za dr. ObGyn: Moj hormonski profil

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
nadia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm

za dr. ObGyn: Moj hormonski profil

Post od nadia »

Postovana dr. ObGyn!

U toku ciklusa u kojem sam radila hormonalni profil, ostala sam trudna, ali je ta trudnoca u 9.nedjelji gestacije zavrsila pobacajem.

Moji ciklusi su do tada trajali 25-26 dana. Po uputi svog ginekologa, hormone sam radila 8. dc (jer je 7-og dana bila nedjelja kada lab. ne radi), 11. dc, 15. dc (14-og dana takodje lab. nije radio), 18.dc i 22. dc. Istovremeno je radjena folikulometrija, a 10. dc uradila sam i LH test u urinu koji je pokazao preovulatorni skok, da bi mi tog istog dana (10 dc) ginekolog rekao da je za ocekivati da vodeci folikul prsne u narednih 24h (mislim da je ovulacija bila 10. dc u poslijepodnevnim satima, ako je suditi po slabijim bolovima koje sam osjetila u predjelu desnog jajnika). Ciljani odnosi bili su 10. i 11. dc i doslo je do trudnoce, a u ranijim ciklusima je „na osnovu indirektnih znaka putem TV CD“ ginekolog posumnjao na defekt lutealne faze.

Vrijednosti hormona (RIA metod) bile su sljedece:

8. dc 11. dc 15. dc 18. dc 22. dc

FSH 5,0; 11,2; 4,9; 3,2; 0.8
LH 7,4; 9,0; 8,9; 2,7; 0,08
Progest. 0,6; 8,1; 48,4; 55.5; 102, 4
Estradiol 911; 190; 302; 543; 613
Prolaktin 256; 220 ; 311 ; 216; 280

Vrijednosti od 11. dc su mjerene u vrijeme ili neposredno nakon ovulacije i ciljanih odnosa, a od 15. i 18. dc u periodu implantacije.

Referentne vrijednosti:

FSH
Folikularna faza 2,2-15 IU/L
Lutealna faza 0,1-10 IU/L
Sredina ciklusa 3,2-100 IU/L
Menopauza 2727-129

LH
Folikularna faza 0,8-27,1 IU/L
Lutealna faza 0,7-24,5 IU/L
Ovulacija 9,6-155 IU/L
Menopauza 13,3-96 IU/L

Progesteron

Folikularna faza 0,2-4,0 nmol/L
Lutealna faza 8-78 nmol/L
Ovulacija 0.25-3,8 nmol/L
Menopauza 0,2-5 nmol/L

Estradiol

Folikularna faza 110-734,2 pmol/L
Lutealna faza 183,55-917,75 pmol/L
Sredina ciklusa 367,1-1651,95 pmol/L
Menopauza manje od 201, 9 pmol/L

Prolaktin

Zene (ciklus) 30-818,1 mlU/L
Menopauza 60,6-393,9 mlU/L

Trudnoca je dijagnosticirana u 4. NG, od kada sam uzimala Dabroston 2x1 tbl. Veoma bih cijenila Vasu analizu gore navedenog hormon.profila.

Nakon pobacaja i kiretmana, uradjen je PH kiretmana - Deciduitis et chorionamnionitis. Iz razgovora sa patologom saznala sam da postoji sumnja na Listeriju monocytogenes ("natalozeni fibrin i kalcifikati"), te su preporucene dalje pretrage u tom smjeru (serologija). Na Netu sam citala o listeriozi, ali kod sebe nisam prepoznala niti jedan od simptoma.

Hvala unaprijed!

Topli pozdravi
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Napisite mi godine strarosti, menstruacije...sve onako kako pise u ljepljivoj...
Pozdrav,
ObGyn
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

39 godina, VSS, tri trudnoce, 1 porodjaj (prije 8.5 godina, uredna trudnoca, porodjaj carskim rezom), 1 Missed AB u 9. NG (oktobar 2005) i 1 spontani pobacaj u 9. NG (august 2006).

U proslogodisnjoj trudnoci, u 6. NG javilo se oskudno smedjkasto krvarenje, primala depo Progesteron, u 9. NG trudnoca zavrsila Missed-om. Nakon tri mj. uradjeni kolposkopija, PAPA, standardni brisevi, HPV i TORCH. Kolposkopski nalaz uredan, PAPA CIN II, HPV + visokog onkogenog potencijala, u vag.i cerv.brisu E.Coli i Enterobacter, TORCH upucivao na staru infekciju Rubella, Herpes simplex i CMV. Bakterije iz briseva 3 mj. tretirane antibioticima prema AB, za koje vrijeme su jos dva kontrolna brisa bila pozitivna na E.coli i Enterobacter (receno mi je da je doslo do kolonizacije i da to nece smetati ev.buducoj trudnoci). HPV tretiran B-complex drag. 3x2, Aloe Vera Plus, Aloe Propolis vaginalete, potom tusiranje vagine i grlica povidon-jodidom i albothylom.

