Pre svega, prvo bih vas pozdravila, jako je lepo od Vas što imate dobru volju da nam izađete u susret i zato - puno Vam hvala...
Suprug i ja već tri godine pokušavamo da dobijemo bebu... Meni je, trenutno, 35, njemu 39. Već desetak godina sam svesna da imam policistične (neko je rekao i mikrocistične?) jajnike, mada mi niko od lekara nije ponudio bilo kakvu terapiju. Isto tako, rekli su mi da imam i malu matericu, ali da ni to "nije ništa strašno". Poslednjih par godina sam se prilično ugojila - sa 60kg sam došla na 80kg, a da, pritom, nisam promenila navike u ishrani. Početkom 2005. god. sam primetila beličasti iscedak iz dojke, koji se poklopio i sa izostankom ciklusa. Uradila sam hormonsku analizu i MR hipofize. Rezultat - povišen prolaktin, nizak estradiol, povišen testosteron i mikroadenom na hipofizi (3,5 mm), kao i cista od 1cm na epifizi. Jajnici - policistični + cista žutog tela na levom jajniku. Uz pomoć bromokriptina sam hormone dovela u red, mada ga konzumiram još uvek (rečeno mi je da ću morati celog života, da se mikroadenom ne bi uvećao).
Negde u septembru prošle godine uradili smo suprugov spermogram. Dijagnoza - Oligoasthenoteratozoospermia. Elem, 2,4 mil., 50% polupokretnih, 50% nepokretnih, 71% oštećenih spermatozoida. Krenuli smo u pripremu za ICSI. U decembru mi je urađena histeroskopija, a HSG u februaru. Dijagnoza je da je moja materica izrazito hipoplastična (2,7 x 3,7 cm), pa su, stoga, u državnoj klinici kojoj smo se u startu obratili, rekli da pokušamo da nađemo neko drugo rešenje...
Pokušali smo i na drugoj strani. Dijagnoza kod mene glasi (iskreno se nadam da je i definitivna) - PCO, uterus hypoplasticus (longitudinalnog promera 56mm); na desnom ovarijumu 2 anehogene ciste promera 15mm i 13mm, kao i prisutni antralni folikuli. Levi ovarijum promera 30x20mm sa brojnim antralnim folikulima ivično i difuzno raspoređenim po hiperehogenoj zoni.
Trenutno skupljamo rezultate za ICSI u jednoj od privatnih klinika. Ne gubimo nadu, ali bih, negde zbog sebe, volela da čujem i Vaše mišljenje. Što se mene, lično, tiče - pokušala bih, svesna sam da malo nade ima da doijemo našu bebu, ali... Još uvek ne mogu sebi da priuštim priznanje...
Mnogo Vam hvala!
Za ObGyn, mišljenje
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 9:24 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ono što sam izostavila je - pitanje
Da li se laparoskopijom situacija sa jajnicima može popraviti, da, barem, zalečim nešto što se da srediti?
Još da dodam da nikada nisam bila u drugom stanju, niti moj suprug ima takva iskustva sa bivšim devojkama...
Imam i blago povišen šećer.
Analiza na ureaplazmu je pozitivna kod oboje, tako da smo, sada, na antibioticima...
Ono što nisam napomenula u gornjem tekstu je da je sa ostalim nalazima sve u redu (jajovodi i materica).
Izvinite na opširnosti. Veliki pozdrav!

Da li se laparoskopijom situacija sa jajnicima može popraviti, da, barem, zalečim nešto što se da srediti?
Još da dodam da nikada nisam bila u drugom stanju, niti moj suprug ima takva iskustva sa bivšim devojkama...
Imam i blago povišen šećer.
Analiza na ureaplazmu je pozitivna kod oboje, tako da smo, sada, na antibioticima...
Ono što nisam napomenula u gornjem tekstu je da je sa ostalim nalazima sve u redu (jajovodi i materica).
Izvinite na opširnosti. Veliki pozdrav!
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Tesko je reci da li ce Vasa materica ostati hipoplasticna jednom kada se trudnoca desi ! jer mozda ta dignoza prosto iscezne i beba se 'lepo' razvije i ugnijezdi i lijepo razvije tu matericu do pozeljne i potrebne velicine. Ja prosto ne vjerujem u ovu dijagnozu...
Vase dijagnoze su slijedece:
1. Primarni infertilitet 3 godine
2. Hyperprolactinemia uzrokovana adenomom hopofize na bromokriptinu od 2005
3. Oligoastenospermia
4. ? PCOS
Ko je postavio dg PCOS ili je ona bazirana na nalazu UZ ?
