Za ObGyn

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Za ObGyn

Post od Masha23 »

Zdravo Obgyn,
Ja sam nova na forumu i zapravo nemam neki problem, ali sam prirodno panicna i zelim Vas savet.
Elem, suprug i ja smo planirali drugo dete (jedno vec imamo; prva trudnoca i porodjaj su bili normalni).
Ono sto mene brine jeste to da smo se pre par meseci lecili od chlamidia i ureoplasma infekcije. Posle druge ture antibiotika smo se izlecili, ali sam ja negde surf-ujuci po netu naisla na clanak gde je pisalo da chlamidia moze da izazove sterilitet.
Sada sam u panici, bez razloga, jer samo sto smo poceli da radimo na tome, ali sam postala opsednuta time da necu moci vise da ostanem u drugom stanju ili da ce mi se desiti spontani pobacaj zbog toga. Takodje se plasim da cu napraviti sada psihicku blokadu, jer samo o tome razmisljam. Molim Vas da mi kazete nesto vise o trudnoci nakon izlecene chlamidie. (Da li ima i kakve su posledice, na sta treba da obratim paznju i sl.)
Puno Vam hvala unapred.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Hlamidijalna infekcija jeste seksualno prenosiva bolest, sto znaci prenosi se seksualnim odnosom bez kondoma sa inficiranom osobom.
Moze da bude asiptomatska, sto znaci da pacijent ne mora da ima bilo kakve simptome, ali i kao takva 'tiha' infekcija NELIJECENA, moze da izazove upalne promjene pracene priraslicama u i na jajovodima, i tako u 30% pacijenata izazove PID / pelvic inflamatory disease = upalne promjene na i u jajovodu i jajnicima, cerviksu /, u 10% vanmatericnu trudnocu.

Oko 70% zena ce biti bez simptoma, a oko 50% muskaraca nece uopste znati da ima hlamidijalnu infekciju.
Posljedice hlamidijalne infekcije je tesko procijeniti teoretski, jer zavisi koliko je dugo trajala, kakve simptome je pacijentinja imala, i da li je lijecena i izlijecena.

Ako ste rekli da su testovi kod Vas i Vaseg supruga bili negativni na hlamidiju nakon lijecenja, onda pokusajte da mislite pozitivno jer ce Vam to mnogo vise pomoci, nego sto umirete od strepnje da necete moci da ostanete trudni. Ako ne pokusate necete to ni znati...mozda je to bila sam jedna kratkorocna infekcija, sada izlijecena i nemate nikakvih posljedica.
Ali ja nemam kristalnu kuglu, a i nesto ne ne ide taj stil nagadjanja...

Niste napisali koliko imate godina, ali jeste da tek od skora pokusavate da ostanete trudni. Nastavite tako slijedecih godinu dana i ako se nista ne desi, onda mozda dolazi u obzir neka od ispitivanja.

Pozdrav.
obgyn
Masha23
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 11, 2005 10:32 am

Post od Masha23 »

Postavana ObGyn,
Pre svega, mnogo hvala na odgovoru. Inace, imam 30 godina. Prvi porodjaj je bio 1999. godine, normalan, kao i trudnoca. Kasnije sam imala dve trudnoce, koje sam namerno prekinula. Zatim sam stavila spriralu, koju sam imala od 2001. do 2004. godine. Posto je koncic od spirale bio "nestao", spirala mi je vadjena u totalnoj anesteziji. Nakon toga, na predlog moje dr, sam uradila nekoliko briseva, od kojih su Chlamidia i Ureoplasma bili pozitivni. Ureoplasma je izlecena odmah nakon prve ture antibiotika, a Chlamidia tek nakon druge ture.
Pokusavam da ostanem u drugom stanju tek mesec dana, s tim da prosli mesec, zbog cestih putovanja supruga, nisam zapravo sigurna da smo "potrefili prave dane". Kao sto sam Vam u prethodnom pismu rekla, prirodno sam panicar (a narocito kada je zdravlje u pitanju) i cim mi nesto ne uspe od "prve ruke" panicim ili odustajem.
Poslusacu Vas savet, ali cu Vam takodje poslati tacne dijagnoze od pre par meseci, kada mi je vadjena spirala, kako biste imali pravu sliku. Inace, citajuci Vase odgovore, veliko poverenje imam u Vas! Puno Vas pozdravljam!
Odgovori