Za Obgyn - laparoskopijom izvadjen hematosalpinx

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
M31
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 04, 2006 4:48 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Za Obgyn - laparoskopijom izvadjen hematosalpinx

Post od M31 »

Draga Obgyn,

ljubazno Vas molim da mi kazete Vase misljenje u vezi mog slucaja.

Imam 31,5 godinu, u braku 3 godine, zajedno 11 god. Muz 33 god, oboje ne pusimo - muz prestao ja nikad nisam ni pusila. Ja operisana u 7. godini perforacija slepog creva, zamalo da umrem. Nemamo dece, bila jedna matericna trudnoca potvrdjena Bhcg 134 i ultrazvucno u oktobru 2005. zavrsena spontanim u 7 nedelji. Uradjena kiretaza. Svi moji hormonski nalazi komentarisani kao dobri i folikulometrijom je ustanovljeno da imam ovulatorne cikluse. Hlamidija, Mikoplazma, Ureaplazma negativne obostrano. Vaginalni i cervikalni brisevi bili povremeno sa enterokokusom i streptokokom, leceni. Ranica na grlicu materice, papa II. Muzevljev spermogram dobar, antispermatozoidna antitela negativna. HSG uradjen u junu 2005- uterus normalno razvijen i oblikovan u AVF lako sinistroponiran. Obe tube u ampularnim segmentima okludirane postinflamatornim mukusnim cepovima koji se protisnu u peritonealnu duplju ubrizgavanjem kontrastnog sredstva. Ampularni deo desne tube uterine je prosiren u vidu hidrosalpinksa. Kontrastno sredstvo ostaje zarobljeno medju periovaricnim adhezijama i ne sliva se u Douglasov spag. Preporucena laparoskopija sa koje sam se upravo vratila. Rad i nalaz: ...Ulaskom kamere u trbusnu duplju vizuelizuju se brojne trakaste, vaskularne i avaskularne priraslice omentuma majusa sa perijetalnim peritoneumom prednjeg trbusnog zida u celoj njegovoj sirirni i odvajaju prostor trbusne duplje.
Uterus blago uveca, u AVF glatke seroze, belicastoruzicaste boje sa brojnim trakastim avaskularnim paucinastim priraslicama, na prednjem zidu, fundusu i zadnjem zidu koje se sire na adneksa. Levi ovarijum uobicajene velicine, sedefaste boje, uobicajenog izgleda sa vidljivim tragovima od starih i svezih ovulacija. Jajovod izvijugan, blago porsireni, ocuvanog fimbrijalnog aparata i blago slepljenih fimbrija u predelu abdominalnog usca. Desni jajnik prekriven izmenjenom tubom, prednjim listom sirokih matericnih veza, sedefasto belicast, sa znacima starih a bez vidljivih svezih ovulacija. Desna tuba prosirena u srednjoj i distalnoj trecini, izvijuagana oko uzduzne ose, ispunjena hemoliziranim sadrzajem, u brojnim priraslicama sa jajnikom. Vesico uterini prostor slobodan, makroskopski nalaz na ostalim organima trbusne duplje uredan.
Makazama sa monopolarnom strujom se odvoji ostro omentum od peritoneuma prednjeg trbusnog zida uz uspostavljanje hemostaze bipolarom. Ultrazvucnim makazama od distalnog kraja presecanjem sirokih matericnih veza oslobodi izmenjena tuba i presece u proksimalnom kraju i kroz levi bocni port evakuise. Tuba se posalje na HP analizu. Desni jajnik oslobodi od priraslica, eventiraju ivice. Ucinjena hromopertubacija te bez otpora se ubrizga 20 cc meilenskog plavila koji se izliva u trbusnu preko abdominalnog ostijuma sa zakasnjenjem levo. Lavaza. DG: Infertilitas primaria. Adhaesiones omentum majus cum peritoneum parietalis tegmenti abdominis et intestini. Perisalpingitis shr.adhaesiva lat. dex. Haematosalpinx lat. dex.
Lekar mi je rekao da nakon ovoga imam sanse i za prirodno zacece u narednih 6 meseci jer je sada levi jajovod prohodan a takodje levi jajnik ima ovulaciju. Molim Vas da prokomentarisete da li je uradjeno po zapadnim standardima, da li se slazete sa uradjenim i prognozama a i da me malo prosvetlite sto se tice hematosalpinksa jer dok ne stignu rezultati HP analize za 14 dana ja sam pomalo zabrinuta sta je to bilo... vanmatericna? tumor ne daj boze?
Hvala mnogo unapred za odgovor, bicu strpljiva.
Pozdrav
M31
Novi član
Novi član

Post od M31 »

samo da vratim temu na prvu stranu da mozete da vidite :-)
biotanja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 17, 2006 5:12 pm