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... light=pcos
Pretpostavljam da je ovo nalaz laparoskopije ali je jako vazno kojeg dana Vaseg ciklusa je radjena laparoskopija ? Ako je radjena u prvoj polovini ciklusa onda se ovaj nalaz ne racuna u prilog dijagnoze PCOS...
Niste mi nista napisali o Vasim ciklusima sada, da li redovni ? i da li je dokazana ovulacija ? LH kit ili Maybe baby ? ili progesteron 23.dan ciklusa ? vidim da su vidjeli zuto tijelo na ultrazvuku jajnika ( bas me znaima kako to vide ?) sto je dokaz da ste ovulirali u tom ciklusu...
Da sumiramo...mislim da je Vasa osnovni razlog infertiliteta u muskom faktoru, odnosno oligoastenospermiji...ako su Vasi ciklusi redovni, 90 % je sansa da su i ovulatorni, tako da kod Vas nema mnogo sta lijeciti...ako PCOS nije dokazan postujuci prave kriterijume...i ako jeste dokazan mislim da je Vasa najbolja sansa za trudnocu ICSI, i da cemo onda da Vam cuvamo fige. Hirurske intervencije na jajnicima zbog PCOS su zastarjele i koriste ih samo ginekolozi sa znanjem i vjestinama od prije 20 godina...u savremenoj ginekologiji se to vise ne koristi.
Srecno.
Vase dijagnoze su slijedece:
1. Primarni infertilitet 3 godine
2. Hyperprolactinemia uzrokovana adenomom hopofize na bromokriptinu od 2005
3. Oligoastenospermia
4. ? PCOS
Ko je postavio dg PCOS ili je ona bazirana na nalazu UZ ?
Procitajte slijedeci link i recite mi da li se Vasa istorija i nalazi uklapaju u ovu klinicku sliku PCOS ?Već desetak godina sam svesna da imam policistične (neko je rekao i mikrocistične?) jajnike, mada mi niko od lekara nije ponudio bilo kakvu terapiju
Pretpostavljam da je ovo nalaz laparoskopije ali je jako vazno kojeg dana Vaseg ciklusa je radjena laparoskopija ? Ako je radjena u prvoj polovini ciklusa onda se ovaj nalaz ne racuna u prilog dijagnoze PCOS...
Niste mi nista napisali o Vasim ciklusima sada, da li redovni ? i da li je dokazana ovulacija ? LH kit ili Maybe baby ? ili progesteron 23.dan ciklusa ? vidim da su vidjeli zuto tijelo na ultrazvuku jajnika ( bas me znaima kako to vide ?) sto je dokaz da ste ovulirali u tom ciklusu...
Da sumiramo...mislim da je Vasa osnovni razlog infertiliteta u muskom faktoru, odnosno oligoastenospermiji...ako su Vasi ciklusi redovni, 90 % je sansa da su i ovulatorni, tako da kod Vas nema mnogo sta lijeciti...ako PCOS nije dokazan postujuci prave kriterijume...i ako jeste dokazan mislim da je Vasa najbolja sansa za trudnocu ICSI, i da cemo onda da Vam cuvamo fige. Hirurske intervencije na jajnicima zbog PCOS su zastarjele i koriste ih samo ginekolozi sa znanjem i vjestinama od prije 20 godina...u savremenoj ginekologiji se to vise ne koristi.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 12, 2006 9:24 pm
Draga ObGyn, beskrajno sam Vam zahvalna na odgovoru.
Pokušaću da budem nešto kraća ovaj put.
Silno mi smeta što su izvesni ginekolozi pre priče sa neplodnošću kod mene i supruga bili krajnje površni prema mom zdravlju. Kao, policistični ili mikrocistični (kako kod kog lekara) jajnici - "to je vrlo često kod žena... mala materica, to je nasledno, verovatno vam i mama ima takvu... "
Kao laik, je ne mogu da odredim koja vrsta pregleda treba da odredi dijagnozu. Znam samo ono što mi se kaže ili napiše.
Dijagnoza PCOS je doneta samo na osnovu UZ-a.
