Za Dr ObGyn - sterilitet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Ana19
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Okt 06, 2006 8:48 pm

Post od Ana19 »

Blonde, hvala na informaciji za Dr ObGyn.
A sto se tice sajta - SUPER JE!!! :) Mislim da je odlicno organizovan i da moze da se nadje mnogo korisnih stvari.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Ana,
Izvinjavam se sto ste cekali moj odgovor nekoliko nedjelja, ali eto dobro je sto ste Vas topic drzali aktivnim...tako kad vidjeh ovoliko 'tuznih lica' pozelih da Vas obradujem i odgovorim.

Niste mi napisali koliko vremena pokusavate da ostanete u drugom stanju, sto je dobro znati. Posto ste bili detaljni pretpostavljam da biste napisali da ste imali neke druge probleme sa zdravljem, operacije abdomena ( appendix ) et cetera...

Bas mi je 'simpaticno' da su Vam dva ginekologa uradili iste nalaze u samo godinu dana razlike, iako Vi i suprug niste mijenjali partnere ( pretpostavljam, a to se moze saznati iz anamneze ) ali ste opet imali sve te briseve, ponovo uradjene...

Ja sam pisala na ovom forumu u nekoliko navrata o PCOS i uslovima koji trebaju da budu zadovoljeni da bismo postavili tu dg, pa mozete da pretrazite forum na pcos...ultrazvucni nalaz je samo jedan od njih i ako imate samo ultrazvucni nalaz, bez oligo / anovulacije, ili hiperandrogenizma, onda je taj nalaz nedovoljan za dg PCOS. Ono sto se cesto desava u nasim 'drzavama' jeste da se UZ radi u prvom ( folikularnoj ) fazi ciklusa, kada se vrsi regrutacija desetak folikula od kojih ce JEDAN u prirodnom ciklusu da postane VODECI i da uzrokuje atreziju ( propadanje ) ostalih, sto se desava u normalnom ciklusu. Ako se radi UZ potrebno ga je raditi najmanje 3 nedjelje poslije 1.dana poslednje menstruacije, a ne na pocetku.

Ako zena ima oligo ( ovulacija se desava 4-5 puta godisnje ) ili anovulaciju ( ovulacija se ne desava uopste ), onda to uslovljava ritam njenih ciklusa, tako da ako zena ima redovne menstruacije ( sto znaci 1x mjesecno ) u 95 % slucajeva ima OVULATORNE CIKLUSE. Tako da ja vjerovatno ne bih ni radila vrijednost progesterona u Vasem slucaju.

Ono sto nije uradjeno a sto bih ja uradila da ste moj pacijent, prije nego Vas uputim KAD, KOLIKO I KAKO DA PIJETE KLOMID, i koju metodu asistirane reprodukcije bih Vam preporucila, jeste da uradite HSG ! histerosalpingogram. Po pravilu ako imate ovulaciju koja je kako vidimo sada dokazana ultrazvukom, na dozu klomida koju ste dobijali, onda je potrebno provjeriti da li su Vam jajovodi prolazni ili zapuseni. Nisam vidjela analizu sperme ako je Vas suprug radio, napisanu sa svim detaljima...kolicina ili Volume sperme, broj spermatozoida u ml, broj pokretnih, broj morfoloski normalnih...pa mi napisite tu vrijednost.

Da li ste u sklopu hormonalnog profila radili hormone stitnjace i prolaktin ? FSH i LH ? Ako jeste napisite mi nalaze...
Mislim da biste Vi i Vas suprug imali koristi ako pokusate INDUKCIJU OVULACIJU, izazivanje ciljane ovulacije I VJESTACKU INSEMINACIJU, ukoliko se pokaze da su Vam jajovodi prohodni i da je njegov spermogram u granicama normale.

Za taj proces cete morati naci drugog ginekologa jer ovaj izgleda zbunjen Vasim problemom i radi indukciju nepravilno ! a onda ne ocekujem da ce znati da se snadje u slijedecem visem levelu rijesavanja Vaseg problema.

Ono sto znamo sada jeste da su Vasi ciklusi ovulatorni ! sa klomidom, ali je potrebno uraditi i slijedece testove, ako vec nisu uradjeni:
1. FSH, LH, TSH, T4, prolaktin 3. dan Vaseg ciklusa
2. analizu sperme
3. histerosalpingogram.

Sto se tice porodice Vaseg supruga i 'raje' na poslu...morate da se ODBRANITE OD IDIOTA U VASEM ZIVOTU ! i da sacuvate sebe. Divno je sto imate Vaseg muza pored sebe, a SVE OSTALE KOJE VAM SMETAJU, POVREDJUJU I SIJU NEGATIVNU ENERGIJU U VASEM ZIVOTU - POTPUNO IGNORISITE !!! Prestanite da se druzite sa ljudima koji Vam tjeraju suze na oci, cak i ako to znaci da se prestanete vidjati sa njima, odlaziti u goste, raspad odnosa sa porodicom Vaseg muza...koga je briga za to !!! Vi ne morate nista da trpite jer imate vec dovoljno problema koji Vas muce...morate da sacuvate sebe !!! i da ne ostavite nikom priliku da Vam ucini zivot tezim...'prijateljice' koje Vam prenose 'rekla-kazala' price nisu Vase dobre prijateljice....druzite se SAMO sa ljudima koji su pozitivni i koji ce Vam pomoci svojom podrskom da prodjete kroz ovaj period u Vasem zivotu i ostvarite trudnocu.

