za ObGyn i ostale-cista u trudnoci,POMOC!

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
ikica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 23, 2006 5:53 pm

za ObGyn i ostale-cista u trudnoci,POMOC!

Post od ikica »

u 8-oj sam nedelji trudnoce[plod se ok razvija] i na UZ mi je otkriveno da na jajniku imam cistu promera 4-4,5 cm, folikularna cista mislim da pise, seroznog sadrzaja. Doktor je rekao da je to cest naod u trudnoci, da su to uglavnom manje ciste ali da nije nista alarmantno. Procitala svasta po netu o tome, na ovom forumu ne mogu da nadjem jer ne radi opcija "trazi", pa bih Vas molila postovana doktorice da mi kazete sta da radim i dali postoji razlog za zabrinutost? Ako prolazite Molim Vas ne zaobilzite me, jer niko me nikad nije umiro ko Vasi saveti i objasnjenja:)
Pozdrav i nadam se odgovoru!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Cestitam na trudnoci Ikice !!!

Ta cista je mozda zuto tijelo trudnoce i u ovom casu ju je NEPOTREBNO ODSTRANJIVATI !!! jer ako se odstrani mozete da izgubite trudnocu.

Potrebno je uraditi UZ za 4 nedjelje i pratiti da li ta cista jos postoji i ako postoji da li se promijenila u dimenzijama. To je sve za sada. Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Hvala Vam doktorice prvo za cestitke,pa na brzom odgovoru i utesnom, ko i uvek :wink:
Od trena od kako sam saznala da sam trudna, koliko sam sretna toliko sam i zabrinuta. Prvo je bio nalaz echerihije coli u urinu koja jos uvek postoji jer nisam uzimala antibiotike posto mi dr zabranio upotrebu antibiotika u prvi 12 nedelja trudnoce, pa se samo "nalevam" vodom i po neku casu uvinog caja, i onda ko da mi je to malo, trebalo je i cista da se pojavi, taman toliko mi i trebalo da se ubijem od brige. :(

Videcu na sledecoj UZ kontroli.
Hvala Vam puno i lep pozdrav!
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Ovo je totalno pogresno !
posto mi dr zabranio upotrebu antibiotika u prvi 12 nedelja trudnoce
Sve dok se daju antibiotici koji ne stete embrionu ili fetusu, nema razloga da se majka ne lijeci !! Potrebno je uraditi antibiogram i vidjeti na koji antibiotik je E.coli osjetljiva. Ta infekcija Vam daje rizik za Pyelonephritis ( upalu mokrane besike, uretera i bubreznih karlica ) koji daju trudnicama 30 % rizik za prijevremeni porodjaj !!!! Dakle ko ovdje dobija ? Vi sigurno ne a ni Vasa beba.
Pozdrav,
ObGyn
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

Ovo mi nije dr rekao :( Rekao mi da dok je organogeneza ne prepisuju se antibiotici jer kao oni ipak prodju kroz placentu.
Evo na kojih je antibiotika testirana esherihija i na sve od njih je senzitivna
cefixime [pancef]
amoksicilin+klavulonska [amoksiklav, augmentin]
gentamicin
amikacin
pefloksacin -Abactal
Maxipime-Cefepime
Ciprofloksacin- ciprinol- citeral
norfloksacin- Nolicin
Sulfonamid- trimetoprim
Pipemidinska kiselina- Palin
Nalidinska kiselina- Negram
ofloxacin- Glaufos
cefalexin

Ovo sam ja pokazala doktoru i on je rekao da se moze dati cefalexin u trudnoci, ali tek malo kasnije, oko 11-12 nedelje. posto od ovaj spisak lekova nista ne bi on dao.
Konsultiracu ja i drugog lekara, jer zaista nemam pojma, koji od ovih lekova se smije davati u prva 3 meseca.
Hvala Vam, divni ste!
oggi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 25, 2006 5:19 pm

Post od oggi »

Ne znam da li ce ti ovo pomoci, ali mojoj drugarici je u tom periodu na UZ otkrivena cista. Ne znam koji je tip bio, ali na sledecem UZ je bila veca. Razlog je bio uzimanje hormona (ne znam tacno kojeg, verovatno progesterona) od trenutka kada je saznala za trudnocu. Doktorica je odmah prestala sa davanjem istog i za vrlo kratko vreme cista se povukla.
ikica
Stalni član
Stalni  član

Post od ikica »

hvala ti oggi na odgovoru.
Nisam primala nikakve hormonalne terapije tokom trudnoce, pre nego li cu ostati u drugom stanju uzimala sam bromergon, uzimala ga sve dok nisam posumljala na trudnocu i napravial test i onda sam prekinula i od tad ne uzimam nista. Videcu sta ce biti.
Pozdrav
Odgovori