Laparaskopiju nisam radila, niti mi je bila ponuđena. Nalaz histeroskopije i HSG-a (u okviru pripreme za ICSI u jednoj državnoj klinici) je ukazivao na hipoplastičnu matericu i, na osnovu toga, rečeno mi je u istoj klinici da "ne znaju šta da nam kažu... dr taj i taj misli da vantelesna nije moguća, s' obzirom na situaciju sa mojom matericom...". Preporučili su mi, u tom trenutku, CykloProgynovu, ali je ja nisam pila, nego sam sačekala, na osnovu preporuke druge (privatne) klinike, da odradim kompletnu hormonsku analizu. Za sada, sve je ok, osim što su mi testosteron i androstendion blago povišeni. Još uvek ne uzimam ništa osim bromokriptina i antibiotika (lečim ureaplazmu).
Drugo, ciklusi su mi redovni već šest meseci (a ni pre toga nije bilo većih odstupanja, 10-15 dana kašnjenja, kako kada, to je povezano sa prolaktinom- barem takvu informaciju imam).
Izostanak ovulacije su mi, takođe, odredili na osnovu UZ-a, krajem jednog od ciklusa (mart ove godine).
Na cistu žutog tela na levom jajniku se sumnjalo na osnovu UZ-a u aprilu prošle godine.
Ništa od znakova PCOS-a nemam, osim viška kilograma (80kg, na visinu od 173, pre ove priče sam bila mršavica) i nešto maljavosti na bradi... Stomak mi je natečen i povremeno osetim pritisak i probadanje u donjem delu trbuha (leva strana). Verujem da bi sve jedna dobra dijeta rešila i silno se trudim da je sprovedem u delo
Za mog supruga ste potvrdili baš ono što su nam i svi lekari rekli... Samo ICSI. Bez obzira na njegovu varikocelu (rekli su mu da nema smisla ni operisati je, ne bi se bitno popravila stvar)... Trudimo se da vitaminima i načinom života održimo, barem, ovo stanje.
Zahvalna sam Vam do neba i želim Vam toplinu oko srca i nasmejano lice- za sva vremena!
Veliki pozdrav!!!
Pokušaću da budem nešto kraća ovaj put.
Silno mi smeta što su izvesni ginekolozi pre priče sa neplodnošću kod mene i supruga bili krajnje površni prema mom zdravlju. Kao, policistični ili mikrocistični (kako kod kog lekara) jajnici - "to je vrlo često kod žena... mala materica, to je nasledno, verovatno vam i mama ima takvu... "

Dijagnoza PCOS je doneta samo na osnovu UZ-a.
Laparaskopiju nisam radila, niti mi je bila ponuđena. Nalaz histeroskopije i HSG-a (u okviru pripreme za ICSI u jednoj državnoj klinici) je ukazivao na hipoplastičnu matericu i, na osnovu toga, rečeno mi je u istoj klinici da "ne znaju šta da nam kažu... dr taj i taj misli da vantelesna nije moguća, s' obzirom na situaciju sa mojom matericom...". Preporučili su mi, u tom trenutku, CykloProgynovu, ali je ja nisam pila, nego sam sačekala, na osnovu preporuke druge (privatne) klinike, da odradim kompletnu hormonsku analizu. Za sada, sve je ok, osim što su mi testosteron i androstendion blago povišeni. Još uvek ne uzimam ništa osim bromokriptina i antibiotika (lečim ureaplazmu).
Drugo, ciklusi su mi redovni već šest meseci (a ni pre toga nije bilo većih odstupanja, 10-15 dana kašnjenja, kako kada, to je povezano sa prolaktinom- barem takvu informaciju imam).
Izostanak ovulacije su mi, takođe, odredili na osnovu UZ-a, krajem jednog od ciklusa (mart ove godine).
Na cistu žutog tela na levom jajniku se sumnjalo na osnovu UZ-a u aprilu prošle godine.
Ništa od znakova PCOS-a nemam, osim viška kilograma (80kg, na visinu od 173, pre ove priče sam bila mršavica) i nešto maljavosti na bradi... Stomak mi je natečen i povremeno osetim pritisak i probadanje u donjem delu trbuha (leva strana). Verujem da bi sve jedna dobra dijeta rešila i silno se trudim da je sprovedem u delo

Za mog supruga ste potvrdili baš ono što su nam i svi lekari rekli... Samo ICSI. Bez obzira na njegovu varikocelu (rekli su mu da nema smisla ni operisati je, ne bi se bitno popravila stvar)... Trudimo se da vitaminima i načinom života održimo, barem, ovo stanje.
Zahvalna sam Vam do neba i želim Vam toplinu oko srca i nasmejano lice- za sva vremena!
Veliki pozdrav!!!