neredovna menstruacija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
dacacosic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Avg 20, 2010 6:25 pm

neredovna menstruacija

Post od dacacosic »

Evo i ja imam jedno pitanje...neredovno dobijam...od kada sam pocela da dobijam uvek kasni a imam 21 godinu..pila sam i tablete za dobijanje i posle kontraceptive da bi se ustalilo,ali kad prestanem da ih pijem dobijem 2-3 meseca naredna i posle nikako...tako i sada...sa deckom sam bila 10 ak dana pre nego sto sam trebala da dobijem ali smo koristili zastitu kao i uvek a pritom je kondom kupljen u apoteci tako mislim da ne treba na to da pomisljam...ali tako i prosle god nisam dobijala kad sam prestala da pijem tablete...da li se ovo jos nekom desava i sta preporucujete,hvala unapred....
cekalica
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jun 23, 2010 5:23 pm

Re: neredovna menstruacija

Post od cekalica »

Mislim da je to ipak pitanje za ginekologa,jer se ocigledno radi o hormonima.
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Post od Zli doktor »

dacacosic napisao:Evo i ja imam jedno pitanje...neredovno dobijam...od kada sam pocela da dobijam uvek kasni a imam 21 godinu..pila sam i tablete za dobijanje i posle kontraceptive da bi se ustalilo,ali kad prestanem da ih pijem dobijem 2-3 meseca naredna i posle nikako...tako i sada...sa deckom sam bila 10 ak dana pre nego sto sam trebala da dobijem ali smo koristili zastitu kao i uvek a pritom je kondom kupljen u apoteci tako mislim da ne treba na to da pomisljam...ali tako i prosle god nisam dobijala kad sam prestala da pijem tablete...da li se ovo jos nekom desava i sta preporucujete,hvala unapred....
Po svemu navedenom, najbolje bi bilo da 3 meseca ne uzimate nikakve hormone, pa da uradite hormonski status. Uzroci Vašeg problema mogu da budu razni, ali sudeći po vašoj priči verovatno imate PCO sindrom, tj sindrom policističnih jajnika. Taj sindrom je relativno čest u našoj populaciji. Ali na žalost, često se previđa i ne tretira adekvatno. Ali da bi se sve to potvrdilo neophodno je uraditi ultrazvučni pregled i već pomenuti hormonski status 3. i 21. dana ciklusa :roll:
LaFolie
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 04, 2009 3:42 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od LaFolie »

ja imam slican problem
radi se o tome da cesto preterujem sa sportom i drzim dijete i onda nista od ciklusa po 3 meseca... Cim se ugojim i izgledam normalno ciklusi mi se srede...
Mia6
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 22, 2011 6:11 pm

Post od Mia6 »

Pozdrav svima!I ja imam problem sa neredovnim ciklusom.Bila sam kod ginekologa i reko mi da imam policisticne jajnike.Vec 2 meseca nemam ciklus i reko mi da pijem orgametril tablete,ali vidim da se vecina zali na te tablete da padaju u depresiji,nervozni itd.,cak da im nije ni pomoglo.Da li ipak moram da pocnem sa tom terapijom,kako bi dobila ciklus ili sta da radim ??? :( Hvala unapred
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Post od Zli doktor »

Mia6 napisao:Pozdrav svima!I ja imam problem sa neredovnim ciklusom.Bila sam kod ginekologa i reko mi da imam policisticne jajnike.Vec 2 meseca nemam ciklus i reko mi da pijem orgametril tablete,ali vidim da se vecina zali na te tablete da padaju u depresiji,nervozni itd.,cak da im nije ni pomoglo.Da li ipak moram da pocnem sa tom terapijom,kako bi dobila ciklus ili sta da radim ??? :( Hvala unapred
Orgametril tablete nisu pomogle nikom ko je imao policistične jajnike... :(
Šta Vam valja činiti? Za početak promenite ginekologa... :wink:
Ne bi bilo loše da posetite endokrinologa, da Vam se uradi test opterećenja šećerom sa 75 g glukoze uz merenje insulina, kao i hormonski status (3-ćeg i 21-og dana menstrualnog ciklusa) kako bi se dokazalo postojanje sindroma policističnih jajnika (PCOSy).
A nakon toga bi trebalo da počnete da uzimate metformin (Siofor, Glucophage) ili kontraceptivne pilule (u zavisnosti od toga šta želimo da postignemo).... :)
I naravno da promenite način života tj. redovna fizička aktivnost :) i restrikcija slatkiša... :-?
I biće sve u redu...
P.S. Ne savetujem Vam upotrebu gestagena (Orgametrila) bez preke potrebe...
Ako Vam budu bile potrebne dodatne informacije stojim Vam na raspolaganju... :D
Odgovori