Estradiol - 25.5 (follik. faz- 0 - 160, ovulaciona - 34 - 400, lutealna - 27 - 246)
FSH - 8.12 (follik. faza - 2.8 - 11.3, ovulaciona - 5.8 - 21, lutealna - 1.2 - 9)
LH - 14.7 (follik. faza - 1.1 - 11.6, ovulaciona - 17 - 77, lutealna - 0 - 14.7)
Prolactin - 248 ( ž - 95 - 620 )
Progesteron 2.49 (follik. faza - 1.0 - 6.3, ovulaciona - 2.5 - 7.4, lutealna - 13.9 - 90 )
Testosteron - 2.54 (ž - 0.5 - 2.8 )
Beta HCG - 0.1 ( ž - 0 - 5)
Iz navedenog došao je do zaključka da imam manjak progesterona, dao mi je lutestrol injekcije 3 komada i rekao kada dobijem da počnem sa uzimanjem kontracepcije. Dobila sam, promenila nekoliko vrsta kontraceptivnih pilula, jer sam imala glavobolje, nadimanje, izraženu depresiju, bubuljice i na kraju mi je logest jedino odgovarao. Pila sam ga 6 meseci i prestala, kako bi dobila sama, tako mi je rekao lekar. Međutim čim sam prestala da pijem tablete, ponovo nisam dobila. Ponovo sam dobila injekcije i počela sa kontracepcijom, i tako na svakih šest meseci bez rezultata. Posle godinu dana od početka terapije radila sam ponovo nalaze, ali samo progesteron i tada mi je bio 4.74, doktor mi je rekao da nalaz nije odgovarajući, jer je prošlo samo dva meseca od kada sam uzimala kontraceptivne pilule. Ali da nije zadovoljan, jer je ponovo nizak.Tako dve godine imam isti problem. Sada sam prešla na jače pilule mersilon, od kojih sam bila depresivna i bubuljičava, inače problem sa bubuljicama nemam, ali sam nastavila da ih pijem... Lekar mi je rekao da ću se navići, i posle 2 meseca mi je podnošljiviji. Na svakih šest meseci pravim pauze kako bi sama dobila i ništa, onda primam lutestrol i tako u krug.
Nije mi jasno zašto se lečim ovako dugo i kako će to uticati sutra na moju trudnoću? Da li ću moći lako da ostanem u drugom stanju ili ne? Koja je procedura. Prestanem sa pilulama i sve ide prirodnim putem... To mi baš nije logično, jer čim prestanem sa pilulama ja ne dobijam.
Radila sam ultrazvuk više puta i sve je u najboljem redu. Imam od meseca septembra prošle godine česte upale jajnika i materice, ali o tome ću drugi put.
Nisam pod stresom ni kući ni na poslu.