto nisam vidjela Vase dodatno javljanje, pa ste cekali duze negog obicno, mada ce ova pisma preko vikenda morati da sacekaju do kraja ove nedjelje, jer mi moje slobodno vrijeme ( kojeg nemam ove sedmice ) ne dozvoljavam da se javljam.
Dakle, ono sto se desava kod Vas nije uslovljeno nikakvim PCOS, niti tumorom nadbubrega, ili jajnika, jer bi Vasa klinicka slika izgledala potpuno drugacija. To sto se desava kod Vas se cesto desava kod zena koje zive u Mediteranskom podrucju, a zove se pojacana maljavost, bez ikakvih sistemskih poremecaja. Nije uopste potrebno da radite bilo kakve analize hormona a posebno ne muskih spolnih hormona bar ne sada kada imate normalnu menstruaciju, kada ne zelite da ostanete u drugom stanju, i kada nemate nikakvu drugu zalbu osim kozmetoloske.
Jedino kada je smisleno odredjivati testosteron, i njegove prekursore, jeste kada dolazi do nagle pojave dlakavosti, nagle promjene glasa ( produbljivanja ), klitoromegalije, celavosti, ali rekoh sve naglo...tada se obicno sumnja na neki od tumora nadbubrezne zlijezde ili jajnika. Dakle kada to ne iznosite u istoriji, ne vidim kako ce nam ti nivoi hormona pomoci ? i sto cemo sa njima ? vrlo cesto u ovakvim istorijama kao sto je vasa hormoni su potpuno normalni...i ako Vam damo terapiju kako cemo pratiti efekat iste ?! Samo preko Vasih simptoma, jer je to jedino ispravno...vidim da se u nasoj zemlji ginekolozi cesto odredjuju vrijednosti testosterona bez tumacenja istog...cak i kada ispituju infertilitet, gdje uopste nema klinickog opravdanja, ali ajde....samo malo vise troskova za pacijente, a nikakve koristi.
Dakle...ono sto moze Vama pomoci jesu brojne metode skidanja suvisnih dlaka, kao sto je depilacija, izbjeljivanje, elektroliza, ili sto je najmoderniji metod i najtrajniji - lasersko odstranjivanja dlaka. Jeste da je skupo ali je najefikasnije...sto se tice terapije koja Vam moze biti od pomoci prvi lijek koji bih probala u Vasem slucaju jeste Diane 35 i to najmanje 6 mjeseci, dok se ne vide prvi rezultati, a ako to ne donese nikakve benefite...predlozicu Vam nesto drugo...uglavnom prihvatite to kao neku Vasu 'boljku' koja je zapravo kozmetoloskog karaktera, a nije izvor nikakvog velikog hormonalnog poremeceja.
Sve najbolje i srecno.
Dakle, ono sto se desava kod Vas nije uslovljeno nikakvim PCOS, niti tumorom nadbubrega, ili jajnika, jer bi Vasa klinicka slika izgledala potpuno drugacija. To sto se desava kod Vas se cesto desava kod zena koje zive u Mediteranskom podrucju, a zove se pojacana maljavost, bez ikakvih sistemskih poremecaja. Nije uopste potrebno da radite bilo kakve analize hormona a posebno ne muskih spolnih hormona bar ne sada kada imate normalnu menstruaciju, kada ne zelite da ostanete u drugom stanju, i kada nemate nikakvu drugu zalbu osim kozmetoloske.
Jedino kada je smisleno odredjivati testosteron, i njegove prekursore, jeste kada dolazi do nagle pojave dlakavosti, nagle promjene glasa ( produbljivanja ), klitoromegalije, celavosti, ali rekoh sve naglo...tada se obicno sumnja na neki od tumora nadbubrezne zlijezde ili jajnika. Dakle kada to ne iznosite u istoriji, ne vidim kako ce nam ti nivoi hormona pomoci ? i sto cemo sa njima ? vrlo cesto u ovakvim istorijama kao sto je vasa hormoni su potpuno normalni...i ako Vam damo terapiju kako cemo pratiti efekat iste ?! Samo preko Vasih simptoma, jer je to jedino ispravno...vidim da se u nasoj zemlji ginekolozi cesto odredjuju vrijednosti testosterona bez tumacenja istog...cak i kada ispituju infertilitet, gdje uopste nema klinickog opravdanja, ali ajde....samo malo vise troskova za pacijente, a nikakve koristi.
Dakle...ono sto moze Vama pomoci jesu brojne metode skidanja suvisnih dlaka, kao sto je depilacija, izbjeljivanje, elektroliza, ili sto je najmoderniji metod i najtrajniji - lasersko odstranjivanja dlaka. Jeste da je skupo ali je najefikasnije...sto se tice terapije koja Vam moze biti od pomoci prvi lijek koji bih probala u Vasem slucaju jeste Diane 35 i to najmanje 6 mjeseci, dok se ne vide prvi rezultati, a ako to ne donese nikakve benefite...predlozicu Vam nesto drugo...uglavnom prihvatite to kao neku Vasu 'boljku' koja je zapravo kozmetoloskog karaktera, a nije izvor nikakvog velikog hormonalnog poremeceja.
Sve najbolje i srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn