molim Obgyn za pomoc pri izboru klinike za ivf

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
nijenina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 25, 2005 7:45 pm

molim Obgyn za pomoc pri izboru klinike za ivf

Post od nijenina »

Imam 35 god, mm ima 36,5 god.
Ja operisala delimicni septum u materici, a ostalo jajnici, hormoni, nalazi sekreta, briseva itd. u redu.
MM ima nalaz koji varira, trenutno ima problem sa morfologijom.

Imali smo dva neuspesna iui u srbiji, i vise nikad nista tog tipa necu raditi ovde.

U fazi sam izbora bolnice gde cu raditi svoj prvi ivf.

Dvoumim se izmedju bolnice u ljubljani i klinike kalli u segedinu.
Obe bolnice imaju oskudne sajtove, pogotovo kalli.
Osim toga laksa nam je komunikacija u ljub, jer ni ja ni mm ne znamo madjarski.
Stalno nalazim dobre kritike kalli.
A u ljubljani sam operisala tu pregradu, kod prof t. tomazovica i ne bismo imali prvi pregled vec odmah protokol. U kalli bismo morali otici na prvi pregled.

Razlog dvoumljenja:
zbog tri stvari

1. merenje estradiola
- u kalli ga mere nekoliko puta pre punkcije, a paralelno rade i vaginalni uzv pregled velicine folikula
- u ljubljani samo vag uzv folikula

Kakav je vas stav o merenju estradiola?
Nasla sam da neke klinike u evropi mere estradiol, neke ne.

2. protokol
2.1 o protokolima kod nas sam se informisala sa nasih foruma. Otprilike zena pocinje 21-tog dana ciklusa sa suprefactom, do 2-3 dana kad pocinje sa stimulacijom, a u jevremovoj da bi nam naciljali ciklus sa biologovim dolaskom u bgd neke zene piju 2 do 3 meseca estrogenske pilule (mene je zamalo zakacila ta shema od 3 meseca).

2.2 o protokolima u svetu sam se informisala sa dva sajta,
-sajt klinike u briselu,
www.brusselsivf.be
Long procedure with agonists, od 21 dana ciklusa
Short procedure with agonists, od 1-og dana ciklusa
Short procedure with with antagonists, ovo je sa novom generacijom lekova.
Long procedure with antagonists

- i sajt iz nemacke na hrvatskom jeziku http://www.fivet-ivf.ch/HR/aktuell012003.htm
Postupak kod starijih...
Oba stručnjaka suglasna su da se kod stimulacije s rekombinirajućim FSH mora dodati rekombinirajući LH. Jedina iznimka su PCO-pacijentice. No dok prof. Feichtinger kod starijih žena s manjim brojem jajnih stanica preferira «spontani ciklus» (pri veličini folikula od 16 mm dnevno jedna ampula Gonal-f i 0,25 mg GnRH sve do ovulacije), njegov kolega iz Bregenza koristi dvije strategije:

Kod starijih pacijentica s dobrom aktivnošću ovarija preporuča početnu dozu od 300 IU rFSH, a svaki drugi dan 75 IU rLH. Kod «poor responders» koristi se znatno veća početna doza rFSH (600-675 IU). Ako uspjeh izostane ide se na «Antagonisten-Protokoll» i daje se od 2. dana ciklusa 300-375 IU rFSH od folikula veličine 15 mm svakodnevno antagoniste. Kod promjera 20 mm ovulacija se izaziva s 10000 IU hCG ili Ovitrellom.

Jasnu indikaciju za GnRH-antagoniste vidi prof. Zech kod mladih «good responders» s rizikom pretjerane stimulacije ovarija (OHSS). Ovdje nakon faze stimulacije oralnim antikonceptivima od drugog dana ciklusa slijedi petodnevna stimulacija sa 150 IU rFSH , a kad folikul dostigne veličinu od 15 mm apliciraju se antagonisti dok ih se ne zamijeni s GnRH agonistima (kod veličine folikula od 19-20mm).
...i mlađih pacijentica
Kod mladih pacijentica bez OHSS rizika se također vrši «downregulacija». Najranije tri dana nakon krvarenja počinje stimulacija s 225 IU rFSH dnevno i 75 IU r-LH svaki drugi dan. Prilagođavanje rFSH doze slijedi nakon šest dana – kod dobre reakcije na 150 IU. Ovulacija se izaziva kad vodeći folikul mjeri 21mm.

Pitanje je:
-da li moje godine uticu na protokol,
-da li je neki protokol vise postedniji za zenu, a neki manje, s obzirom da kalli savetuje 6 meseci pauze a ljubljana 2-3 meseca,
-kraci protokol manje kosta, i manje traje, da li je zastareo ovaj protokol koji pocinje od 21 dana ciklusa, jer mislim da bi mi u ljubljani prvi protokol bio taj, a u slucaju neuspeha sledeci put se ide na kraci protokol.