Usput receno, odstranjivanje jajnika zbog benignih cistica, je nerazumna ginekoloska odluka za zenu koja nije radjala, ukoliko nije doslo do torzije jajnika, krvarenja hemoragicne ciste i hipovolemijskog soka !!! To se ne radi vec 20-30 godina u savremenoj ginekologiji.
Srecni ste sto taj ostatak preotalog jajnika radi odlicno !

Javite se ponovo sa rezultatima nalaza ili ako ste ih uradili i zaboravili napisati, napisite ih pa cu Vam odgovoriti ( nadam se brze ).

Srecno i odmorite se od bilo kakvih lijekova, 'pokusaja', i ostalog stresa, i ne zaboravite MLADOST JE NA VASOJ STRANI !!! BICE TO SVE U REDU !
Pozdrav,
ObGyn
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Javljam se ponovo jer sam previdjela neke Vase vec dane odgovore, npr. da pokusavate i ne ostajete u drugom stanju 2.5 godine, da Vam je uradjen HSG i da je rezultat odlican ( prohodne tube ), da je spermogram odlican ( ipak napisite rezultate ), i onda ostaje samo da uradite analizu hormona koje sam napisala ako niste uradili.

Kao sto rekoh potrebno je raditi indukciju ovulacije sa vjestackom inseminacijom.
Ostavite e mail slijedeci put kad se javite.
Pozdrav,
ObGyn
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

Postovana Dr ObGyn,
hvala Vam na odgovoru. Mnogo mi je znacilo da cujem Vase misljenje. Jeste da sam malo cekala ali - isplatilo se! :)

Rezultat spermograma (poslednjeg koji je radjen) je sledeci:
volumen: 3,0 ml (2,0-5,0)
boja: bledo zuta (bledo zuta)
viskozitet: 0,0 stepen (0)
likvefakcija: zavrsena (zavrsena)
pH: 7,6 (7,2-7,8 )
conc. spermatozoida: 88,0 x10na9/L (>20)
pokretni posle 30': 0,65 arb (>0,45)
slabo pokretni: 0,10 arb
nepokretni: 0,25 arb (<0,45)
normalni oblici: 0,70 arb (>0,50)
patoloski oblici: 0,30 arb
Le u vidnom polju: 1-2 (1-2)
Er u vidnom polju: 0 (0)
Ep. cel. u vidnom polju: 0 (0)
fruktoza: pozitivna (pozitivna)
stepen pokretljivosti: 3 (3-4)
oblik kretanja 2 (1-2)
aglutinacija: nema (nema)

Sto se tice hormona FSH, LH, TSH, T4 i prolaktina, te analize nisam nikada radila, niti je ko od lekara do sada to trazio. Naravno, gledacu da i to uradim. Zanima me samo: da li se sve to gore navedeno radi na 3. dan ciklusa?

Inace, da ne bude nesporazuma, imam oba jajnika i NIKADA nisam bila ni na kakvoj operaciji i sl. Ona prica o pola jajnika je nista drugo do plod maste moje svekrve.

Puno Vas pozdravljam i jos jednom Vam hvala na odgovoru! :)
Barilli
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Okt 30, 2006 6:30 am

Post od Barilli »

Cao Ana,

hormone FSH i LH je potrebno uraditi 3. dana ciklusa, a ostale bilo kog, medjutim ako ti vec vade krv... Nemoj se obeshrabrivati, sve ti je dobro. Ja dugo nisam mogla da zatrudnim, imala sam dobre rezultate. Na kraju su mi slucajno otkrili polip u materici prilikom folikulometrije u ciklusu stimulisanom Clomid-om. Pri histeroskopiji se ispostavilo da imam ne jedan nego osam polipa vrlo nezgodno postavljenih. Kad su ih poskidali, prvi ciklus sam zatrudnela.

Inace ovo sto kaze obgyn kako nasi doktori gledaju jajnike UZ 3. dan ciklusa pa na osnovu toga sto vide veliki broj antralnih folikula proglase da imas PCOS sam licno dozivela, kad sam u Bgd-u otisla na pregled kod jednog eminentnog ginekologa, zabrinuta sto ne ostajem u drugom stanju.

Moja doktorka u US je kad je prebrojala te antralne folikule (bilo ih je 20) rekla to je znak mladih, zdravih jajnika.

