ZA OBGYN - HSG I ENDOMETRIOZA U DOUGLAS-u

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
makins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

ZA OBGYN - HSG I ENDOMETRIOZA U DOUGLAS-u

Post od makins »

Poštovana Obgyn,

Već sam Vam se obraćala u vezi sa svojim problemom u topiku pod naslovm “STALNO MI SE VRAĆA ENDOMETRIOZA” i bila više nego zadovoljna, pre svega, stručnim i iscrpnim odgovorima koje ste mi pružili. Ponovo sam u prilici da Vas konsultujem sa tematikom koja bi se možda i mogla obuhvatiti već pomenutim topikom, ali odlučih da to bude novi, s obzirom na mogućnost izdvojenog sagledavanja ovog pitanja, barem sa lične tačke gledišta.
Dakle, na folikulometriji mi je utvrđeno postojanje ovulacije. To mi je za kratko ulilo nadu u ostvarljivost trudnoće, uprkos tome što veliki deo posla tek usledio. Neophodno je uraditi kontrolu prohodnosti jajovoda (HSG), ali to mi nije bilo preporučeno jer je na ultrazvuku već izvesno vreme u Douglasu konstatovano prisustvo okruglaste formacije promera 30-tak mm za koju je postojala izvesna sumnja da je ponovo u pitanju endometrioza (inače, podsećam da sam za poslednje tri godine već tri puta operisana od ove bolesti :cry: , što se može detaljnije videti u već pomenutom topiku). Rečeno mi je da je prisutna sumnja da je endometrioza zahvatila i creva, te da moram hitno na CT skener, kako bi se postavila tačna dijagnoza. Ukoliko bi se to potvrdilo kao istinito, uklanjanje tih eventualnih endometriotičnih žarišta sa creva bi pod hitno moralo prethoditi vršenju HSG (navodno, zbog opasnosti od izlivanja kontrasne tečnosti).
Međutim, nalaz CT skenera nije bio definitivan (ZAKLJUČAK: CT nalaz ukazuje na postojanje suspektnog recidiva endometrioze paraadneksalno levo i u Duglasovom prostoru levo kao i subserozni miom, ali zbog različite lokalizacije u odnosu na ultrazvučni ginekološki pregled predlaže se MR male karlice).
Tako sam dalje bila “prosleđena” na magnetnu rezonancu. U nalazu magnetne rezonance stoji sledeće: Retrouterino pararektalno na levoj strani, u projekciji Douglasovog rececusa, prisutna je nodularna promena okruglastog oblika, najvećeg dijametra 3,5 cm, niskog T2 i mešovitog T1 signala (predominantno niskog, sa nekoliko hiperintenznih hemoragijskih lokulacija na medijalnom aspektu) – po karakteristikama odgovara endometriomu.
Ne spominje se da je zahvatilo creva, što mi je dalo tračak nade. E sada, evo opet tih famoznih oprečnih mišljenja lekara :o od kojih očigledno ja I mnoštvo učesnica ovog foruma vidimo spas u vašoj arbitraži: naime, jedan lekar smatra da i samo postojanje ove endometriotične formacije u Douglas-u nije prepreka za izvođenje HSG-a (propuštanje konstrastne tečnosti kroz jajovod i njegovo snimanje rendgenom da bi se utvrdila prohodnost), dok drugi izražava bojazan da bi ova kontrasna tečnost mogla dospeti u creva, te izazvati nesagledive komplikacije :evil: , pa je zbog toga mišljenja da bi tu formaciju najpre trebalo otkloniti operativnim postupkom.
Čijem mišljenju da se priklonim?
makins
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 07, 2006 11:03 pm

IVF I ENDOMETRIOZA

Post od makins »

Imam još jedno dodatno pitanje. Nezavisno od HSG-a, pošto mi je preporučeno da što pre pristupim IVF-u, zanima me da li bi prethodno morala otkloniti sve te endometriotične i druge ciste. Napominjem da pored pomenute endometriotične ciste u Douglasu postoje još neke manje cistične formacije. Navodim ostale zaključke u nalazu pregleda magnetnom rezonancom:
- Minorna cistoformna lokulacija paramuralno uz zid rektuma u ovoj zoni (12mm, karakteristike serozne tečnosti);
- Diskretna cistiformna promena u projekciji reziduuma adneksa na desnoj strani (8mm);
- Par malih intramuralnih mioma u prednjem zidu korpusa paramedijano levo i paraistmično na desnoj strani (22 i 17 mm respektivno).
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm

Post od obgyn »

Slanje na CT scan je bacanje para, jer je obicno nekoristan kod cisticnih formacija male karlice, tako da poslije UZ obicno idemo direktno na MRI.