3. u kalli vracaju embrion zajedno sa fluidom koji se vidi na UZ-u i takodje sluzi kao neki medijum (tecnost slicna onima iz jajovoda ) .

Da li vam je poznato koja je to tecnost, da bih mogla da proverim da li se koristi u ljubljani, I da li je zaista to nesto sto se koristi svuda u svetu?

Pitanja nevezano za kalli I ljubljanu
1. progesteron
- da li je u americi prevazidjeno piti progesteron u cilju ”stvaranja dobre sredine u materici gde ce se bolje primiti embrion”.

Ovo pitam jer sam ga prvi put jako lose podnela, 3x2 dnevno, oralno.

2. kakav je vas stav u pogledu toga sto ovi na sajtu brisela savetuju da se kod hiperstimulacije preporucuje rezim ishrane gde su dominantno zastupljeni proteini.

citiram sa nihovog sajta:
Fortunately, ovarian hyperstimulation syndrome is not dangerous and the symptoms tend to disappear spontaneously in most cases. Rest, a moderate liquid intake, a protein-rich diet (meat, fish, cheese, etc.) and patience are the main recommendations.

Navela sam sajtove i isecke iz njih da biste lakse imali uvid u izvore i da sto manje trosim vase vreme.
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

zaboravila sam navesti

BMI je 26,71. obratila sam se nutricionisti da ga dovedem na 25.
menstruacije dobijam na 29-32 dana.
obgyn
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od obgyn »

Draga Nijenina,
Pa koja je Vasa indikacija za IVF ?
Hirurski rijeseni parcijalni septum sigurno nije ?
Koliko godina pokusavate da ostanete u drugom stanju ?
Sudeci po redovnosti menstruacija Vi imate ovulatorne cikluse ?
Je l' Vama IVF zaista potreban ?
Jesmo li mi o ovome vec pricali ?
Pozdrav,
ObGyn
nijenina
Aktivan član
Aktivan član

Post od nijenina »

Nismo ranije pricali o ovome.
Ranije sam vas pitala s obzirom na majcinu dijagnozu, rak jajnika, kakve su statistike o uticaju hormona koji se koriste za stimulaciju, na zene i odgovorili ste mi I uputili ste me na linkove gde mogu da nadjem vise informacija..

Indikacija za ivf-
-Da li mislite na mene, ili na mene i muza.
Koliko znam meni nije nista. Mm ima oligoastenospermiju, nalaz mu stalno varira.
U ljubljani su nam savetovali 3 meseca da pokusavamo prirodnim putem, pa 3 meseca iui, pa onda ivf.
Pokusavamo ostati trudni od 2001.godine.
MM je 2002. ustanovio da ima ureaplazmu, izlecio je, nakon toga izvrsili smo analizu sperme I dijagnoza mu je oligoastenospermija.
HSG sam radila 2003, nalaz je bio uredan. Imam ovulatorne cikluse.
Imala sam 2001. ranicu, koja je premazivana tecnim azotom.
Ja sam A-, mm je O+.

Hormoni, 2004.
2 dan ciklusa
estradiol =110 pmol ¤ l, ref. 92-811 pmol ¤ l.
LH =4,5 mlU ¤ml, ref. 1-18 mlU ¤ml.
FSH =6,3 mlU ¤ml, ref. 4-13 mlU ¤ml.
Progesteron =1,05 nmol ¤l, ref. 0,85-8,3 nmol ¤l.
Prolaktin =481,2 min ¤l, ref. 33.3-580,8 min ¤l.

13 dan ciklusa
LH =20,9 mlU ¤ml, ref. 0,4-20 mlU ¤ml.
FSH =7,1 mlU ¤ml, ref. 2-13 mlU ¤ml.

22 dan ciklusa.
Progesteron =70,7 nmol ¤l, ref. 16,7-123 nmol ¤l.

Stitna zlezda-2004,
pregled (uzv stitne zlezde i uzv jajnika) i nalaze radim mesec dana nakon hormona, po shemi koju mi daje endokrinolog.

EHO pregled vrata-nalaz je uredan.

10-tog dana ciklusa, vadim sledece nalaze:
glukosa =5,4 mmol ¤ L, ref. 3,8-6,1 mmol ¤ L.
T4 =140 nmol ¤ l, ref. 58-161 nmol ¤ l.
TSH= 1,27 ulU ¤ml, ref. 0,4-4 ulU ¤ml.
Progesteron =manje od 0,63 nmol ¤L, ref. 0,0-0,0 nmol ¤L.
Testosteron =1,72 nmol ¤L, ref. 0,5-2,8 nmol ¤L.
Insulin = 9,99 ulU ¤ml, ref. 6,0-27 ulU ¤ml.