Pozdrav, samo hrabro napred
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

Barilli, thanks za info o hormonima. I mislila sam da uradim sve odjednom ako je izvodljivo, al' rekoh - da proverim za svaki slucaj. :)
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

Ostavite e mail slijedeci put kad se javite.
Dr ObGyn,
poslala sam Vam e-mail kao privatnu poruku.

Pozdrav,
Ana
Tiba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 02, 2004 11:21 pm
Kontakt:

Hormoni..inep

Post od Tiba »

Draga Ana,
Ima na zalost puno zena sa slicni problemima.Moramo da dignemo glavu ida idemo dalje.Nema predavanja...suza,depresije slusanje raznih komentara od zlih ljudi,to ne pomaze samo odmaze.
Ja sam u slicnoj situaciji kao ti.Vec tri godine sam u braku. Svi moguci razultati su dobri.Jedini moj problem neredovna mens. ocigledno i ovulacija.Sad u petak 27.10. mi je radjena laparoskopija,ujedno i hsg.Nalaz je dobar.Utvrdjeno da je ovulacija jako retka. Preporucila bih ti,jer tako dobijas 99% tacnu sliku tvojih organa( materice,kanala,jajnika itd.).Da li ima nekih prirlaslica itd.Jer samo sa tacnim rezultatima moze da se napravi plan. Sada u petak idem na razgovor da cujem sta su spremili,kakav je plan dalje. Takodje sam sad u petak uradila polne hormone.Najbolje i najjeftinije ti je u INEPu( institut za nuklearnu energiju) u Zemunu,Banatska 31b.www.inep.co.yu..
U koliko te interesuje i laparoskopija takodje mogu da ti dam sve informacije.
Moramo da budemo jake... :wink:
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

Draga Tiba,
nema predavanja....tu si potpuno u pravu! :) Sve ce doci na svoje mesto, pre ili kasnije. Izgleda samo da mi moramo malo vise da se pomucimo da bismo dosli do onoga sto zelimo. Al' ko zna zasto je to dobro. Mozda cemo zato jednog dana, kad sve ovo prodje, vise ceniti ono sto budemo imali. :wink:
Hvala ti za adresu (za hormone). Jos nisam nigde isla....cekam 3. dan.
A sto se tice laparoskopije....kakav je postupak? Jel bolno? Znam da se tim putem moze doci do mnogih korisnih informacija, al' iskreno - bas mi se nesto previse i ne ide na to (osim, naravno, ako bas budem morala). Za sad planiram da se drzim onoga sto mi je rekla ObGyn: da uradim hormone i razmotrim sa Dr varijantu inseminacije. A za dalje...videcemo.

Pozdrav,
Ana
Tiba
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Sep 02, 2004 11:21 pm
Kontakt:

Preporucila bih laparoskopiju

Post od Tiba »

Draga Ana,
Moja Dr i ja smo planirale laporaskopiju jos prosle godine u novembru,ali sam ja odustala.Jer mi se isto kao i tebi nisu preduzimali bas takvi koraci,i god.dana sam pauzirala od pregleda, tabletica itd...Sad mi je jako zao sto to nisam uradila prosle godine.Jer je mnogo lakse sa pravom slikom stanja odrediti i pravo lecenje.Ustanovljeno mi je da imam policisticne jajnike,anovulatorni ciklus.A kad nemas stalnu ovulaciju kapsula jajnika zadeblja.Bitno je da su kanali prohodni,da nema priraslica,mioma...Posle par meseci na kontracepciji opna jajnika bice normalana,zatim stimulacija ovulacije...i nadamo se najboljem. :D
Nacices na internetu tacan opis i sve je u potpunosti nacno.
Preko pretrezivaca, ukucaj A ROYAL WOMENS HOSPITAL,LAPAROSKOPIJA

Ja sam radila u Beogradu u <Specijala Bolnica> Gospodar Jovanova 54. Ja sam dosla u 11h u pola 13 je bila oper.u 15h sam izasla.Par dana te bolucka ali to nije nista.U ovoj bolnici operacije rade utorkom i petkom. Cena je 26.000 din
Pozdrav
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

Pogledacu link koji si mi dala. Hvala ti jos jednom na svim informacijama! :)

Srecno!!!..............i da sto pre uspes!!! :)
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

:(
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

Postovana Dr ObGyn,
poslala sam Vam e-mail adresu i napisala rezultate koje ste trazili.

Pozdrav,
Ana :)
Ana19
Stalni član
Stalni  član

Post od Ana19 »

Postovana Dr ObGyn,
uradila sam, kao sto ste mi savetovali, analizu hormona na 3. dan ciklusa. rezultati su sledeci:

T4: 118 (ref.vredn. 58-161nmol/L)
FSH: 11,5 (3,5-12,5mlU/ml)
LH: 4,74 (2,4-12,6mlU/ml)
prolaktin: 366 (40,0-530,0mIU/L)
TSH: 2,10 (0,400-4,000uIU/ml)

Zanima me Vase misljenje.
Hvala unapred! :)

Ana
Ana19
Stalni član
Stalni  član