Ako Vi idete na IVF zasto je bitno da radite HSG ?, jer Vam jajovodi ni ne trebaju ! ili zelite da pokusate jos prirodno prije nego udjete u IVF ?
Za izvodjenje HSG nema nikakve opasnosti za postojeci endometriom, niti za crijeva, niti za prosipanje tecnosti endometrioma bilo gdje u abdomenu ! Ali postavljam pitanje svrhe HSG ako idete na IVF...

Ne sjecam se detalja Vaseg prethodnog pitanja ( tako da bi bilo bolje da ste samo nastavili na vec dane odgovore i prethodno postavljeno pitanje ), a ni svih postupaka kroz koje ste isli, ali sam sigurna da sam pricajuci o endometriozi rekla da MI NE ZNAMO KAKO ENDOMETRIOZA UGROZAVA FERTILITET ZENE: biohemijski ? mehanicki-priraslicama ? ili na oba nacina ? tako da ako zelite da pokusate prirodno, onda je neophodno odstraniti endometrioticko zariste, jer se time znacajno povecava sansa za trudnocu...e sada moram da obavim research...endometrioza i IVF:...evo nekoliko istrazivanja u poslednje 3 godine, ciji rezultati kazu slijedece:

1. Results of IVF in patients with endometriomas: Is surgical removal beneficial ? Wong and all.
( Rezultati IVF procesa kod pacijenata sa endometriozom: Da li je odstranjivanje endometrioma korisno ? )
Objavljeno u American Journal of Obstetrics and Gynecology 2004.
Obuhvaceno 250 pacijenata, podijeljeno u 2 grupe, jedna koja je imala emdometriome i druga koja nije. Onda su prvu grupu podijeli na podgrupe A kojima su odstranili endometriome prije IVF, i B grupa kojoj nisu.
Zakljucak: IAKO NE IZGLEDA DA PRISUSTVO ENDOMETRIOMA UTICE NA IVF/ET ISHODE NA NEGATIVAN NACIN, MOZDA POSTOJI BENEFIT U ODSTRANJIVANJU ENDOMETRIOMA PRIJE IVF.

2. Pregnancy outcome after IVF and ICSI in unexplained, endometriosis - associated and tubal factor infertility.
( Ishodi trudnoca poslije IVF / ICSI kod pacijeanata sa neobjasnjenim uzrokom infertiliteta (274 pacijenta ), infertilitetom udruzenom sa endometriozom (212 pacijenata ), i kod infertiliteta uzrokovanih ostecenjem jajovoda (540 pacijenata))
Omland, Abyholm, Fedorczak, and all. Finska, 2004
.

Zakljucak: Uopste se pokazalo da je bolji ishod trudnoca (veci broj zivorodjene djece, manji % blizanackih trudnoca, rjeci rani spontani pobacaji )bio kod grupe pacijenata za neobjasnjenim uzrokom infertiliteta nego kod grupa pacijenata sa endometriozom, i ostecenjem jajovoda.

3. Impact of endometrioma resection prior to IVF/ICSI cycles
Uloga hirurskog odstranjivanja endometrioma prije IVF/ICSI ciklusa

Juan Garcia - Velasco, Spain 2005.
Zakljucak: Mi ne preporucujemo odstranjivanje endometrioma prije IVF/ICSI procesa, ukoliko pacijent nema simptome, jer se nije pokazalo da popravlja % ostvarenih trudnoca, broj zivorodjene djece.

Dakle...oko ovog nije bas iskristalisan stav medju svetskim strucnjacima, tako da bih ja ako zelite da pokusate da ostvarite spontanu trudnocu, uradila laparoskopiju sa metilenskim plavim, pokusala da odstranim taj endometriom ( ako je moguce bez otvaranja abdomena ) i nakon operacije provjerili propusnost tuba, a onda kako Vam Bog da.
Ako idete odmah na IVF, i nemate simptoma, onda ostavite endometriom da miruje, jer ste imali vec 3 operacije.
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
Odgovori