za Obgyn:HELLP sindrom

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

za Obgyn:HELLP sindrom

Post od emilija2004 »

Porodila sam se u 37 nedelji posto sam imala Hellp sindrom,povecani proteini u urinu,nizak nivo trombocita i dugo vreme koagulacije krvi.Posto je predhodno utvrdjeno da mora carski rez,primila sam tokom cele noci pre porodjaja nekoliko doza krven plazme.
Zanima me zasto je doslo do ovog sindroma?
Da li cu imati neke zdravstvene posledice dalje zbog toga?
Da li u narednoj trudnoci mogu ocekivati da mi se to opet desi?
Nakon porodjaja,4 dana kasnije trombociti su opet pali,ali vec nakon 7 dana je bilo dobro pa su poceli da mi daju injekcije protiv tromboze.
takodje mi je nakon porodjaja bio povisen krvni pritisak,sad je u granicama normale ali je puls 100-120.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

To sto ste Vi imali po opisu Vasih rezultata moze da bude samo preeklampsija sa ili bez HELLP sindroma. Potrebno je da napisete vrijednosti slijedecih testova tokom nekoliko dana dok ste bili u bolnici ( recimo dan kad ste primljeni, porodjeni, i otpusteni iz bolnice ) jer ova recenica se ne uklapa u kontekst HELLP sy.
Nakon porodjaja,4 dana kasnije trombociti su opet pali,ali vec nakon 7 dana je bilo dobro pa su poceli da mi daju injekcije protiv tromboze. :
1. Hemoglobin
2. Trombociti ( platelets )
3. AST
4. ALT
5. LDH
6. Uric Acid.

Cestitam !!! Niste napisali ni da li ste dobili djevojcicu ili djecaka !
Srecno.
Pozdrav,
ObGyn
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

devojcica

Post od emilija2004 »

Dobili smo devojcicu 2810g/49cm rodjenu u 37 nedelji.
Imala sam preeklamziju sa Hellp sindromom.Posto sam u Nemckoja,ja rezultate nemam na mojoj otpusnoj listi,celokupna dokumentacija je ostala kod njih.Ynam samo da je najniya vrednost trombocita bila 48 (a nominalne su 150-400 valjda).
Da li je porodjaj i terapija od ove pojave ili mogu da ocekujem i neke kasnije probleme ?
Koliko treba cekati do naredne trudnoce,da li je 3 godine OK?I da li trebam neke posebne testove i preglede da radim kako mi se opet ne bi desilo isto?
Sta je uzrok preeklamziji i Hellp Sy?
Odgovori