OBAVESTENJE-VANTELESNA,DRZAVNI PROGRAM

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

jesa71
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Mar 02, 2008 10:11 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

OBAVESTENJE-VANTELESNA,DRZAVNI PROGRAM

Post od jesa71 »

U zelji da zainteresovanim parovima koji su zapoceli pripreme ili planiraju drzavni program VTO pomognem da izbegnu maltretiranje i nepotrebni stres,donosim najnovije vesti iz Ministarstva zdravlja,Republickog zavoda za zdravstveno osiguranje i GAK-a Novi Sad a u vezi sa najnovijim odlukama republicke komisije koja je zasedala 29.02.2008. i donela niz odluka o kojima javnost nije obavestena i o kojima, izgleda, ne postoji zajednicki stav.
1.UPUT SE OVERAVA iako ranije to nije bilo potrebno jer novac ide iz specijalnog budzeta za 3 klinike u Srbiji,pa neki clanovi komisije u Nemanjinoj ni ne misle da treba da ga overe.Ni ne znaju svoj posao,ali bolje da sede tu nego da lece ljude sa takvim nivoom informisanosti i profesionalizma. :roll:

2.NEOPHODNA DOKUMENTACIJA je nepoznanica,kriterijum je "predajte sve sto sami mislite da treba",ne znaju na koji nacin cete dokazati da niste jos negde na listi cekanja,ne znaju ni gde postoji ta lista,a na kraju traze ZAVRSNI IZVESTAJ SA KLINIKE koji sumira celu vasu istoriju bolesti i konacnu odluku lekara da vam nema pomoci bez VTO :oops:

3.MOGUCNOST IZBORA JEDNE OD 3 DRZAVNE KLINIKE za njih je novost.Nemojte se iznenaditi ako vam i u ministarstvu,na 12.lokalu po redu na koji vas prebace, kazu da vise nema biranja:jug u Nis,centralna Srbija u BG,Vojvodina u NS. :o Srecom,po recima clana republicke komisije za VTO sa kojim sam kontaktirala pre dva sata-izbor je moguc i komisija uput mora da overi,gde god vi zeleli da uradite postupak!:lol:

Tako drzava pomaze rast nataliteta u Srbiji.Stresom protiv neplodnosti.

Svak cast pojedincima-Dr.Vlacic iz Ministarstva i narocito Dr.Vesni Kopitovic sa GAK-a Novi sad,kao profesionalcu,coveku,prijatelju.

Dakle,na vreme u akciju,svakog dana se menjaju pravila igre sa drzavom,ustedite nerve,trebaju vam za vaznije stvari... :wink:

ps.Proverite,ali sam prilikom istrazivanja saznala da za sve one silne analize mozete dobiti uput ordinirajuceg ginekologa za Torlak,tako da se ni to ne placa.Al' ajd' sad -veruj ,mozda i na tu temu ima 5-6 tumacenja odluke...
jesa71
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesa71 »

Uput overen,(data SAGLASNOST) od strane prvostepene lekarske komisije, Beograd,Nemanjina 30,soba 109. I sprat.
Da ne lutate... :-?
vaga
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 12:13 am

Post od vaga »

Jeso, je l' istina da je granica za godine pomerena na 43?

Pozdrav
jesa71
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesa71 »

Vago,sta ces ovde?Tebe cekam tamo kod Mini... :lol: :lol: :lol:
Ne znam. Sve sto znam ja sam napisala,znam jos da liste cekanja vise nema,da su nasli neki brzi sistem pa se ne ceka puno i da jos neki istrazuju i bude cinovnike po ministarstvu pa ce dopisati nova obavestenja ovde...
Pogledaj povremeno :o
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Jeso, a gde se prijavljuje za besplatnu IVF? I koji su kriterijumi za prijavu (jel ti daju kriterijume, ima li negde na netu o tome?)
mamaana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 25, 2008 12:35 pm

Post od mamaana »

nabla napisao:Jeso, a gde se prijavljuje za besplatnu IVF? I koji su kriterijumi za prijavu (jel ti daju kriterijume, ima li negde na netu o tome?)
Evo da ti odgovorim dok se ne javi Jesa.Za besplatnu VTO se prijavljujes u jednu od ove tri klinike:NF;Visegradska ili Betanja-Novi Sad.Kriterijumi su da nisi straija od 38 godina,da nemas dece i da postoje jasne indikacije za VTO.
Astra
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 03, 2007 7:07 pm

Post od Astra »

Jesa, molim te navedi sta ti je od dokumentacije trazeno da bi overila uput?

