Za Obgyn, molim vaš savet

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm

Za Obgyn, molim vaš savet

Post od Nikolina35 »

Zdravo Obgyn,
Ja sam nova na forumu, malo sam pretraživala pa sam primetila da neki traže vaš savet ili mišljenje. Vidim da je osoba sa sinonimom Masha23 imala reči hvale za vas, dopisivala se sa vama pre trudnoće, za vreme i posle. Zato bih i ja želela vaš savet. Ovu temu sam već postavili ali da bih što pre dobila vaš odgovor, postavila sam je još jednom posebno za vas.

Interesuje me nešto u vezi ovulacije:
ciklus mi traje od 25-32 dana. Prvi dan poslednje menstruacije je bio 13.04. a već 25.04. (dakle, 13-ti dan) počele su da me bole grudi i malo stomak, povišena temperatura 37,1. Ovako je već par godina i koliko sam se informisala to je verovatno ovulacija. Međutim, nadam se trudnoći, suprug i ja prvi mesec radimo na tome (ginekološki pregled uredan).

Da li prvi dan početka ovih simptoma znači da je baš taj dan dan ovulacije, ili je ona kasnije? Sada bi već trebalo da su mi neplodni dani a grudi i dalje, kao i uvek, tvrde i bole, sve dok ne dobijem.

Nestrpljiva sam, ne mogu dočekati dan kad ću saznati ishod, još je rano za rezultate, odnosi su bili baš česti, ima nade, pa se pitam:

ovaj bol u grudima traje još uvek, a ranije dok nismo imali nameru da pravimo bebu taj bol bi nestao tek kad dobijem, uvek je tako bilo.

ALI: ako sam eventualno zatrudnela, ŠTA BI TREBALO DA SE DOGAĐA SA GRUDIMA, DA LI BI BOL TREBAO DA RPESTANE, obzirom da se par godina na identičan način pojavljuje i nestaje kad dobijem. Čula sam da žene dobijaju bol u grudima tek posle desetak dana od začeća

Da li to što me grudi bole uobičajeno kao i ranije do samog dana menstruacije MOŽE BITI ZNAK DA NISAM ZATRUDNELA?

Najlepše hvala na svakom odgovoru i puno pozdrava!
Alabama
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Nov 07, 2006 10:20 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Alabama »

Evo, dok chekate na Ob-gyn. Ja nisam lekar, ali sam pokupila tu i tamo neke informacije, a i na osnovu svog iskustva. :D

Ja sam od onih srecnica koje su uspele da zatrudne iz prve, bez i pravog "rada" na tome, malo sluchajno :D , ali ipak jako zeljeno.
Koliko ja znam, temperatura raste posle ovulacije, dakle, kada je vec praktichno kasno za rad na bebi, predpostavljam da znate da je najplodinji period par dana pre ovulacije i sam dan ovulacije. Zato se i preporuchuju testovi za utvrdjivanje ovulacije, jer oni detektuju rast hormona pravovremeno. pracenje bazalne temperature zahteva vishe ciklusa, kako bi ste znali kako se vashe telo ponasha. Ja sam, recimo, zatrudnela ne neki 10. dan ciklusa, a pretpostavka mi je bila da ovuliram oko 14, 15.

Shto se grudi tiche, i mene obichno bole neposredno posle ovulacije, pa do same menstruacije, i tako je bilo i kada sam zatrudnela-bolele su bash kao u pms-u i sve je lichilo na PMS, ukljuchjujuci i bolove u stomaku, koje sam imala i koju nedelju posle izostanka menstruacije.
Eto, nadam se da sam makar maklice pomogla. :wink:
Poslednja izmena od Alabama u Sre Maj 02, 2007 8:12 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Alabama
Stalni član
Stalni  član

Post od Alabama »

Duplirano. :oops:
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Alabama,
baš ti hvala što si mi odgovorila! Dakle, ima nade, a i uzeću tvoj odgovor kao mali pozitivni znak da će se i meni možda desiti iz prvog puta. Dakle, isto se i tebi dešavalo, sve je bilo kao PMS. To mi je sada jasno.
Ako smem da pitam, koliko godina imaš, pošto ja imam 35 i to me malo plaši, mada, opet znam za slučajeve koji su uspešno prirodnim putem zatrudneli i sa više godina.
DA li je tvoja trudnoća u toku, ili si se već porodila?

Hvala još jednom na odgovoru, baš mi znači. Malo si me utešila.
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Alabama, još nešto da pitam, navela si da što se grudi tiče, i tebe obično bole neposredno posle ovulacije. To me interesuje, kažeš počinju da te bole posle, dakle, ovulacija prehodi tim simptomima PMS-a? Mislila sam da verovatno početak toga znači ovulaciju, a ona dakle prethodi tim simptomima?
Alabama
Stalni član
Stalni  član

Post od Alabama »

Nikolina, nema na chemu! :wink:

Ja imam 29, ali godine ne moraju puno da znache. Trenutno sam u 16. nedelji trudnoce, pa mi je sve sveze. I da, PMS se deshava posle ovulacije, zavisi, nekome neposredno posle, nekome malo kasnije.
Good luck! :wink:
AnaAna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 18, 2007 3:35 pm

Post od AnaAna »