Ultrazvuk jajnika
10-tog dana ciklusa su mi pregledani uzv jajnici, lekar je rekao u toku pregleda da su u redu I da imam lepe folikule. A posle, kad je saznao da mi je ordinacija za ivf preporucila njegovu ordinaciju rekao da to sto vidi nisu folikuli vec ciste, da sam ja sterilna I to sto mm ima oligoastenospermiju nije prepreka vec da je problem kod mene zbog PCOS, da treba da pijem estrogensku terapiju, I da je za mene sa takvim jajnicima jedino resenje ivf. Otvoreno sam mu rekla da sumnjam u njegovu dijagnozu. Mnogo sam lutala i proveravala, misljenja su bila razlicita, pa je cak I jedan hrvatski sajt tvrdio da se ta dijagnoza postavlja pregledom jajnika za vreme plodnih dana??

Sve je to bilo jako stresno, a meni je bio vec 4-ti mesec kako se vrtim u krug bez ikakvih rezultata. Tog 4-tog meseca odlazim na prvi iui.

Prvi iui 2004. god.
Radjen sa swim up.
Spermogram mesec dana pre iui je bio: br. 15,5 m/ml, pp 11+13%, pat 64%, swim up 2,1x106
Nisu hteli da nam kazu vrednosti spermograma sa kojim je uradjen iui.

Protokol:
14-tog dana ciklusa, folikulometrija
L.O. = fol. 17x16mm, 14mm, 10mm.
D.O. = 0.
Endometrijum je 12mm.

15 dan ciklusa, 1 amp. Pregnil a 5000IU NI i.m. u 10h.
16 dan ciklusa iui u 13h.
18 dan ciklusa, ili 2 dana od iui poceti sa Utrogestan glob. A 100mg 3x2 svaki dan, narednih 14 dana.
18 dana ciklusa, ili 3 dana od iui amp. Pregnyla a 1500 IU NI i.m.
21 dan ciklusa, ili 6 dana od iui amp. Pregnyl 5000 IU NI i.m.
24 dana ciklusa, ili 9 dana posle iui amp. Pregnyl 1500 IU NI i.m.
30 dana ili 17 dana od iui m je produzeno utrogestan 3x2, jos 7 dana.

Jako lose sam podnela terapiju.
Imala sam jake vrtoglavice, koje su postajale sve jace, grceve u jajnicima, I trnjenje leve noge, promenjivo raspolozenje, plakala sam I smejala se u isto vreme, bilo je grozno I mislila sam da cu da poludim.
18 –tog dana od inseminacije a dan nakon sto mi je bhsg bio 5 (a pisalo je da je ref. vred 2,5), su pocele mucnine, jaki grcevi u jajnicima, povracala sam, krenula sam da krvarim crno, I zgrusano, sve u nekim komadima, kako su dani prolazili svi simptomi su bili gori I jace krvarenje, pa mi je lekar 5-tog dana od pocetka krvarenja ili 22-gi dan od iui rekao da prestanem piti utrogestan.
Posto mi je grlic bio zgrcen ubodena sam visoko u grlic sa iglom, dugo me je boluckalo to mesto, sad na tom mestu imam aw epitel. Za aw epitel moj ginekolog mi je savetovao kontrolu na 6 meseci. Ta povrsina je svaki put veca sudeci po onoj slicici sa kolposkopije. Papa nikolau mi je II grupa uvek. Imam i oziljak na grlicu od katetera, ne znam da li je to normalno da posle iui ostane oziljak.

Drugi iui, 2005.godine.
Drugi lekar, drzavna bolnica.
Vracena mi je neobradjena sperma.
Posto mi je grlic bio zgrcen, ubodena sam u zid vagine, dosta jako sam krvarila 10-tak dana, a posle mi je isla neka sukrvica i ceo mesec. Utrogestan sam pila 3x1, dosta dobro sam ga podnosila, slabiji grcevi i vrtoglavice.
Taj lekar mi je na uzv video polip na materici, predpostavljam da je u stvari video tu pregradu.

Pravim pauzu od 6 meseci. Na preporuku mojih prijatelja koji imaju isti problem odlazim u ljubljanu u decembru 2005. Rekli su mi u ljubljani da imam delimicnu pregradu i da se ona otklanja operacijom a da je posle nje 50% veca sansa da ostanem trudna, kao i 50% veca sansa da nemam spontani.

Histeroskopiju i laparoskopiju sam radila u decembru 2005, uklonila pregradu, nalaz uredan, nemam priraslice niti ciste. Jajnici bez cista, I taj mi lekar potvdjuje da samo laparoskopijom moze da se postavi dijagnoza PCOS. Osim pregrade uklonjen je i mali miom, pre operacije nisam znala da ga imam. Da li sam taj miom mogla dobiti od stimulacije kod prvog iui?
Odgovori