za ObGyn: HGSIL, HPV visokog onkogenog potencijala

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
nadia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 4:38 pm

za ObGyn: HGSIL, HPV visokog onkogenog potencijala

Post od nadia »

Postovana dr. ObGyn,

Prije 7 godina, nakon porodjaja, pri redovnom pregledu postavljena mi je dijagnoza Leucoplakia (kolposkopski), uradjen PAPA: ASCUS, LSIL se ne može iskljuciti; u cervikalnom brisu prisutna blaga hiperkeratoza i ortokeratoza, te reaktivne promjene. Vaginalni sekret: III grupa. Kultura vag. i cerv.brisa: koagulaza negativan Staphylococcus. Potom uradjen HPV (PCR metodom): negativan za visoko i nisko rizičnu grupu. Sprovedena krioterapija (leukoplakije na egzocerviksu).

Nakon 3 mj. ponovljen PAPA: CIN I/LGSIL, a kolposkopski i dalje prisutna leukoplakija. Ponovno za 3 mj. uradjen PAPA: CIN II, HGSIL. Preporučena ciljana biopsija i kiretaza cervikalnog kanala (od strane citologa/patologa koji se educirao u USA i Holandiji).
PH nalaz: Tri isječka su pokazala CIN I, Cervicitis chr. , a cetvrti isječak: CIN II. Endocervicitis chr. Metaplasia squamosa epithelii superfitialis et glandularum endocervicis (displasticni epitel u vise fokusa ima morfoloske osobine sugestivne za HPV infekciju). Kontrolni PAPA nakon 4 mj.: HGSIL (CIN II), a kontrolni HPV: Negativan.

Nakon ovoga uzimala sam med, Aloe vera napitak, vit. B-complex i kantarion vaginalete. Kontrolni kolposkopski i PAPA nalazi narednih godina su bili potpuno uredni, da se niti citolog niti ginekolog koji su me vodili nisu mogli nacuditi. Posljednje kontrole koje su bile uredne obavljene su u aprilu 2005. Sest mjeseci nakon toga imala sam Missed AB (u 9.nedelji), nakon cega sam krvarila 40 dana. U decembru sam uradila kolposkopiju (uredna), kultura vag.i cerv.brisa, kao i direktni preparat: Ech.coli, a PAPA nalaz: LGSIL. U martu 2006. kolposkopski nalaz uredan, u brisevima i dalje Esc.coli, PAPA: HGSIL/CIN II, promjene sugestivne za HPV infekciju. Uradjen HPV nalaz (PCR): Pozitivan, visokog onkogenog potencijala. Nakon ovoga ginekolog mi je rekao: nema CIN-a bez HPV-a, te da sam HPV vjerovatno imala sve ove godine, ali je moj imunitet nadjacavao, pa je otuda test bivao negativan.

Buduci da sam zapocela tretman HPV infekcije (koja je asimptomatska), zanima me da li i moj muz (koji takodje nema nikakvih simptoma niti znakova) treba da se podvrgne dijagnostickoj proceduri i sta u tom slucaju predlazete (kojem specijalisti da se obrati)?
Dijagnosticiranje i lijecenje samo jednog partnera po meni nema smisla.
Cijenila bih i Vase misljenje vezano za vrstu tretmana koji biste preporucili u mom slucaju? Imam 39 godina, majka sam jednog djeteta, ali bih zeljela jos jednog bebaca. Ginekolog je odlucio da zapocnem sa ispiranjem (Betadine, Albothyl), pa "eventualno nastaviti sa Aldara kremom ili Interferonom" (iako nema kondiloma). Pri pregledu mi je jos rekao da ne konta kako je moguce da PAPA i HPV pokazuju to sto pokazuju "kad su zidovi vagine i grlic kao ogledalo." Iskreno, ovo mi bas i ne uliva neko povjerenje, jer mi se doktor cini nesigurnim i neodlucnim. Samoinicijativno sam pocela razmisljati o konizaciji jer me plasi HPV visokog onkogenog potencijala a imam pozitivnu porodicnu anamnezu za Ca.

Hvala unaprijed za Vas odgovor.

Topli pozdravi
Odgovori