Postovana doktorko ObGyn,
trudicu se da ne budem preopsirna, a da Vam ipak sve napisem. Oko godinu dana unazad ne uspevamo da ostvarimo trudnocu.
Imam 31. godinu. Policisticni jajnici su mi ustanovljeni kada sam imala 20 godina. Prvu menstruaciju sam dobila u 14 godini. Ciklusi su od samog pocetka bili neredovni ( 25 - 40 dana). Na polovini ciklusa su se javljala iregularna oskudna, bleda krvarenja koja su trajala 2-3-4 dana, potom bi prestala i posle 10-14 dana bi nastupilo menstruaciono krvarenje.Takvi ciklusi bi trajali po godinu – dve, a onda bi nastupio period kada su cikluci bili redovni ( 28-32 dana ), bez iregularnih krvarenja. I tako sve u krug. Nemam problema sa viskom kilograma ( 170 cm – 58 kg ), ni sa aknama, ni sa maljavoscu. Koza i kosa su mi masne. Pusac sam (1 kutija na dan).
Pila sam Logest, Legravan, Mikroginon, Diane 35. UZ nalaz posle uzimanja kontaceptivnih pilula uredan ( 1 – 2 ciklusa – “lep folikul” kako je tad rekla doktorka, posle toga opet neredovni ciklusi ).
2004. godine sam zatrudnela spontano bez stimulacije. Missed ab. Posle toga sam pila Diane 35, prestala sa uzimanjem pilula u julu prosle godine.
U martu 2007. UZ nalaz 12. dana izazvanog ciklusa Endometrilom:
Uterus u AVF promera 66.5 x 32 x 28.8 mm. Endometrijum 3.5mm. UZ odgovara prolifernoj fazi. L.O. 28 x 19.2 sa vise folikula, najveci 10.2 mm. D.O. 39.1 x 20.2 mm sa vise folikula periferno postavljenih bez dominantnog folikula. U Douglasu sasvim mala kolicina s....... tecnosti.
Hormonski status 2.dan ciklusa:
T3 1.7 (1.1-2.6)
T4 86.1 (58-161)
TSH 0.87 (0.4-4.0)
ESTRADIOL 112.1 (7-177)
PROGESTERON 2.06 (0.3-1.6)
FSH 2.4 (3-12)
LH 19.2 (1.6-10.2)
PROLAKTIN 582.6 (102-496)
TESTOSTERON 1.94 (0.22-2.9)
U aprilu sam pila klomifen od 2-6 dana ciklusa (2 x 1-50mg), ali bezuspesno: 12. dan, 14. dan i 16. dan situacija ista, dominantnog folikula nema, endometrijum 5 mm. Menstruacija je izostala, a doktor mi je rekao da sacekam 10 dana od dana ocekivane menstruacije. U tom periodu pocele su da me bole grudi (providan, staklast iscedak iz bradavica) i pocelo je oskudno, veoma bledo krvarenje koje je posle 1-2 dana prestalo. Kucni test za utvrdjivanje trudnoce je negativan. Opet Endometril i opet bi trebalo da pocnem sa Klomifenom.
Radjena mi je kolposkopija, Papa nalaz, brisevi, sve uredno. Suprug nije radio nikakve analize, ima dvoje dece. Pusac je.
Poslednja anliza hormona u junu 3. dan ciklusa (opet izazvan Endometrilom zbog izostanka menstruacije):
FSH: 5.1 (3.5-12.5)
LH: 5.9 (2.4-12.6)
PROLAKTIN: 9h-1186, 11h-304.5, 13h-227.2mU/l (102-496mU/l)
Ovaj mesec nisam pila Klomifen, isla sam na odmor. 12. dana se javilo bledo krvarenje koje je trajalo 3-4 dana. Menstruacija opet kasni, test negativan.
Molila bih Vas da mi kazete da li sam uradila sve potrebne analize i da li je Klomifen resenje za mene s obzirom da nisam odreagovala na terapiju. Da li biste mi Vi savetovali laparoskopiju? Da li je ovo vrednost prolaktina koju treba leciti lekovima? Stvarno sam zbunjena, a silno zelim bebu.
Veliki pozdrav! Unapred zahvalna.
Za ObGyn - PCOS
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ovo ja sumiram za sebe:
31 yo G1 ( SAB ) P0
Dx: Sec. Infertility 2nd to PCOS
Healthy.
? age of the partner, fathered 2 kids in the past, no SA, smoker.
HSG and SA missing.
Hormononal profile N ? slightly elevated PRL am level.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ono sto niste napisali jesu godine Vaseg partnera i podatke o njegovom zdravlju, operacijama, pusenju, uzimanju alkohola i lijekovima.
Prije indukcije ovulacije je potrebno uraditi analizu sperme, bez obzira na to sto je on postao otac vec 2 puta. Niste napisali koliko su mu stara djeca, jer se nalaz sperme vrlo lako moze izmijeniti u toku od nekoliko mjeseci ili godinu. Dakle dodatni podaci o njemu su neophodni, kao i analiza sperme.
Kod Vas je potrebno uraditi HSG, iako su male sanse da nije uredan, ali prije indukcije ovulacije koja je Vama potrebna da biste poboljsali svoje sanse da ostanete trudni, je razumno znati da li su Vasi jajovodi prohodni ili ne ?
Hormonalni profil je normalan osim 2 od 4 vrijednosti prolaktina povisene, jedne blago, a druge jutarnje znacajno ! koja je ipak u poslijepodnevnim satima pala u normalu - potrebno ponoviti prolaktin jos jednom !
To sto niste imali odgovor na pokusaj indukcije klomidom po protokolu koji Vam je dan, ne mora znactii da je Vase jajnike moguce probuditi sa drugim lijekovima i drugim dozama, cak i istim lijekom davanom na malo drugaciji nacin.