Nabla, mozes se prijaviti na beogradskim klinikama odlaskom na odgovarajuci salter (obicno je to na odeljenjima za bracni sterilitet) ili u novosadskoj klinici na tel. 021/48-99-330 i 48-99-222, svakoga dana posle 17h. Sto se tice kriterijuma, otprilike je najbitnije da nemas vise od 38 godina. Ostalo ces saznati kada te pozovu na konsultacije. Brzina kojom ces uci u program zavisi najvise od dijagnostickih analiza koje si u medjuvremenu odradila, dakle, HSG, laparaskopija, histeroskopija, dosadasnji pokusaji VTO ili inseminacije.
kikica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 4:45 pm

Post od kikica »

Na drugom forumu sam dosla do informacije da je sad odobreno finansiranje VTO (od strane drzave) i u nekim privatnim klinikama koje za to dobiju licencu, tj ispune odgovarajuce uslove. Kazu da je par klinika vec u zavrsnim pregovorima...
Jeste li cule za to?
NADA je kao ptica koja oseća svetlost i peva dok je zora još uvek mračna. Rabindranat Tagora
nabla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 3:16 am

Post od nabla »

Kikice, meni je jedna devojka poslala na mail da su Ivanovici, Jevremova i Jovanova dobili dozvolu od drzave.

Hvala Astra i mamaana :D

Mene bune "jasne indikacije"- pretpostavljam da bih bila odbijena jer je Ljubic i u privatnoj ordinaciji bio nevoljan da radim IVF jer sam vec imala 2 spontane trudnoce (neslavno zavrsene) i kao nisam mnogo stara (33 leta :() i smatra da mozemo mi i prirodno. Al problem je sto sad imam povisen fsh i proslo je vise od godinu dana od poslednje trudnoce (Ljubic za sada to nije video kao veliki problem :-? ). Procitah da neki lekari (uglavnom na Zapadu, a i poneki kod nas) preporucuju odmah na IVF ako je rec o smanjenoj rezervi jer satic brzo otkucava :-?
No, ostaje da pokusam s prijavom !
Natica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Mar 06, 2008 8:49 am

Post od Natica »

Moram da se priključim vašoj prepisci. Slična prepiska se povela i u jednoj od tema u delu urologije, zbog muškog steriliteta. Htela sam da napomenem da smo suprug i ja ušli u program i prosleđujem vam link da vidite naša iskusta, ako mogu da pomognu. Moram reći da su naša iskustva drugačija od ovoga što je Jesa71 iznela.

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... c&start=15

Pozdrav i sa srećom.
Astra
Novi član
Novi član

Post od Astra »

Ovo vazi za drzavnu kliniku u Novom Sadu!

SPISAK POTREBNIH REZULTATA PRE UKLJUCIVANJA U PROGRAM VTO/ICSI

Fotokopije raspolozive medicinske dokumentacije o dosadasnjem lecenju:

- HSG snimak
- Laparaskopski nalaz
- Nalaz histeroskopije – OBAVEZNO URADITI PRE IVF
- Otpusne liste ukoliko su radjeni operaticni zahvati na jajnicima, jajovodima ili materici
- Podaci o eventualnim prethodnim pokusajima vantelesne oplodnje

Neophodni novi nalazi za sadasnje ukljucivanje u program VTO:

- Kolor dopler kod pacijentkinja starijih od 35 godina
- Rubela virus IgG
- CMV (cytomegalovirus) IgG, IgM ako je IgG pozitivan
- Markeri na hepatitis B i C
- Toxoplasma gondii (IgG, IgM samo ako je IgG pozitivan)
- Nalaz FSH, LH, E2 i Prolaktin (izmedju 2-5 dana ciklusa)
- Progesteron, 20-22 dana ciklusa
- T3, T4, TSH
- Chlamidia trachomatis
- Mycoplasma, Ureaplasma
- Bakterioloski pregled brisa cerviksa I VS
- Ultrazvucni pregled jajnika izmedju 8-14 dana ciklusa
- Krvna grupa i Rh faktor

Potrebne pretrage kod muskaraca:

- spermogram
- bakterioloski pregled ejakulata
- Chlamidia trachomatis
- Mycoplasma, Ureaplasma
- Markeri na hepatitis B i C

O eventualnoj potrebi za posebnim pretragama koje nisu na prilozenom spisku bicete upoznati tokom konsultacije.
jesa71
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesa71 »

Hej,narode,koci...

