Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Na samom pocetku trudnoce moje dete je bilo bolesno od mononukleoze, to sam napomenula ginekologu i uradila sam epstein-bar rezultati su bili IgG 43.7(pozitivan), IgM 0.4(negativan) prema datim referentnim vrednostima, onda mi je ginekolog rekao da opet uradim test nakon 4 nedelje i rezultati su IgG 60, IgM 0,4....radjen je i prenatalni screening svi rezultati ukazuju na nizak rizik, ja sam uplasena jer sam citala da prisustvo virusa moze ostetiti plod (sluh, vid, retardiranost) . Moje pitanje je sta je zapravo ovde pozitivno da li to znaci da imam imunitet (mada nikada nisam imala postavljenu dijagnozu mononukleoze) ili sam i ja zarazena virusom a samim tim i beba. Sta znaci IgG, a sta IgM? Unapred hvala.
IgG antitela ukazuju na prethodni kontakt sa virusom ( niste morali da imate klinicku sliku mononukleoze), dok Ig M znaci akutnu infekciju, te posto su IgM negativni, to se smatra da nema rizika , koji postoji samo kod akutne infekcije.
Prim. Dr lj.Presetnik
Tema je stara, ali zanimljiva. Nadam se da beba vec trci oko Vas!!! Zanima me da li kom buducih majki koje su u pubertetu imale infektivnu mononukleozu moze da komplikuje trudnocu ili je bilo kako omete?
I kada ti opadne imunitet, momonukleozu koju si prelezala ne mozes ponovo dobiti, ali zato mozes milion drugih stvari i to nikakve veze sa njom nema...
Ne znam da li znas kako se prenosi mononukleoza... Ona se prenosi slinom, poljubcem... to je tzv bolest poljubca...
E sad, ona recimo moze biti opasna za majku koja se u ranoj trudnoci razboli od toga, ali ne i za majku koja je nekad davno to prelezala... Cak i da se razboli, ali ovog puta na kraju same trudnoce, opasnosti vise nema za bebu....
Znam, jeste , sve je to tacno, ali sam mislila da malo opsirnije prodiskutujemo o tome, ako neko ima licno ili profesionalno iskustvo, pa da ga podeli sa nama !!!???
Pro iskustvo nemam, ali kazem ti, postoji vremenski period u okviru koga to mozes nekom preneti, ne traje to celog zivota pobogu A taj period je par nedelja...
Ovo sto sam ti gore napisala su rekli doktori, a ne ja.