MOLIM DA MI PROTUMACITE PATOHISTOLOSKI NALAZ

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
maca123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 20, 2012 5:11 pm

MOLIM DA MI PROTUMACITE PATOHISTOLOSKI NALAZ

Post od maca123 »

dg.CIN3-H-SIL cervicis
Primljena su dva fragmenta:jajolik,glatke,sivkaste povrsine,dimenzija 0,6x0,5x0,3cm,i isecak porcije,nepravilnog oblika,plocast dimenzija 1,5x1,3x0,4cm.Histoloski povrsina je delom prekrivena pravilnim plocasto slojevitim epitelom porcije,avecim delom cilindricnim epitelom,ispod kojeg se nalaze gusto postavljene hiperplasticne zlezde endocervikalnog tipa ili u vise segmenata atipicnim plocasto slojevitim epitelom grubo narusene stratifikacije atipicnih hiperhromaticnih pleomorfnih jedara s patoloskim mitozama u svim slojevima uz ocuvanu bazalnu membranu.Atipicni plocasto slojeviti epitel delom zamenjuje i epitelni pokrov cisticno dilatiranih cervikalnih zlezda.Displasticni epitel(H-SIL)SE NALAZI I NA RUBOVIMA EKSCIZIJE.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: MOLIM DA MI PROTUMACITE PATOHISTOLOSKI NALAZ

Post od Bokily »

Javili ste se na vreme!!! Gledajte da u što bržem roku uradite konizaciju.
HSIL je carcinoma in situ (tzv. početni stadijum karcinoma) koji je u tom periodu 100% izlečiv. To je karcinom koji nije probio tzv. bazalnu membranu što je veoma značajno ( u pozitivnom smislu).
Dakle čeka vas konizacija koja je u ovom slučaju terapijska metoda.
O konizaciji je pisano na mnogo tema, da se sad ne ponavljam.
Poenta je, koliko god da vam ovo zvuči strašno što sam napisala, da je ova promena apsolutno izlečiva jer je uhvaćena na vreme.
Pozdrav i svako dobro.
maca123
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 20, 2012 5:11 pm

Post od maca123 »

Uradjena mi je konizacija radio-talasima to upravo i jeste nalaz odstranjenog dela,ali me brine ova poslednja recenica da li to znaci da nisu sve odstranili?
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Radiće se ponovo konizacija, bez brige...
Mora da se radi, nije odstranjeno sve.
Pozdrav.
thethe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 11:20 am

Post od thethe »

Molim vas da mi protumacite nalaz biopsije. 6730 1/2 6731 u 1 sve

6730 - Cervicitis chronica erosiva gravis.
6731- Krv, sluz i sitni fragmenti regularnog endocerviksa.
Odgovori