Natice

i ostali

jedno je sta vam treba za odredjenu kliniku(analize,istorije bolesti...itd) i to uglavnom ide glatko,svi su divni i puni razumevanja...A POTPUNO JE DRUGA STVAR ONO STO VAM TREBA ZA DOBIJANJE SAGLASNOSTI LEKARSKE KOMISIJE i to nema veze sa semom koju vam je lekar ispisao i njegovom preporukom za odlazak na IVF,a to saznate tik pred prijem pa sledi jurnjava da se za komisiju koja overava uput prikupi ono sto njih zanima,a to nisu vase hormonske analize,spermogrami,brisevi...itd.Ispostavilo se da sam ja PRE DANA PRIJEMA morala da odem na kliniku koja ce PRE DANA PRIJEMA pregledati sve papire i napisati KONACNI IZVESTAJ O TOME DA SE ZBOG toga i toga DANA tog i tog PRIMATE NA KLINIKU tu i tu RADI ZAPOCINJANJA PROGRAMA IVF,potpis lekara,pecat...
E onda sa tim papirom I SVIM OSTALIM KOJE IMATE jer niko ne zna sta moze da im padne na pamet da vam traze, u Nemanjinu 30,soba 109,I
sprat,pa sacekas da zasedaju a onda te prozovu i obaveste da li si dobio saglasnost(rekose mi da mnogi i nisu ???),lupe ti "tri peacta i jedan
okrugli" i TEK SA TIM MOZETE IZVRSITI PRIJEM NA KLINIKU!(uz ono brdo analiza koje nosite na prijem,naravno)
Tako je bilo u mom slucaju,ogradila sam se od narednih jer su se na meni ucili pa ce naredni mozda lakse proci...

Granica je (bar zasad) 38 godina.
Nadam se da smo se sada razumeli.
Astra
Novi član
Novi član

Post od Astra »

Jesa, sta ti znaci DAN PRED PRIJEM…pocetak uzimanja kontraceptiva, pocetak dobijanja injekcija, aspiracija ili sta? Ukoliko je DAN PRED PRIJEM bilo koja od ovih aktivnosti, onda to moze biti besmisleno ukoliko ta lekarska komisija, kako kazes, moze I da ne odobri VTO, a mi se u medjuvremenu nagutale lekova, naprimile injekcija I naplacale gomile anliza koje su nam trazene!?

Dakle, misljenja sam da ipak konacno misljenje lekara specijaliste treba traziti daleko ranije, a ne pred dan prijema. Dobro, ti si bila dovedena pred svrsen cin jurcajuci da otkrije kako procedura oko uputa zapravo ide, tako da si to sve uradila knap!

Spisak dijagnostickih operacija i analiza koje sam dala su informativnog karaktera zenam koje planiraju da se prijave. Iz mog iskustva, ukoliko niste odradile HSG, laparaskopiju i histeroskopiju tesko da ce vas primiti na program, sto je negde i logicno.
jesa71
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesa71 »

:) Ne dan pred prijem nego PRE DANA PRIJEMA,dakle unapred,ali ne previse jer uput vazi 1 mesec.Dobro si shvatila,u to vreme ti vec pijes kontraceptive a ako si na dugoj semi mozda i jos toga i vec si naklukana lekovima a oni TEK odlucuju!!!O tom ludilu ja pisem!
Prijem je dan koji ti Dr. odredi da doneses sve analize i overen uput,uradi se UZ,ja sam imala i generalnu probu transfera(o tome cu na drugom mestu)i odrede dan kada pocinjes sa injekcijama i daju ti sledovanje za par dana,do prve kontrole.Od tog dana se "vodis" da si u bolnici pa sve dalje analize krvi,folikulometrije...ide na isti trosak.Dalje znas,aspiracja,transfer pa otpust.Pa sta ti Bog da.

Sto se potrebnih analiza tice,izgleda da se od klinike do klinike spiskovi malcice razlikuju,najbolje je otici na konsultacije,tako se nikad ne pogresi.A o propratnoj papirologiji se ovde sazna vise nego u ministarstvu... :-?
jesa71
Aktivan član
Aktivan član

Post od jesa71 »

nabla napisao:Jeso, a gde se prijavljuje za besplatnu IVF? I koji su kriterijumi za prijavu (jel ti daju kriterijume, ima li negde na netu o tome?)
Cuti bre,sada,ne baksuziraj,cesni stomacic i kuliraj...Ne daj Boze da ti opet zatreba,pricacemo o tome... :wink:
Odgovori