Danas u razgovoru sa majkom,saznah da joj je ginekoloskim predlogom pronadjena cista ili polip na grlicu materice.
Uradjeni su dodatni nalazi,koji su potvrdili bolest.
U toku sedmice ce biti uradjeni i ostali potrbni nalazi.
Mami je predlozena operacija.
Molim one sa iskustvom otoj bolesti da mi objasne slozenost operacije i koliko je opasna.
Mama je inace stara 62 godine i nije se zalila na bolova ili krvarenja,te je bila veoma iznenadjena dijagnozom.
Molim vas za odgovor i zahvaljujem se svima na trudu i vremenu.
Molim vas
Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Nov 03, 2006 6:54 pm
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Osim sto znamo da je mama 62 godine i da nije imala nikakva krvarenja, ne znam nista drugo ? Da li je polyp ili cista otkriven na redovnom godisnjem pregledu ? i da je Papa nalaza normalan.
Ako je cista na grlicu, onda je to obicna Nabotijeva cista koju nije potrebno otklanjati !!! i koju ima svaka treca zena koja je imala vaginalne porodjaje ! Ako je Gartnerova cista ( ja sam je vidjela 2x u svojoj praksi jer je vrlo vrlo rijetka ) i u vecini slucajeva ne predstavlja nikakve probleme pacijentu jer je vecina manja od 2 cm. Jedini problemi koje pacijentkinja moze da osjeca jeste diskomfort prilikom seksualnog odnosa.
Toliko sto se tice cista na grlicu materice.
Ako se radi o polipu sto je mnogo vjerovatnije, potrebno je uraditi histeroskopiju ( pregled materice pod uvecanjem ) zbog 3 razloga: 1. da se vidi gdje je korijen polipa, jer ponekad potice sa vrha uterusa, ima dugacko 'stablo' tako da je potrebno uci u matericnu duplju i odstraniti ga u korijenu ! 2. kod zena koje imaju jedan polip, cesto se nadje jos po neki, pa ako se uradi histeroskopija onda se odstrane i ostali 3. kod Vase majke koja je 62 g, vjerovatno je grlic atroficno promijenjen, ili suzen, tako da je bilo koja manipulacija na grlicu otezana i najbolje je uraditi tu intervenciju u operacionoj sali, pod anestezijom, jer nece osjecati bolove i moze da ide kuci nakon 2 sata !
Naravno odstranjeni materijal mora da se posalje na patohistoloski pregled.
Ako je cista na grlicu, onda je to obicna Nabotijeva cista koju nije potrebno otklanjati !!! i koju ima svaka treca zena koja je imala vaginalne porodjaje ! Ako je Gartnerova cista ( ja sam je vidjela 2x u svojoj praksi jer je vrlo vrlo rijetka ) i u vecini slucajeva ne predstavlja nikakve probleme pacijentu jer je vecina manja od 2 cm. Jedini problemi koje pacijentkinja moze da osjeca jeste diskomfort prilikom seksualnog odnosa.
Toliko sto se tice cista na grlicu materice.
Ako se radi o polipu sto je mnogo vjerovatnije, potrebno je uraditi histeroskopiju ( pregled materice pod uvecanjem ) zbog 3 razloga: 1. da se vidi gdje je korijen polipa, jer ponekad potice sa vrha uterusa, ima dugacko 'stablo' tako da je potrebno uci u matericnu duplju i odstraniti ga u korijenu ! 2. kod zena koje imaju jedan polip, cesto se nadje jos po neki, pa ako se uradi histeroskopija onda se odstrane i ostali 3. kod Vase majke koja je 62 g, vjerovatno je grlic atroficno promijenjen, ili suzen, tako da je bilo koja manipulacija na grlicu otezana i najbolje je uraditi tu intervenciju u operacionoj sali, pod anestezijom, jer nece osjecati bolove i moze da ide kuci nakon 2 sata !
Naravno odstranjeni materijal mora da se posalje na patohistoloski pregled.
Pozdrav,
ObGyn
ObGyn