Molim pomoć tumačenju nalaza-Cystadenocarcinoma mucinos ovar

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: vlada99, moderato, admin, dr Presetnik

Odgovori
jazzuansa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 19, 2012 8:21 pm

Molim pomoć tumačenju nalaza-Cystadenocarcinoma mucinos ovar

Post od jazzuansa »

Poštovani/e,

Moja dijagnoza je -cystadenocarcinoma mucinosum ovarii, dobro diferentovan, Ia stepen. Tumorsko tkivo jasno inkapsulirano i građeno od nepravilnih adenoidnih papilarnih i cističnih formacija koje su obložene mukoproduktivnim pseudostratifikovanim epitelom. U makroskopski opisanom solidnom području prisutno je solidnije tkivo papilo-adenoidnog aranžmana, ali sa fokalno naglašenijim stratifikatima i pregrađivanjima. Tumorske ćelije umerene atipije i pleomorfije. Tumorsko tkivo infiltruje kapsulu,ali se njen proboj ne nalazi sa najmanjom debljinom očuvanog dela prema spolja od 4 mm. U materijalu se angilimfatična invazija ne nalazi.

Zbog toga mi je izvađen levi jajnik.

Biopsija omentuma i lavat abdomena su pokazali da ne postoji više malignih stanica. Tumor markeri i svi ostali nalazi pre operacije su u referentnim okvirima tj. odlični. Preporučeno mi je 6 serija hemioterapije Carboplatinum AUC 6, što me je neprijatno iznenadilo, s obzirom da su mi i doktor i hirurg predviđali da neću morati.

Ono što je meni najvažnije je da zadržim fertilnu sposobnost, jer nisam rađala i to mi je NAJVEĆA ŽELJA.

Da li neko može da mi kaže nešto više o prognozama vezanim za ovaj tip tumora i da li je moguće da ostvarim trudnoću nakon terapije, tj. da li uopšte da je prihvatim? Koliko će ona uticati na moje zdravlje?

Mnogo se zahvaljujem svima.
mukica3
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Feb 21, 2012 4:38 pm

Re: Molim pomoć tumačenju nalaza-Cystadenocarcinoma mucinos ovar

Post od mukica3 »

Ne znam sta da vam kazem za nalaz jer se nerazumem u to ali sto se tice trudnoce i hemoterapije ja bih vam predlozila ako to uopste postoji kod nas da zamrznete jajne celije.

Znam da se to u svetu radi pre takvih terapija za svaki slucaj .
Mozda bi bilo dobro da se raspitate .

Takodje trazite jos jedno misljenje u vezi zapocinjanja terapije.

Sve najbolje
jazzuansa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 19, 2012 8:21 pm

Post od jazzuansa »

Hvala na odgovoru. Raspitacu se da li to postoji kao mogucnost.

Inace, odlucila sam da ne idem na hemioterapiju, jer mi je neprihvatljivo da to radim preventivno. Stil zivota sam izmenila iz korena i otpocela neke alternativne terapije, pa sta mi Bog da.
MYCA
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 09, 2006 1:49 pm

Post od MYCA »

Pozdrav,

Ipak jos jednom razmisli i napravi prioritete. Karcinom je podmukla bolest... nikad ne znas da li je sve 100% ok posle operacije. Zato su dr i predlozili hemoterapiju.
Ono sto su dr rekli je amin, pogotovo kada se spasava ZIVA GLAVA.
Prioritet je sacuvati zivot, jer bez njega nema ni potomstva...
Kad sve prodje i oporavis se, kreni da ostvarujes ono sto najvise zelis...
Odgovori