Dakle, prije nego nastaviti piti bilo kakav lijek za stimulaciju ovulacije, potrebno je uraditi navedene pretrage, a onda kad se pocne stimulacija, onda se ne prekida nakon jednog mjeseca, nego se nastavlja bar 3 mjeseca u nizu.
U sklopu neuradjenih testova potrebno je uraditi nivo glukoze na taste, i pod opterecenjem ( OGTT ).
Kad uradite testove javite se ponovo.
Srecno.
31 yo G1 ( SAB ) P0
Dx: Sec. Infertility 2nd to PCOS
Healthy.
? age of the partner, fathered 2 kids in the past, no SA, smoker.
HSG and SA missing.
Hormononal profile N ? slightly elevated PRL am level.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ono sto niste napisali jesu godine Vaseg partnera i podatke o njegovom zdravlju, operacijama, pusenju, uzimanju alkohola i lijekovima.
Prije indukcije ovulacije je potrebno uraditi analizu sperme, bez obzira na to sto je on postao otac vec 2 puta. Niste napisali koliko su mu stara djeca, jer se nalaz sperme vrlo lako moze izmijeniti u toku od nekoliko mjeseci ili godinu. Dakle dodatni podaci o njemu su neophodni, kao i analiza sperme.
Kod Vas je potrebno uraditi HSG, iako su male sanse da nije uredan, ali prije indukcije ovulacije koja je Vama potrebna da biste poboljsali svoje sanse da ostanete trudni, je razumno znati da li su Vasi jajovodi prohodni ili ne ?
Hormonalni profil je normalan osim 2 od 4 vrijednosti prolaktina povisene, jedne blago, a druge jutarnje znacajno ! koja je ipak u poslijepodnevnim satima pala u normalu - potrebno ponoviti prolaktin jos jednom !
To sto niste imali odgovor na pokusaj indukcije klomidom po protokolu koji Vam je dan, ne mora znactii da je Vase jajnike moguce probuditi sa drugim lijekovima i drugim dozama, cak i istim lijekom davanom na malo drugaciji nacin.
Dakle, prije nego nastaviti piti bilo kakav lijek za stimulaciju ovulacije, potrebno je uraditi navedene pretrage, a onda kad se pocne stimulacija, onda se ne prekida nakon jednog mjeseca, nego se nastavlja bar 3 mjeseca u nizu.
U sklopu neuradjenih testova potrebno je uraditi nivo glukoze na taste, i pod opterecenjem ( OGTT ).
Kad uradite testove javite se ponovo.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
za ObGyn
Postovana doktorko ObGyn,
hvala Vam puno sto ste odvojili vreme da mi odgovorite. Sjajan ste lekar i neverovatno humana osoba. Nisam mogla da verujem da jos uvek postoje takvi ljudi. Poprilicno ste me umirili, a to mi je stvarno bilo potrebno. Znate sigurno, barem iz price, kakvi su tretmani kod nas i kako mogu da preplase pacijenta.
Napisacu vam vrednosti glukoze, to sam zaboravila da napisem u prethodnom postu.
GLUKOZA 5.5 (3.5-6)
GLUKOZA 2h posle jela 5.9
Partner ima 39 godina, pusac je (2 kutije), deca 6 i 4 godine, alkohol samo kad su slavlja u normalnim kolicinama (1-2 case), operacija nije bilo, bavi se rekreativno sportom, dobrog je opsteg zdravlja.
Da li je preporucljivo svaki izostanak menstruacije ( pre stimulacije Klomifenom) izazivati Endometrilom ili pak treba sacekati da menstruacija nastupi spontano?
HVALA VAM OD SRCA! Javicu se cim uradim sve sta ste mi rekli. POZDRAV!
hvala Vam puno sto ste odvojili vreme da mi odgovorite. Sjajan ste lekar i neverovatno humana osoba. Nisam mogla da verujem da jos uvek postoje takvi ljudi. Poprilicno ste me umirili, a to mi je stvarno bilo potrebno. Znate sigurno, barem iz price, kakvi su tretmani kod nas i kako mogu da preplase pacijenta.
Napisacu vam vrednosti glukoze, to sam zaboravila da napisem u prethodnom postu.
GLUKOZA 5.5 (3.5-6)
GLUKOZA 2h posle jela 5.9
Partner ima 39 godina, pusac je (2 kutije), deca 6 i 4 godine, alkohol samo kad su slavlja u normalnim kolicinama (1-2 case), operacija nije bilo, bavi se rekreativno sportom, dobrog je opsteg zdravlja.
Da li je preporucljivo svaki izostanak menstruacije ( pre stimulacije Klomifenom) izazivati Endometrilom ili pak treba sacekati da menstruacija nastupi spontano?
HVALA VAM OD SRCA! Javicu se cim uradim sve sta ste mi rekli. POZDRAV!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ne treba da se plasite jer imate veliku sansu da ostvarite trudnocu uz malu pomoc lijekova i ginekologa...Vasi su jajnici uspavani, tako da ih treba probuditi da produkuju jajnu celiju.
Ponekad neki lijekovi ( metformin koji se daje ako postoji rezistencija prema inzulinu ) ucine ciklus regularnim i bez klomida, najbolji rezultati se postizu za klomidom i metforminom, ili sa FSH.
Uradite te pretrage pa nastavljamo...a do tada cu se ja nadam se naspavati.
Ponekad neki lijekovi ( metformin koji se daje ako postoji rezistencija prema inzulinu ) ucine ciklus regularnim i bez klomida, najbolji rezultati se postizu za klomidom i metforminom, ili sa FSH.
Uradite te pretrage pa nastavljamo...a do tada cu se ja nadam se naspavati.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn