Za ObGyn, po n-ti put

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
komlen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 08, 2006 1:55 pm

Za ObGyn, po n-ti put

Post od komlen »

Nakon sve nase price o amniotic band-u (vas odgovor na nase prvo pitanje, kao i ostali tekstovi na WEB-u koje sam pronasao) ostalo je par stvari koje mi nisu jasne.

Koliko sam ja shvatio, amniotic band nastaje iz razloga koji se ne mogu povezati ni sa uslovima i nacinom zivota, ni sa genetskim predispozicijama, ni sa geografskim faktorima niti sa bilo kojim drugim fatkorom koji se moze svesti pod odredjene okvire. Ono sto nisam nigde uspeo da pronadjem jeste sledece. Na UZ je konstatovana amnionska traka i da je ona potencijalna opasnost. Lekar nam je zakazao kontrolni pregled za 24 nedelju trudnoce i rekao da to treba pratiti. Mene interesuje:

- da li postoji neka preporuka sta se radi sa ovakvom trudnocom (npr. ako u 24 nedelji konstatujemo da nesto nije u redu, to je prilicno kasno za prekid trudnoce)
- na koliko vremena treba raditi kontrole ovakve trudnoce,
koliki je stvarni rizik za plod i da li se on moze izraziti u bilo kom obliku (% ili bilo koji drugi nacin)
- da li postoji neki nacin uklanjanja te trake
- da li traka raste zajedno sa plodom ili ostaje ista, tj. da li se rizik od trake rastom ploda smanjuje ili povecava, ili je to sve od slucaja do slucaja

Oprostite na gnjavazi, ali nadamo se da razumete nasu zabrinutost s obzirom da je ovo zeljena trudnoca...

Pozdrav

PS Rado bih Vam poslao i sliku sa UZ na kojima se taj amnotic band jasno vidi i mojim laickim okom, ali izgleda da se na forumu ne mogu ostaviti JPEG-ovi, posto me interesuje Vas komentar
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Niste se javili ni da ste procitali moj odgovor ( o hvala da i ne govorim ), pa rekoh da ponovim, jer sada vise ne pominjete fetalne bubrege ( ko je to mogao da ih vidi u 16.nedjelji trudnoce UZ-om must be a very good ! a ni partusisten koji je dan VAsoj supruzi u 16.nedjelji, to u svojoj praksi jos nisam vidjela ?).
Prvo...ovo mi nije jasno jer kao klinicki entitet ne postoji AMNIOTIC FLUID BAND-NA PREDNJEM ZIDU PREMA DESNOM ROGU, postoji amniotic membrane band...ako to postoji, vec sam detaljno objasnila rekavsi isto da se ne nalazi NA nego U materici.

Drugo AFP se luci primarno i najvecim dijelom iz fetalne jetre...jedan od razloga ( koji su mnogo rjedji od open NTD, od Down Sy, defekti abdominalnog zida, , greska u odredjivanju starosti trudnoce, blizanacke trudnoce ), jesu i problemi sa fetalnim bubrezima i mokracnim sistemom, kao i LAZNO POZITIVNI REZULTATI. Prvo kao sto objasnih ne moze se izolovati AFP od HCG i estradiola, koji su faktori istog testiranja, tako da ja test Vase supruge ne smatram pozitivnim, ali bih uradila UZ fetalne anatomije izmedju 18-20 nedjelje,ili sto bi se reklo u Srbiji 'ekspertski' ! mozete pregledati moje postove na temu sta jedan takav ultrazvuk treba da sadrzi, i vjerujte mi da je u Srbiji mozda 10 ljudi koji to znaju da urade ! tako da je tesko naci pravog.

O biopsiji bubrega...jos nisam nikoga vidjela kod mene ( ljudi koji su specijalisti za visoko rizicne trudnoce ) da savjetuju tako nesto. Mozda bi eventualno ako dodje do neke ultrazvucno vidjene anomalije bubrega, ili besike, sa odrazom na kolicinu plodne vode, onda bi eventualno trebalo uvuci djecijeg urologa koji ce kada se beba rodi da je/ga pregleda, uradi testove i UZ bubrega ako to bude potrebno.

