Nekoliko pitanja o ektopiji

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
Giga123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2011 11:18 pm

Nekoliko pitanja o ektopiji

Post od Giga123 »

Pa da pocnem... Imam 21 godinu, i na pregledu mi je uocena "ranica" na grlicu, radjen je Papa test (2. grupa), utvrdjeno je da je u pitanju ektopija, malog promera. Onda su radjeni brisevi, i takodje je utvrdjena infekcija Eserihijom, to smo resili, i sad ostaje da se uradi krioterapija. Znam o tome da nije bolno, da cu nakon nje morati da nosim uloske mesec dana. Ono sto me zanima je to da li je hitno da uradim taj postupak, da li postoji jos nesto sto bih trebala da znam? Takodje me interesuje da li treba da izbegavam odnose (imala sam jednog partnera do sada, ako je mozda i to bitno) ? Unapred hvala! :)
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm

Re: Nekoliko pitanja o ektopiji

Post od Zli doktor »

Giga123 napisao:Pa da pocnem... Imam 21 godinu, i na pregledu mi je uocena "ranica" na grlicu, radjen je Papa test (2. grupa), utvrdjeno je da je u pitanju ektopija, malog promera. Onda su radjeni brisevi, i takodje je utvrdjena infekcija Eserihijom, to smo resili, i sad ostaje da se uradi krioterapija. Znam o tome da nije bolno, da cu nakon nje morati da nosim uloske mesec dana. Ono sto me zanima je to da li je hitno da uradim taj postupak, da li postoji jos nesto sto bih trebala da znam? Takodje me interesuje da li treba da izbegavam odnose (imala sam jednog partnera do sada, ako je mozda i to bitno) ? Unapred hvala! :)
Ako je ektopija uzana i mala nije neophodno da je pošto-poto tretirate... Ona može spontano da reepitelizuje... Redovna kontrola i malo strpljenja... I nije neophodno da izbegavate odnose... Samo se pripazite neželjene trudnoće (zaštita) :wink:
P.S. Pa ako za godinu, dve, tri ne epitelizuje onda možete je tretirate...
Giga123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 03, 2011 11:18 pm

Post od Giga123 »

Zastita naravno! :) Da li postoji nesto cime bih mogla da potpomognem reepitelizaciju? Moja doktorka iz mesta iz kog sam je odmah navela da treba da uradimo taj postupak, dok je doktorka kod koje sam isla na sistematski u studentskoj sluzbi rekla: "Ma to je jako sitno...", tako da nisam bas informisana o svim mogucnostima. Hvala!
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član

Post od Zli doktor »

Giga123 napisao:Zastita naravno! :) Da li postoji nesto cime bih mogla da potpomognem reepitelizaciju? Moja doktorka iz mesta iz kog sam je odmah navela da treba da uradimo taj postupak, dok je doktorka kod koje sam isla na sistematski u studentskoj sluzbi rekla: "Ma to je jako sitno...", tako da nisam bas informisana o svim mogucnostima. Hvala!
Nema na čemu, i drugi put :lol:
P.S. Od koristi mogu da bude lekovite travcice (kantarion) mada je stvarni učinak pod znakom pitanja (ali može da bude od koristi).
Organizam ce već pronaći neki način :)
Zli doktor
Aktivan član
Aktivan član

Post od Zli doktor »

Da ne bude zabune :) :o mislio sam na vaginalete sa kantarionom ... :wink:
melita keller
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 26, 2011 11:03 am

Post od melita keller »

Ja sam radila krio terapiju i nije bas da se ne oseti ali nije nista strasno, nije mi jasno ko ti je rekao da ces morati da korisis uloske mesec dana?sto?Ja sam imala sekret odnosno nije to cak ni sekret nego nekakav vodeni odliv posle terapije nekoliko sati sledeci dan sam vec nosila samo dnevi ulozak a drugidan nista.Cisto sumnjam da je tehnika drugacija nego u novom sadu pa da je oporavak tolko dug.Nemoj se samo sekirati ali bitno je da znas da se ranice trebaju sanirati dali putem vaginaleta ili nekom drugom metodom al svakako ih nemoj zapostaviti.
Aleksandra367
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 12, 2012 10:53 pm

Post od Aleksandra367 »

Ja se izvinjavam unapred ako vas uznemiravam... Videla sam da ste davali odgovre devojkama koje su vas pitale za ektopiju... Pa sam mislila da vas pitam za svoj slucaj, ako biste mi mogli nesto reci...

Radjen mi je PAPA test i doktor mi je napisao ovako u nalazu: "Na razmazu cervikalnog brisa vide se celije pretezno povrsnog sloja bez znakova atipije. Ima dosta leukocita. PA: II"

Vaginalni bris na bakterioloski pregled: "Patogene bakterije nisu nadjene"

Vaginalni sekret: III grupa

Kolposkopija: Dg:Ectopio portio vag.uteri , Cervicitis chr.

Ultrazvucni nalaz: Uterus je u AVF promera 52x24x30mm. Desni jajnik je promera 47x25mm, sacaste je eho gradje. Levi jajnik je promera 27x17mm i solitarne je eho gradje.

Ja sam pre ovog ginekologa isla kod nekog drugog i radjena mi je biopsija i na grlicu materice je uoceno prisustvo HPV virusa, odnosno bradavice velicine polovine nokta. To je odstranjeno i sadasnji rezultati ne pokazuju prisustvo tog virusa. A tada sam imala petu grupu vag.sekreta. Pa mi sad tu nista nije jasno, ako biste mogli da mi pojasnite malo.

Doktor mi je predlozio da radim krioterapiju.

Sta mi Vi savetujete? Zahvalna unapred.

Aleksandra.
Odgovori