Post od biotanja »

Draga M31,
mislim da ja imam slican problem kao i ti. Sve je sto se tice analiza ok, jedino na HSG se kontrast ne spusta u Duglasov spar (ili kako se vec to zove). Koliko sam ja do sada skapirala, to se desava zbog nekih problema mehanicke prirode, bilo da su priraslice, prosirenja, suzenja i sta ti ja znam sta sve jos moze. Konkretno termin hematosalpinx, proverila sam na internetu je "A collection of blood in a tube, as in a fallopian tube, often associated with tubal pregnancy. Also called hemosalpinx". Sto bi, valjda, znacilo neka vrsta hematoma (nisam medicinar ali predpostavljam da nakupljena krv je upravo to) i izgleda da neki put je povezano sa vanmatericnom trudnocom. To je naravno moje tumacenje.
Mislim da je super sto si to uklonila i da to nema veze ni sa kakvim tumorima (mislim na zlocudne).
Mene zanima gde si radila laparoskopiju i kako si sve to podnela. Ja bih trebala da je radim ali jeziv strah imam da mi ovi nasi doktori ne naprave sra...e, tipa neka infekcija ili nedaj boze neka komplikacija. Molim te odgovori mi, jer si ti, za sada, jedina koja ima slican problem kao ja.
Mislim da sada zaista imas velike sanse da ostanes u drugom stanju,sada kada su ti procistili i ocistili jajovode.
Srecno
Biotanja
M31
Novi član
Novi član

Post od M31 »

I ja sam nasla na internetu da je hematosalpinx u vezi sa vanmatericnom, mada me cudi otkud vanmatericna, nisam imala simptome. Ko bi ga znao? Rezultati ce stici za nedelju dana pa cu tacno znati sta je bilo. Ja sam laparoskopiju radila u drzavnoj bolnici Valjevu iako sam iz Beograda. Tamo me je uputila doktorka Gordana Ivanovic koja u Bg ima privatnu kliniku i radi samo privatno. Njoj sam se obratila zbog problema steriliteta i ona je cim je videla nalaz HSG-a gde su jajovodi bili zapuseni rekla da nista necemo raditi pre nego sto uradim laparoskopiju. Hvala joj na tome. Zasto Valjevo i ja sam se pitala, obicno svi hrle u Beograd, ali, kako mi je objasnila, tamo imaju najsavremeniju laparaskopsku opremu i ima poverenja u lekara. Nije u pitanju interes, jer i u Beogradu se placa posto se laparoskopija smatra ekstra uslugom, takodje placa se u bolnici na salteru, doktor nema veze sa tim. Kosta 15,000 din. Nemoj da se plasis, laparoskopska operacija nije teska. Ostaje se dva dana, treceg dana posle vizite ides kuci, vec oko 12h. Prvog dana je prirpema, mere ti pritisak, ekg, gin.pregled, temperatura, vode te kod anesteziologa i popijes laksativ za praznjenje creva. Drugi dan je operacija, moja je trajala oko 2 sata. Posle toga si jos 1h u intenzivnoj nezi dok se totalno ne razbudis a onda te vrate na odeljenje gde primis infuziju jer ne smes da jedes i pijes. Bolovi su minimalni ali mozes da trazis da ti daju inekciju protiv bolova. Meni je najteze pao kateter jer dok ne budes potpuno sposobna da ides sama u WC moras da imas kateter. Mene su malo izgleda povredili tim kateterom i vec 7 dana posle operacije imam problem sa mokrenjem - uzasno me pece i svaki odlazak u wc mi je nocna mora. To je individualna stvar, ne mora da znaci da svi tako prodju. Nekih 3 sata posle operacije su mi skinuli kateter pa sam isla sama u wc mada mi se malo vrtelo u glavi. Taj prvi dan mi je bilo malo teze da hodam jer sam se brzo umarala i nisam mogla skroz da se ispravim, ali to je normalno. Posle, naredna 3 dana sam imala bolove od gasa koji se upumpa u stomak prilikom operacije da bi organi mogli bolje da se vide. Taj gas nije u crevima i zelucu pa mi se cini da ne moze da se izbaci lako i siri se ispod rebara i stvara pritisak od koga sam imala bolove u plucima i ramenu i ruci. Ali to prodje pa posle i zaboravis. 7 dana nakon operacije ti skinu konce i meni su ostala 3 mala reza oko 1 cm. Jedan u pupku koji se verovatno nece ni videti i dva u nivou jajnika. Sto se tice infekcija, i meni je proslo kroz glavu da se ne zagadim s obzirom da su uslovi u nasim bolnicama stvarno ocajni, ali se nadam da ne smeju ipak da dozvole da instrumenti i oprema ne budu sterilni. Za sada nemam nikakve posledice, mada me je iznerviralo kada sam postala svesna da mi medicinski tehnicar koji mi je trazio venu i ubacio iglu za infuziju uopste nije obrisao mesto uboda alkoholom pre nego sto mi je uboo iglu, a prethodno mi je prstima pipkao ruku trazeci venu. Stvarno katastrofa.
Inace da znas ono sto ja nisam znala, moras da budes obrijana. Ja se nisam obrijala pa me je med.sestra tamo brijala nekim praistorijskim brijacem, bilo je stvarno degutantno, odmah sam je pitala da li je sterilan :-) rekla je naravno da jeste. Savetujem ti da se pripremis sama. Takodje, ne smes da imas lak na noktima ruku i nogu, nikakav nakit ili sat.
Sve u svemu, proslo je i sto je najvaznije pomerila sam se sa mrtve tacke s obzirom da su mi stvorene sanse za prirodno zacece.
Slobodno pitaj sta te jos zanima, dok mi je secanje sveze da mogu sve da ti odgovorim.
Pozdrav
M31
Novi član
Novi član