Zasto Vasa supruga pije Partusisten u 16.nedjelji ??? To je haos....pregledajte moje postove na tu temu...samo ukucajte Partusisten i pronacicite bar moja tri komentara, koja su bila vrlo iscrpna...ja bih odmah sada prekinula svu terapiju koju Vasa supruga uzima da je moj pacijent, jer nema nikakvog naucnog opravdanja.

In summary...trazite Vaseg akusera da Vam objasni kako se tumace MSS rezultati i ne dozvolite da Vasa tjeskoba raste proporcionalno sa njegovom/ njenom nesigurnoscu. Ili neka trazi misljenje nekog drugog ko je cijenjen u toj oblasti.
Dalji odgovori:

Ucestalost amnitic band syndrome je 1: 1200 - 15 000 novorodjencadi. Toliki je rizik za plod manji od 1 na prema 1000.

1. Najverovatnije ce sve biti u redu sa ovom trudnocom, ali je potrebno pratiti svake 4 nedjelje da se vidi / iskljuci da je neki bebin organ ( najcesce ruka, noga, glava ) 'uhvacen' u taj band...jer fetalne kosti su sada u 16.nedjelji samo djelimicno kalcifikovane, tako da su svi organi veoma mekani i ako se zaglavi ruka ili noga, moze da dovede do zastoja rasta dijela koji je uhvacen sa amniotic band.
Trudnoca sada nije viable, jer fetus ne moze da prezivi, tako da kontrolisati je cesce nego svake 4 nedjelje je neopravdano.

2. Najgori ali i najredji scenario...
Sta cete uraditi sa ovom trudnocom ako se kasnije poslije 24 nedjelje ustanovi neka anomalija / uhvacen organ u zastoju / ...ako je glava...ta trudnoca nije spojiva sa zivotom jer onemogucava razvoj mozga, vidljivo je na UZ-uku...ja bih preporucila indukcija trudnoce ako se ustanovi takva anomalija...
ali to je veoma, veoma, veoma rijetko ( 1: 3 600 - 45 000 trudnoca )...i pobacaj.

Ako je uhvacena ruka ili noga, ili prsti...moguce je da se ustanovi atrofija ekstremiteta / UZ mjerenje dugih kostiju i ruku i nogu /, ili odsustvo jednog dijela ruke ili noge, amputacija prstiju, ako je uhvacen u band.
Taj fetus ce biti potpuno normalno razvijen sa eventualnim problemom razvoja ruke ili noge, koje mozete da prihvatite ili ne...jer Vasa supruga donosi odluku sa Vama o ovoj trudnoci, a ne ginekolog. Ako odlucite da nastavite trudnocu, onda je potrebno da se konsultuje ortoped, koji ce pregledati bebu kada se rodi i savjetuje Vas o planu lijecenje vezano sa prisutni problem.

3. Ne radi se intrauterino uklanjanje te trake, jer morate da prokinete plodne ovoje sto je povezano sa prijevremenim prsnucem ovoja i prijevremenim porodjajem i komplikacijama koje su vezane za ove patoloske entitete.

4. Ako fetus raste normalno i ima normalnu kolicinu plodne vode, onda obicno preraste rizik da se uplete u tu traku, jer su nogice i rukice i sposobnije da se 'izvuku' iz 'zamke' koju napravi amnionska traka.
Traka se na povecava sa rastom fetusa.

Mislim da je previse drame napravljeno oko vodjena ove trudnoce...ukljucujuci Partusisten u 16.nedjelji !!! UZ u 16.nedjelji !!! nepravilnim tumacenjem MSS rezultata !!!...potrebno je da Vas ginekolog objasni sve / ukljucujuci i ovo sto mene pitate / zajedno sa rizikom i smanji vasu anksioznost a ne da je povecava.

Srecno i nema potrebe da se kontrolisete cesce od 4 nedjelje prije 28.nedjelje trudnoce.
Pozdrav,
ObGyn
komlen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 08, 2006 1:55 pm

Post od komlen »

Mnogo hvala na razumevanju i vremenu koje ste nam posvetili, i naravno na savetima i komentarima.

Mnogo pozdrava
Odgovori