Menstruacije su bile uredne, ciklusi trajali 25-26 dana. Od januara do maja '06. praceni ciklusi putem TV CD, navodno su uvijek bili prisutni perzistentni folikuli i tanak endometrij (maksimum 7 mm), a u maju 2006. pokusana stimulacija Clomifenom (100 mg) od 5.-9. dana, ukupno 4 folikula, 1 vodeci, pracen do 18. dc kada je bio promjera 23.7 mm. Tada mi je receno da je ovo bio bezuspjesan pokusaj, te da je vjerovatno u pitanju hormonalni haos u mom organizmu ili perimenopauza i savjetovano da se odmorim od ginekologa 3 mj. Medjutim, desilo se da sam uvecer 19. dc dobila jake bolove po dnu stomaka, pracene oskudnim smedjkastim krvarenjem. Sutradan sam nazvala svoju ginekologinju i ona mi je rekla da moze biti u pitanju ovulacija ili hormonski uslovljeno krvarenje, i preporucila Dabroston tbl. u narednih 10 dana. Nije smatrala da ima potrebe za pregledom. 10 dana nakon uzimanja Dabrostona ponovno mi se javilo oskudno smedjkasto krvarenje, ali sam na muzevljevu incijativu, otisla drugom ginekologu na pregled (bimanuelni, pod spekulima i TV CD). On je rekao da se ovaj put radi o menstruaciji (zapoceo junski ciklus), posumnjao na defekt lutealne faze, preporucio da uradim koagulacioni status (uredan), osnovne lab.nalaze (uredni) i hormonski profil prije bilo kakve stimulacije, a ciklus je pratio svaki drugi dan, kada je i detektirana ovulacija i endometrij debljine 8 mm. U tom ciklusu, ostala sam trudna (prethodna dva mjeseca sam uzimala Folnu kiselinu i E vit.), a nakon sto je dijagnosticirana trudnoca (u 3/4 NG) preporuceno je da uzimam Dabroston tbl. 2x1 i Prenatal. Na pocetku trudnoce uradjen je kontrolni TORCH (stara infekcija). Sve je islo uredno, do 9. NG kada su se javili slabiji bolovi po dnu stomaka i oskudno smedjkasto krvarenje. Ginekolog me odmah uputio na Kliniku radi hospitalizacije. Medjutim, tamo su me pregledali (povrsno i brzo, rekla bih) i kazali da je sve O.K., da se vjerovatno radi o hormonskim oscilacijama, te da pojacam dozu Dabrostona na 3x1 i da mirujem. Na Kliniku sam se javila ponovno nakon 8 sati, kada sam po drugi put vracena kuci. Nakon ovog pregleda, bolovi i krvarenje su se pojacali, te sam ponovno obavila pregled kod svog ginekologa koji je dijagnosticirao spontani pobacaj. Uslijedio je ponovni odlazak na Kliniku gdje sam hospitalizirana radi kiretmana. Uradjen PH kiretmana, kao sto sam kazala, pokazao deciduitis i chorionamnionitis (uz sumnju na listeriju, iako nisam imala simptome listerioze).

U svemu ovome, mene najvise buni insistiranje ginekologa na "mojim godinama", "hormonskim oscilacijama" i "hormonskim krvarenjima." Da li je, po Vama, moj hormonski profil (prethodno postiran) toliko zabrinjavajuci (laik sam, ali mi se ove vrijednosti ne cine tako losim)?

Hvala unaprijed!
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

Zaboravila sam reci da menstruacije traju 5-6 dana i nisu obilne. Prije porodjaja bile su jako bolne, a nakon porodjaja lako bolne.

Propustila sam reci i to da mi je godinu dana nakon porodjaja (prije 7 godina), kolposkopski dijagnosticirana leucoplakia na grlicu, a PAPA je pokazao Cervicitis chr. CIN II. U brisevima je bio ident. Streptococcus f. HPV je bio negativan. Tada je radjena krioterapija u 3 uzastopna ciklusa, nakon koje PAPA nije pokazao poboljsanje, te je preporucena kiretaza cervikalnog kanala i biopsija, kojom prilikom je odstranjena leukoplakija. Uzimala sam jos vitaminsku terapiju i Aloe vera. Od tada, pa sve do nakon proslogodisnjeg pobacaja i kiretmana, PAPA je bio uredan, a HPV uvijek negativan, za razliku od novih nalaza koji su patoloski.

Jos jedanput, veliko hvala!
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

Postovana dr. ObGyn!

Jos jedan podatak: U toku ove posljednje trudnoce, uradjen je beta hCG u seriji:

14. dan poslije ovulacije 172,91
15. dpo 306,54
21. dpo 2423

Nadam se da nisam napravila zbrku u prethodnim postovima.

Srdacan pozdrav!
nadia
Novi član
Novi član

Post od nadia »

Da se ne zametne :)
Odgovori