Post od M31 »

Tanja, jos da dodam, mislim da je bolje da sto pre ides na laparoskopiju jer postoje sanse da i tebi "poprave" jajovode i da postanu prohodni.
Meni su po prvom HSG-u oba bila neprohodna a sada nakon laparoskopije je jedan prohodan. Inace kad rade nesto na jajovodima tokom laparoskopije, istovremeno urade i novi HSG tako da se odmah zna da li je operacija uspela.
Srecno
Korisnikov avatar
Blonde
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 1:47 am

Post od Blonde »

I ja sam bila u Valjevu :D isto po preporuci Goce Ivanovic.
To mi je druga laparaskopija posto sam prvu radila u BG Visegradska na kojoj nista nisu uradili nego samo otvorili, videli i zatvorili (uradjena je provera jajovoda). konstatovali hydrosalpinx i posali na IVF a zna se se prvo mora uklniti hydrosalpinx, medjutim moja doktorka je smatrala da to nema veze i tako su uradili IVF oji naravno nije uspeo.
Otisla sam kod Goce koja mi je isto rekla da nece da radi IVF na takvo stanje u maloj karlici i poslala u Valjevo, nemam reci za bolnicu u Valjevu kao i med. osoblje i lekare. Operisao me je dr. Zoran Jokic sjajan covek i lekar nacelnik ginekologije koji je posle jutarnjeg sastanka samnom pio kafu i bukvalno crtao sta treba da mi rade! Ja sam bila soknuta, takodje je mom suprugu trazio broj telefona da ga zove kad operacija bude gotova :o Pa u Bg ni cistacica te ne bi zvala a kamoli nacelnik! Ophodio se i prema drugim pacijentima isto tako. Goca je svo vreme zvala tel. i proveravala kako sam i pre i posle operacije! Bila sam vise nego prijatno iznenadjena!
Izvadjen mi je desni jajovod na kom je bio hydrosalpinx a levi je kako kaze dobar i da sada ne vidi prepreku za prirodnu trudnocu (a u BG su napisali da je nefunkcionalan!) :evil:
Operacija je trajala oko sat ipo i odmah su me odvezli u sobu (nisam bila na poluintenzivnoj) odspavala sat vremena i kukala da mi izvade kateter sto je doktor odobrio. Odmah ustala otisla do wc-a, smazala pola duple plazme (kazu da ne sme ali ja sam bre bila gladna) i pobegla u kantinu dva sprata nize na kafu :D Jeste mi se malo mantalo ali sam bila na nogama! Uglavnom ja popih kafu sa med. tehnicarem koji me je pripremao u operacionom bloku :) zaprepastio se kad me video za stolom.
Sestre i doktor su se krstili kad su me ideli da spartam po hodniku sat posle operaije ali meni je bilo dobro (mnogo bolje nego posle prve laparaskopije) Bolove u grudima nisam imala ali sam ih imala kod prve laparaskopije od tih gasova koje ubacuju! Obicno su bolovi od gasa jaci kod pusaca!
Nista ti ne brini nije to nista srasno!
Puno srece ti zelim!
SlikaSlika
Slika
Making the decision to have a child is wonderous! It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body!
http://www.*/forum/
M31
Novi član
Novi član

Post od M31 »

Da odrzim temu na prvoj stranici :D
M31
Novi član
Novi član

Post od M31 »

Strpljivo cekam u nadi da cete uskoro svratiti na forum.
:D
M31
Novi član
Novi član

Post od M31 »

Nada umire poslednja! Jos jedan pokusaj da ugledate moje pitanje i mozda odgovorite? :D
Hvala
Odgovori