Nadam se da nas Nikolina uskoro obradovati vestima, a Alabami cestitam i zelim sve najbolje. Imam pitanje za Alabamu. I ja imam jak PMS, negde oko 17-18 dana ciklusa pa do dva, tri dana pred menstruaciju me bole bradavice i grudi su mi osetljive na dodir. A u sredini ciklusa imam bolove u stomaku. Medjutim, ovaj mesec je nesto drugacije pa te molim za odgovor. Ciklus mi traje 25-27 dana, a ovaj mesec me bradavice bole od 21. dana ciklusa (danas mi je 24. dan) i imam neke cudne bolove u stomaku, kao da mi se nesto rasteze i ziga, ne toliko u predelu jajnika, koliko u sredini, a tacno mogu i da cujem neke zvuke u stomaku (nisu klasicni grcevi). Interesuje me da li si ti imala bolove u stomaku pre kasnjenja menstruacije ili posle i sta bi moglo ovo da bude kod mene.
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Uh, to oko ovulacije me baš buni! Plodni/neplodni dani... Kupila sam onaj Mabye baby ali nisam nikako zadovoljna, stalno imam paprat, bačene pare. Čula sam za nekakav jednokratni test ovugnost ili slično, navodno, to je pouzdano ali nije baš jeftino obzirom da se duže koristi.
Da li kojim slučajem znaš koliko najranije od potencijalnog začeća mogu uraditi testove za trudnoću, postoje li neki posle 7 dana?
Mnogo pozdrava i tebi takođe puno puno sreće!
Alabama
Stalni član
Stalni  član

Post od Alabama »

Hvala, Ana i Nikolina! :D
Zelim vam isto jako skoro!!! :wink: :wink:

Dakle...
Ana, meni je sve bilo potpuno isto kao u PMS, jedino me kashnjenje ciklusa nateralo da ipak probam sa testom...i sama nisam mogla da verujem u tu duplu liniju sa onim predmenstrualnim bolom u stomaku. Konstanto sam imala taj "samo shto nije" osecaj, sve negde do 8. nedelje trudnoce.

Nikolina, mislima da i u Srbiji mogu da se nabave trakice za utvrdjivanje ovulacije, obivhno ih bude desetak u pakovanju, ako ne, sigurno se moze naruchiti preko neta. Testovi za trudnocu mere HCG hormonu krvi, koji pochinje da se prizvodi tek posle usadjivanja oplodjenog jajashceta u matericu, negde 6-12 dana posle ovulacije. Zbog tog usadivanja neke zene imaju tzv. implantaciono krvarenje. Ovde se prodaju testovi koji su dovoljno osetljivi na nivo HCG chak i do 4 dana pre ochekivanog cilusa, to je par novih vrsta testova, inache su pouzdaniji ako se urade malko kasnije-koji dan po izostanku menstruacije. Mozesh da pitash u apoteci, sigurno ima testova razlichitih po osetljivosti. Znam da je teshko strpiti se... :-?

Sve najbolje i pozdrav!!!!
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Alabama,
sudeći po svemu, vrlo vrlo sam nestrpljiva i preostaje mi ipak da se strpim još koji dan... a onda, daj dragi Bože, uh što bi to bilo lepo da kao što kaže AnaAna bude lepih vesti! Ali baš sumnjam, ipak je za to potrebna sreća, prvi put smo baš stvarno pokušavali i plus ipak imam 35, pa... videćemo, u svakom slučaju pokušavaćemo i dalje, a ako ipak bude... uh... Onda ću imati još mnogo pitanja od vas blaženih... Inače, sada mi je original baš kao kad trebam da dobijem, oni dosadni žmarci, bolne grudi, stomak kao boluckari.... ama osećaj je da će svakog trenutka procureti, a po meni od dana potencijalnog začetka je prošlo možda 10 dana više-manje, a nijedan simptom nekakve mučnine ili slično ne postoji. Rekla bih, nema šanse...
I, super je i to što sam saznala da ti simptomi kao kod PMS-a mogu trajati i nekoliko nedelja! Meni su inače ti simptomi nestajali istog dana kada dobijem, a tebi, da li bi nestali isto na dan kada dobiješ ili posle par dana?

AnaAna,
takođe puno hvala na lepim željama! Da napomenem u vezi mog PMS-a, pošto imam 35 god, tek sa oko 30 godina su počele te muke, ranije nisam imala baš nikakve predmenstrualne tegobe, samo dobijem i to je to... a onda, što sam starija sve je gore, tako da sam zapravo od 12, ili 13 ili 14 dana ciklusa kao bolesna, temperatura i sve drugo traje sve dok ne dobijem, tek tad malo predahnem. Bude tu i žiganje jajnika, a pošto znam da se u organizmu sakuplja voda, baš taj osećaj i imam, kao da sam puna te vode. A, odprilike 2-3 puta godišnje to se preskoči, bude mi bez tih PMS-ova... lako, kao nekada dok sam bila mlađa, npr. na to mogu uticati vežbe, jer sam u januaru naglo počela da radim vežbe tako da mi je bilo super, bez tih muka, kao nekada, samo sam dobila. Što se tiče svih tih mučnih i čudnih simptoma kod mene, sve je to ok, prirodno, ništa zabrinjavajuće.

Šaljem vam puno pozdrava!
Odgovori